Ovaj video je fake ili ne?

http://www.guinnessworldrecords.com/news/2016/4/confirmed-franky-zapata-sets-new-farthest-hoverboard-flight-record-in-france-427011

Veliku dozu povjerenja je dobio time što je izašao na webu guinnessworldrecords.com, no ja sam i dalje gotovo siguran da je video fake.

Što vi mislite?

Baš jučer sam gledao

Inace imamo mi majstora za te Hoverboardove, pa se mozda on javi i kaze.

Onak sa mojim ostrim okom i visegodisnjim iskustvom prepoznavanja fake video klipova (UFO) golim okom, ovo je solidan fake video.

Ako je ovo real onda su promotori ovog idioti. Znaci naprave cudotvoran uredjaj, a snimaju ga s nekim kamerama iz 2000te, pa da su koristili mobile phone bolje bi izgledalo.

Sto govori, da je video snjimljen, a ovaj gore montiran.

Uzevši u obzir napredak quad core letjelica i kojekakvih dronova rekao bi da je moguće i da je pravo :grinning:

Pogledati na ovom videu kako se “vješto” izbjegava prikazati moment poljetanja i slijetanja.
Znači, poljetanje na 0.33 i slijetanje na 1.54 https://www.youtube.com/watch?v=KEDrMriKsFM

…još je to kao video prvog pokusnog leta i da je tako ofrlje snimljeno poljetanje?? Da, sigurno…

U ostalim videima se također izbjegava poljetanje i slijetanje prikazati…ili se prikaže iz velike daljine.

Ja bi rekao da je to sve vožnja segwaya, koja se montira preko drugog kadra koji je sniman iz istog kuta kao što je segway sniman. Time se dobije realan pokret tijela za ubrzavanje usporavanje i skretanje…a ove promjene visine se rješe čisto vido montažom da jedna slika putuje gore dolje. I baš zato što gore dolje je “mrtvo” klizanje slike po slici…teško im je prikazati uvjerljivo poljetanje slijetanje…

Tako se meni čini, ali gotovo da sam siguran da nešto ne štima zbog takvog snimanja poljetanja kod prvog pokusnog leta. Veliki LOL.
Jedino u što bi povjerovao (ako je to čudo zaista napravljeno) …da je ekipa htjela takvim snimanjem stvoriti iluziju da je fake iz nekog svog razloga. Drugi objašnjenje ne vidim pod pretpostavkom da nije fake.

A ono što mi nije jasno, kako su pobogu napravili guinness record ako su fake?? Ili je ta cijela priča nekako fejkana…što bi značilo da imaju fake stranicu guinnessworlrecords.com ??

Inače, što se tiče tehničke strane samog proizvoda:

Em također nisu pokazali baš ništa …em su dali naslutiti da se radi o mlaznim motorima.
No ako se radi o mlaznim motorima, gdje je zvuk kod prvog poljetanja?
Em mlazni motori imaju sporiji odziv nego elektro motori, i prvo poljetanje bi bilo sve nego sigurno… a lik je samo tako odjurio kao da to vozi sto godina??

Pogledajmo malo kako izgleda poljetanje sa elektromotorima koji se puno bolje daju regulirati: https://www.youtube.com/watch?v=L75ESD9PBOw …još su ovi elektromotori na puno većem kraku, što bi daleko pridonjelo stabilnosti letjelice.

Al da ćemo se na takvim čudima vozati u skoroj budućnosti, hoćemo :).
I ja bi prvi bio najsretniji da ovo nije fake…

Čak i da nije fake, kakve su ovo gluposti za Ginisovu knjigu rekorda kada večinu stvari mašina radi? Ne vidim razlog zašto ovo ne bi moglo biti stvarnost, tehnologija je toliko napredovala da me ovo stvarno ni sekundu ne čudi. Inaće sam magistar mašinstva i mogu reći da je ovo sasvim izvodljivo ali je problem taj što nije dozvoljeno kompanijama ovakve sprave prodavati jer bi to bila nova vrsta saobračaja, nesreća itd. za što svijet još nije spreman. Zamisli preletiš granicu ovime, kako da te zaustave? Da pucaju u tebe ili te obore migom?

Ne bih da ulazim u raspravu sto se tehnickih stvari tice, jer nisam na tom nivou, obrazovanja sto se tice. Ali sto se tice toga da za knjigu rekorda masina radi, opet su oni ti koji upravljaju masinom, na kraju krajeva masina je odvela ljude na mjesec, pa zar bi se onda taj uspijeh trebao pripisivati raketi? Nadam se da si razumio sta sam htio reci, da ne shvatis na pogresan nacin :smiley: .

Ali u toj posadi su mogli biti i drugi astronauti, razumiješ šta ja hoću da kažem. Isto i za ovaj video, daj meni da vježbam i takođe ću uči u Ginisovu knjigu rekorda.

Što se tiče rekorada, meni je to sasvim regularno da se rekordi obaraju u svakakvim inovacijama i uvjetima. I prvi let braće Wright je bio itekakav rekord… rekord je i kada netko prvi napravi na bmx-u četverostruki backflip …ili na motoru. I to su mašine koje im pomažu u takvim poduhvatima…

Ovdje je svojevrstan rekord u kategoriji da je netko poletio sa hoverboardom toliko i toliko metara. …isto kao što je u nekoj drugoj kategoriji rekord da netko poleti toliko i toliko metara na pogon pokretan snagom ljudskih mišića…

Što se tehničke strane tiče, naravno da je sve moguće…i tehnologija je zaista blizu za ovakvo nešto, no mislim da ovo ipak malo preidealno izgleda za “prvog mačka” …pogotovo time što nisu pokazali svašta što bi se trebalo pokazati uz ovakav izum. Btw. i ja sam također inžinjer strojarstva, smjer mehatronika-robotika :slight_smile:

Što se tiče priče o zakonima. Jedan dron je puno idealniji da prenese bombu preko granice, pa se itekako proizvode i prodaju…i može ga svaka šuša imati za male pare. (Istovremeno Boing radi na sustavu zaštita od dronova itd…)
Tako da, ovakva tehnologija kada zaista nastane, biti će nezaustavljiva ka svom putu na tržište.

Jedno je izvesti neki trik na mašini što zahtjeva ne samo kvalitete mašine već i ljudske sposobnosti, dok let nema nikakvu ljudsku sposobnost osim muda. On nije morao da leti ni ovoliko visoko oborio bi rekord jer je jedini koji posjeduje takvu. Dajte sada istu nekome drugome, pa ćemo vidjeti koliko će zadržati taj rekord.

Svi do sada rekordi su iziskivali neku ljudsku sposobnost koju nema svako. Ovo je kao - ko može avion podići najviše, helikopter, dron, itd. Smiješno.

Uz svo duzno postovanje, ali ne moze svako ni ovo da radi…

daj meni da vježbam i takođe ću uči u Ginisovu knjigu rekorda

Zasto nisi usao do sada :smiley: :slight_smile: ?
Sve je stvar treninga, posvecenosti i vjezbe, nemoj misliti da je ovaj prvi put stao na ovo cudo, niti da se pripremao 3 dana, veci vremenski period je u pitanju sigurno.

Baš me zanima koja ljudska sposobnost je potrebna da Mount Everest postigne rekord kao najviša planina http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/highest-mountain

Daj mi onaj hoverboard ući ću.

Znaš i sam da govorimo o rekordima koje su ljudi postizali. Ali dobro, hoćeš da ispadneš duhovit, ha ha.

Ne, nego ti hoće reći da rekordi nemaju veze sa ljudskim sposibnostima, nego jednostavno sa rekordima, domena je nebitna.
Onaj tko procjenjuje da li je rekord zanmljiv za gunissa, je ekipa iz gunissa… …te su upravo odabirom tipova rekorada postigli svoju reputaciju…

Pa sumnjam da su ovi iz Guinessove knjige rekorda stavljali fake video na web i fake rekord u knjigu rekorda. Meni se ovo cini potpuno legitimno.

Izgleda da je https://www.youtube.com/watch?v=588du55BcAY

Zbog toga i kažem, čudi me da su ovo stavili, a u poslijednje vrijeme se ne pridaje pažnja Ginisovoj knjizi rekorda kao nekada, a sada je jasno i zašto. Nisu uopšte zanimljivi više. Ko je napravio najveću baklavu, najveći ples itd. sve što se može organizovati i napraviti bez nekog zahtjevnog kvaliteta individualca.