Paypal Business situacija

Lijep pozdrav svima.

Zanima me da li tko ima iskustva sa gorenavedenim prijespomenutim uzročnikom svih zala i bolesti.

Naime, klijentu radim webshop (Wordpress) kojemu je jedno od sredstva plaćanja i Paypal. Što se tiče postavljanja Paypal računa, odrađeno je sve po PS-u (barem mislim):

  • klijent je otvorio Paypal Business account
  • PP BA je vezan na Business karticu firme klijenta, PBZ banka, kombinacija koja je provjerena da “gura” kod nas
  • Kartica vezana na PP BA je verificirana, mail je verificiran na PP accountu
  • U Woocommercu je podešen Paypal gateway, uključena Paypal standard opcija i generalno cijelo plaćanje preko PP accounta funkcionira no…

PROBLEM:

Paypal kod checkouta SILI kupca otvaranje Paypal accounta (ako već nije prijavljen sa svojim accountom).
Umjesto toga bi trebao ponuditi opciju plaćanja karticama (PP u Hrvatskoj podržava 4 kartice, Master, Visa, Discovery i nemogu se sjetiti četvrte)

Po bespućima interneta savjetuju da se u PP accountu pod Profile->My selling tools->Website preferences uključi opcija “Paypal account optional”, no moj klijent to u svom PP accountu NEMA.
Paypal help centar je po običaju beskoristan a kontaktna podrška užasno spora i također ništa koristi.

Da li je tko imao sličan slučaj, prodavao nešto preko Paypal Business accounta (znači ne privatnog accounta, nego poslovnog)?

Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvoj pomoći!

Za samo nekoliko država (Hrvatska nije među njima) PayPal kao opciju nudi plaćanje i karticama, bez registriranja računa.
Znači: odustanite od PayPala kao kartičnog gateway-a i nađite si neki drugi sustav, te isti implementirajte.

Moji web shopovi koriste Skrill card gateway, funkcionira odlično i puno su manji troškovi od “naših” - tipa WSPay, T-com i sl. Skrill će prihvatiti i transakciju u HRK bez problema.

Nadam se da sam pomogao…

1 Like

Zahvaljujem na odgovoru.

Da li si siguran da PayPal ne podržava plaćanje karticama u HR bez registracije? Sam nisam točno siguran, no u Sandbox PP modeu je jedno vrijeme radilo, poslije više nije, dok mislim da sam vidio da je to već na hrvatskim webshopovima bilo dostupno, opcija plaćanja karticama bez kreacije računa, tako i piše na PP stranicama, doduše potpuno konfuzno, kao i sve ostalo kod njih.

Št se tiče Skrilla, njega sam razmatrao, no kod njih baš piše na NE podržavaju plaćanja u HR, sad si me zbunio.

Da li je i za Skrill-ov gateway potreban ugovor sa kartičnim kućama kod nas?

EDIT:

Link gdje Paypal kaže da se može ono što ti kažeš da se ne može:

https://developer.paypal.com/docs/classic/api/country_codes/

Možeš li mi pojasniti i plaćanje Skrillom malo, ako ti nije problem.

Da li treba ugovor sa kartičnim kućama u HR i kako on funkcionira sa strane prodavača (izdavanje računa, pregled transakcija). Pretpostavljam da integracija Skrilla nije prekomplicirana za WP.

100%

Krivo si čitao. Skrill podržava >100 različitih metoda plaćanja. Odi na njihove web stranice, daj si par dana truda i sve prouči. Imaš PDF dokumente za download bez registriranja, samo treba proučiti…[quote=“jterry, post:3, topic:33432”]
Da li je i za Skrill-ov gateway potreban ugovor sa kartičnim kućama kod nas?
[/quote]

Ne, s tim da ne idu opcije kreditiranja. Znači prolaze MasterCard, Maestro i VISA.

Procedura za registriranje i verificranje Skrill računa je dosta komplicirana, klijentu će trebati sva moguća i nemoguća rješenja prevedena na engleski i ovjerena od strane ovlaštenog sudskog tumača. Čak niti naše javne bilježnike ne “fermaju”, ja sam prije nekoliko godina morao ići na državnu nadovjeru prevedenih dokumenata (Apostille, Palača pravde, 5.kat). Ali jednom kad složiš papire kako spada, kad verificiraš bankovni račun (da, regularno možeš isplatiti na HR banku novce, trošak je 4 EUR po transakciji bez obzira na iznos) možeš zatražiti i Skrill MasterCard i opustiti se… Sve funkcionira savršeno i sve je perfektno bez skrivenih troškova ili nekog unaprijed plaćanja.[quote=“jterry, post:3, topic:33432”]
Link gdje Paypal kaže da se može ono što ti kažeš da se ne može:
[/quote]

Ako smatraš da može, zašto onda ne implementiraš? Mije problem samo u zemlji trgovca, već i zemlji od kud dolazi klijent.

1 Like

Ma ne kažem ja da se može platiti Paypal-om bez otvaranja računa, nego Paypal nešto drobi o tome i navodi HR na svojim stranicama, zbog toga sam i išao u postavljanje Paypala kao gatewaya za plaćanje karticama.

Hvala ti na pomoći i pojašnjenju oko Skrilla, generalno sve ovakve stvari (Paypal Business, Skrill, razni strani gatewayji…) su slabo objašnjeni kod nas i malo je pomoći oko toga koliko koji i kako košta i šta se s kojim može kod nas, a šta ne.

Da li je registracija Skrilla zbilja toliko komplicirana? Meni nije problem predložiti Skrill klijentu, no njemu je problem vrijeme, ne znam da li će imati dane, ili još puno duže da svu potrebnu dokumentaciju ovjeri i prevede kod tumača.

Pretpostavljam da se Skrill račun bez problema veže uz PBZ Business karticu? Hvala na pomoći još jednom.

Thank you for contacting PayPal

Mrs Sara following our phone conversation, when you use Website Payments Standard, your domestic customers can complete online purchases even if they don’t have a PayPal account. With this payment product, you can create PayPal payment buttons that help your customers checkout quickly.

International customers may be required to create a PayPal account.

Your customers can complete their payments first, and then decide whether to save their information in a PayPal account for future purchases.

To pay for items on your website with a credit card, customers click a PayPal payment button and complete a payment form. On the next page, they see a summary of their order and they can review and submit their purchase. After the transaction is complete, you and your customer receive a confirmation email.

To learn more about Website Payments Standard, log in to your account and click ‘Merchant Services’ at the top of the page.

Evo upravo stigao odgovor od Paypala na jučerašnji upit, opet tvrde isto, da se može platiti bez kreacije računa.

Možda je problem u sljedećem, možda bi trebalo prilagoditi PP API u njeti mu negdje HR country code:

The following are the buyer countries supported in Express Checkout and other types of PayPal payments. It is important that you pass the correct country code when sending a charge transaction to PayPal in API calls, such as, DoExpressCheckoutPayment, DoReferenceTransaction and SetExpressCheckout.

COSTA RICA CR
CÔTE D’IVOIRE CI
CROATIA HR
CYPRUS CY
CZECH REPUBLIC CZ

Samo ne znam gdje bi to u WP-u napravio…

Skrill se veže za bilo koju karticu (a kartica ti u stvari i ne treba). Skrill ima svoju Mastercard (10 EUR godišnje održavanje) i vežeš ga za devizni bankovni račun tvrtke. Puno jeftinija varijanta, banke u HR ne izdaju kartice po deviznim računima, pa imaš konverzije koje su sve samo nisu fair.

Ovako, klijent zatraži 5000 EUR sredstava koja su akumulirana kod Skrilla i isti dan ima to na svojem deviznom računu uz trošak 4 EUR. Zvuči primamljivo? Skrill inače za EU radi preko Deutsche Bank tako da ako je zahtjev za povlačenjem predan u prijepodnevnim satima, istog dana je lova na računu. Ja baš jučer napravio jedno povlačenje, u 9:30 podnio zahtjev lova je bila na deviznom računu tvrtke u 15:00.

Inače, imao sam i ja muke kod implementiranja kartičnog plaćanja. Postoji jedna država članica EU gdje se online internetsko plaćanje izvršeno putem platnih kartica tretira isto kao i gotovinsko plaćanje i podliježe fiskalizaciji - pogodi koja je to država? Negdje početkom 9/2013 sam Poreznoj upravi podnio zahtjev za ovim očitovanjem i čekao 10 mjeseci da se gospoda dogovore što i kako. Odgovor meni upućen je sad i na stranicama PU: https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?ID=19115

Zamisli, “referent za fiskalizaciju” nikad nije čuo za Skrill i PayPal??? Kampirao sam kod njih danima, na telefone ne odgovaraju, mail ne čitaju! Znači, ne govorimo o 2001., govorimo o 2013!


Ako klijent nema vremena za cirkus oko računa, samo me kontaktiraj. Proslijedim broj gosd. Dizdarevića iz Web studija (Rijeka) - zastupstvo WSPay za Hrvatsku. Ali to je malo skuplja varijanta što se troškova tiče i morati ćeš riješiti fiskalizaciju na web shopu što ti baš i neće biti jednostavno.

1 Like

Zahvaljujem.

WSPay sam razmatrao, ali je klijentu preskup. Što se tiče fiskalizacije, klijent nije u sustavu PDV-a, mislim da onda to nije potrebno na webshopu.

Znači devizni bankovni račun tvrtke bi se mogao otvoriti i uz njega vezati Skrill, zanimljivo.

Koliko traje procedura realizacije Skrill accounta, upravo sam poslao upit preko njihove forme, piše na njihovom webu da već kroz nekoliko sati omogućuju rad sa njihovim gatewayjom, ali nekako mi se čini da to nije moguće ako im je potrebno dostaviti svu onu dokumentaciju koju si u prijašnjim postovima nabrojao.

Trebat će ti 7-30 dana da sve upogoniš a to ovisi o ažurnosti klijenta i njegovoj brzini rada. Prouči dokumentaciju za WP kako integrirati. Mi smo radili OC i Prestu, što za sebe što za 10-ak drugih klijenata.

Savjetuj klijentu da traži porezno mišljenje za ovo. Nisam porezni stručnjak, ali smatram da će svakako trebati.[quote=“jterry, post:9, topic:33432”]
WSPay sam razmatrao, ali je klijentu preskup.
[/quote]
A nije mu preskupo PayPal withdrawal na karticu povezanu s kunskim tekućim računom? Znaš li koliki je VISA tečaj EUR/HRK? Znaš li koliko će na svakih isplaćenih 1000 EUR baciti u vjetar?

Klijent je sam rekao da je tražio računovodstveni savjet oko toga, ne mogu mu ja i još oko toga brinuti. :slight_smile:

Neće klijent imati takav veliki promet na webshopu, barem ne na početku, na te manje povučene iznose suma provizija mu se i dalje puno više isplati od cijene i troškova WSPaya.

Poslao sam Skrillu upit, pa ću vidjeti šta oni kažu.

Probao sam sad još neke webshopove domaće koji nude plaćanje Paypalom i karticama preko Paypala, niti njima ne daje plaćanje karticama bez kreacije računa, glavno da Paypal tupi svoje da se sve to može…

Mozda nisam dobro procitao ili glupo pitanje ako si iskusni wp developer, no da li ti daje cijenu u HRK na paypal checkout-u? Ja sam nedavno radio i paypal i wspay na web shopu sve normalno radi,za sada.

Pozdrav, nema glupih pitanja, samo glupih odgovora. :slight_smile:

Cijenu na Paypal checkout ti nikako ne može davati u HRK jer Paypal ne podržava HRK. Cijenu na Paypalu iskazuje u Eurima, koji se prije toga jednom PHP skriptom praračunavaju iz HRK na webshopu. Koliko znam, webshopovi bazirani u Hrvatskoj niti ne smiju imati cijene proizvoda izražene u Eurima.

Šta si postavljao sa Paypalom, plaćanje isključivo Paypal računom ili ti je uspjelo napraviti i plaćanje kreditnim karticama preko Paypala bez kreiranja korisničkog računa?

Koji tečaj koristiš kod izračuna?

Smiju, ali na računu treba biti izračena i cijena u HRK, prema srednjem HNB tečaju za taj dan.

Koristim središnji tečaj HNB-a kod preračunavanja eura u kune za Paypal.

Da, cijene u obje valute smiju biti izražene na webshopu, ali cijena isključivo u eurima, čiji iznos se onda dalje šalje na Paypal modul na naplatu, ne smije.

Veeelilki update:

Hello,

PayPal has revamped its entire checkout flow and a new design has been introduced.

In this new checkout flow there is no guaranteed way to display the guest checkout first or by default. In some cases the option will not be shown at all.

In some instances, the buyer will be able to pay with a debit/credit card directly and in some others they will only be able to open an account using a debit/credit card. I have modified a setting on your account which may increase the possibility that buyer experience the account optional payment option.

This can depend on many factors like cookies, mobile/web, time of the day, security checks and many other variables which makes it impossible to predict.

We also found, in intensive A / B tests that…

  • drop-off rate is 20% higher when merchants show the guest checkout by default
  • 27% increase in total customer (post PayPal integration)
  • 15% increase in total customer spend (post PayPal integration)
  • 1.8 x more transaction per customer (PayPal vs Total Customers)
  • 2 x more spend per customer (PayPal vs Total Customers)

Checkout screen sada izgleda ovako:

Izgleda da se ipak MOŽE napraviti checkout bez kreiranja računa…

2 Likeova

Odlicno…