Paypal i uplate na firmu

Pozdrav svima,

zna li netko kako je definirano (iz pravnog/poreznog) aspekta plaćanje tvrtkama putem paypala?

Takve uplate odnosno računi su obveznici fiskalizacije?
Da li pod vrsta uplate na računu treba navesti Transkcijski račun, Kreditna kartica ili nešto treće?

Molim samo provjerena iskustva i sugestije.

Hvala

Evo odgovora ako koga zanima.
http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=18889

Na žalost, razočarali biste se ako malo dublje zagrebete u bespuća našeg poreznog sustava. Postoji jedna država, punopravna članice EU u kojoj se promet karticama preko payment processora izjednačava s gotovinskom prometom, te je sukladno tomu obvezna i fiskalizacija računa. Početkom 2014 sam podnio službeni upit Poreznoj po pitanju Skrill plaćanja i fiskalizacije vezano za naš web shop. Njihov ‘referent’ za fiskalizaciju nikad nije čuo za Skrill? Nakon 5 mjeseci kampiranja u poreznoj (e-mail ne doživljavaju, na telefone se ne javljaju), dobio sam odgovor koji je i službeno objavljen na njihovom webu. Ukratko: Skrill->Skrill (Vrijedi i za PayPal) nije podložan fiskalizaciji. AKo se koristi kartična uplata preko Skrill ili PayPal ili bilo kog drugog servisa, fiskalizacije se mora napraviti.

Pozdrav Slađane :slight_smile:

Ma znam … nas porezni sustav je daleko od naprednog u odnosu na ostatak EU. No dobio sam zadovljavajuci odgovor od par kolega koji radi preko firme … a i gore u onom linku pise navedeno. Dakle uplata paypalom se tumaci kao uplata na transakcijski racun … buduci novac od paypala sjeda direktno na ziro firme i kao takva ne podlijeze fiskalizaciji.

Jos me samo muci kako ugovoriti kod RBA nekakvu debit visu uz poslovni racun da mogu primat uplate preko paypala … buduci da samo nude business debit mastercard na koji ne idu uplate paypalom :frowning:

Interneti su čudo, ha :smile:

A sad ozbiljno: Strogo voditi računa i ne koristiti PayPal card gateway (ili izdavati fiskalni račun za klijente koji uplatu vrše putem kartičnog processora na PayPalu).
Drugi problem: Ja sam odabrao Skrill kao primarni online instrument plaćanja upravo zbog tvog spominjanja HR banke. Naime, u HR banke ne izdaju kartice poslovnim subjektima po deviznim računima. A uz devizne račune se vežu VISA kartice. US bankovni račun kao drugi način povlačenja PayPal sredstava pretpostavljam da nemate :smile:
Razlog je više nego jednostavan: žele iskoristiti maržu kod konverzije valuta, odnosno ne daju ti da npr. imaš karticu po deviznom poslovnom računu, te s njom plaćaš izravno u EUR, USD, GBP… već moraš svaki put konvertirati s kunskog računa sredstva ako plaćaš karticom. Prije godinu i pol sam osobno kontaktirao svih 42 banke s HNB licencom, odgovor za VISA karticu za d.o.o. je bio identičan :frowning:
Skoro sam nešto razgovarao s frendicom koja ima obrt, i njoj je ZABA prije mjesec dana dala VISA karticu koja glasi na njeno ime, ali na obrt. To bi trebalo istražiti dali se nešto promijenilo. Uglavnom, postoji kemija a to je otvaranja bankovnog računa na tvrtku izvan HR (Slovenija, Austrija), što je potpuno legalno i zakonski, na nju vezati VISA karticu i legalno složiti poslovanje.
Živio :wink:

Jedino razumno rješenje je onda da konektam svoju privatnu visu na paypal od firme, primam uplate na vlastiti tekuci, pa onda u ime tih ljudi da uplacujem na firmu :smile: Manje zezancije, gluposti a sve legalno … jer ionako ne ide fiskalni racun za navedeno … izdaje se obican racun s vrstom placanja transakcijski racun.

Ni to bas ‘ne pije vodu’ :smile:
Zamisli da ti je moja tvrtka klijent koji treba napraviti deal od 10000 kn. Iz nekog ludog razloga zelim platiti putem PayPala, i zelim regularan racun kako bih odbio PDV. Mission inpossible?

P.S. Zaboravih reci: ako racunas na klijente izvan HR, fiskalizacija se na njih ne odnosi po bilo kojoj osnovi. Ostaje problem PayPal isplate za HR tvrtku…

Ugodnu noc zelim :smile:

Zasto ne pije vodu :slight_smile: ? Pa meni moze na firnu uplatiti bilo tko a ja mu mogu izdat R1 na firmu koju hoce.
Nije bitno jel stranac ili domaci … ako plati paypalom nema fiskalizacije, ali ako plati karticom direktno … itekako ide fiskalizacija.

Kolega, pitaj malo knjigovodstvo sto misli o takvim kombinacijama. Znaci: netko (npr moja tvrtka) ti plati uslugu putem PayPal usluge. PP s njegove poslovne kartice skida novac. Bankovni izvod dolazi u knjigovodstvo gdje se vidi da je nekaj placeno karticom. Knjigovodstvo trazi pokrice za karticnu a ne virmansku transakciju…itd. Vjeruj da mi se zeludac sto puta zgrcio dok nisam nasao rjesenje koje ce zadovoljiti i mene, i poreznu, i knjigovodstvo.

Pa tu si u krivu, iako je to logicno sto kazes, ali misljenje porezne s ovog linka
http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=18889

je da se PayPal uplata smatra kao virmanska uplata a tako se i izdaje racun. Dakle nema govora da se radi o karticnoj uplati (iako u praksi to i je karticna uplata). Iako jednostavniji, mislim da cu PayPal i slicne oblike zaobilaziti. Cisto mi se neda s time zezati a i nije da to bas puno koristim ili moji korisnici. Radje cu staviti ZABA payment, nek mi uzimaju po 3.6% od svake transakcije i to je to :slight_smile: