Otvaranje lokalnog foldera pomocu html linka

mucim se s ovim vec neko vrijeme, a nisam uspio naci rjesenje tog problema:

radim web baziranu bazu podataka u php/mysql-u za jednu malu privatnu firmu, za potrebe vodjenja evidencije klijenata, projekata u izradi i slicno (CRM). projekti (fajlovi) se nalaze sortirani u share-ane foldere na lokalnoj mrezi.

zelja mi je sljedeca: prilikom prikaza svakog projekta u bazi, imati link koji otvara windows explorer s folderom projekta. taj folder trebao bi se moci otvoriti sa bilo kojeg racunala u lokalnoj mrezi, sto ne bi trebao biti problem s obzirom da su ti folderi share-ani - dakle, klikom na link, kao da je netko upisao “\Server\projekti\neki_projekt” u windows explorer (gdje je ‘Server’ shareano ime kompa na kojem se nalaze fajlovi) - i otvara se windows explorer sa sadrzajem foldera…

sad, meni je jasno da mogucnost otvaranja fajlova iz html-a otvara sigurnosne rupe, pa da je zato onemoguceno, no zanima me, dal postoji neki nacin da se to omoguci, mozda samo za fajlove iz neke odredjene domene… ili samo za foldere ali ne i fajlove?

kad u IE6 upises takav path do nekog shareanog foldera, (ili lokalnog, tipa c:\projekti…) on se ‘magicno’ pretvori u windows explorer… pa sam mislio, mozda postoji rjesenje u tom smjeru? inace, svi koriste mozillu, ali ako bi IE to omogucavao, mogu ‘propisati’ da se sa mojom aplikacijom koristi IE… to bi i omogucilo da se eventualno promjene neke sigurnosne postavke u IE-u (na neke koje to omogucuju), a da to ne ugrozi surfanje po netu, jer bi se za sve drugo koristila mozilla…

ili, mozda postoji nekakav plugin za mozillu/ie koji bi omogucavao tako nesto?

znam da mogu omoguciti folder browsing preko http-a, pa da mi se vidi sadrzaj foldera, ali to mi ne odgovara, jer se tako klikom na fajl desava download doticnog fajla u temp folder te zatim otvaranje, pa ako netko promjeni nesto u takvom fajlu i sejva ga, nece se promjeniti originalna verzija, vec samo fajl u temp folderu…

uglavnom, klikom na web link zelim otvoriti windows explorer sa ciljanim folderom.

zanimljivo, nakon visesatnog googleanja, nisam naisao na skoro nikog sa slicnim zahtjevom…

Napravi normalnu HTML stranicu s linkom na neki direktorij. Onda promijeni ekstenziju iz “.html” u “.hta” (HTML Application). Onda otvori tu datoteku. Čudo što se desilo!

Onda idi na:

http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/workshop/author/hta/overview/htaoverview.asp

Kada vidi .hta ekstenziju, shell tretira tu html stranicu kao .exe program: daje joj sve privilegije koje ima i bilo koji tako pokrenuti .exe. Primjerice, moguće je koristiti FileSystemObject za izravan pristup datotečnom sustavu iz JavaScripta u stranici.

Međutim, .hta datoteke je moguće isključivo pokrenuti kao .exe programe - dakle moraju se nalaziti na računalu korisnika. Nije moguće staviti .hta datoteku na Internet (ili lokalni web-poslužitelj), pa joj pristupiti kroz preglednik i očekivati da će raditi.

Uz malo mašte, pomoću ovoga možeš napraviti pravi-pravcati program, sve u HTML-u i JavaScriptu (ili VBScriptu), a na posve isti način kako radiš web-stranice.

hvala na odgovoru!

to je najbliže rješenju koje sam tražio. pa za one koji eventualno naiđu na isti problem:

link klikom na kojeg se otvara folder: otvori folder

openfolder.hta:

WINDOWS EXPLORER OPENER ------------------------------------------------------------------

gdje je folder koji se otvara \Amd
(odnosno ime kompa na lokalnoj mreži - moglo bi stajati i nešto kao file://C :\WINDOWS\)

ukoliko se hta datoteka nalazi na nekom poslužitelju a ne lokalno na računalu, sa strane korisnika stvar se malo komplicira u obliku cinjenice da je potrebno stistuti jos jedan “Run” na dijalogu koji pita “Do you want to run or save this file?”

nadam se da ce ovo nekom pomoći (makar nije baš najelegantnije…)

Hvala webmajstorima na ovom postu, mnogo mi je pomogao u izradi vlastitog projekta.
Sve napisano u prethodnom odgovoru je isprobano i potvrdjeno da radi ALI je bilo i situacija kad nije radilo. Naime testirao sam na svim web-preglednicima, kako LOKALNO, tako i MREZNO, i bilo je problema, poglavito kada se .hta datoteka nalazi na web-serveru.
Stoga sam doradio gore prikazano rjesenje za sadrzaj .hta datoteke, i opet sve testirao, i sad nemam nikakvih problema, no opet je u FF-u i Chromu potrebno odabrati “Do you want to run or save this file?” pa pokrenuti istu nakon njenog spremanja; u IE-u stisnuti “Run”;
Opera to odradi glatko!

doradjeni openfolder.hta:

GrInViTo | Local Folder Opener

Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja