[quote=“Sljaker”]Jednostavno, zato jer se smije i ne krše niti jedan zakon (PayPal je dobavljač usluge naplate). Izvjesili su cijene u kunama i račun je u kunama (za rezidente i nerezidente), a nikog ne interesira što se naplata radi u devizama.
Usprkos “znalcima” i “knjigovođama”…[/quote]
Vidim ja da se ti Sljakeru jos uvijek “boris” s tim ,:))
Ajd da malo ovu temu vratim iz inducirane kome…jer…u Bugovom ducanu lijepo (ali netocno) pise .
[SIZE=“2”]Kako na PayPalu nije moguće plaćanje u kunama, cijene su u web-shopu od danas ispisane i u eurima –[/size]
jer umjesto ovoga “placanje” bi trebalo pisati “obracunavanje”-
Jer obracunavanje - placanje su dvije sasvim razlicite i nezavisne radnje .
Obracunavanje je jedna radnja koja ima svoju “formu” ( racun, stavke,iznosi,valuta,currency) dok je placanje koja ima svoj sadrzaj (iznos, elektronski ili fizicki novac,ovcje koze,zlato,skoljke s biserima:)…)
I problem nastane onoga trenutka kad u zakonske propis e i tumacenja udje znak jednakosti da : obracunavanje = placanje.
Dakle: dva rezidenta izmedju sebe ne mogu zakonito obracunati ( osim po onim izuzecima u jednom postu u threadu vec nabrojane ) svoju robu ili usluge u nicem drugom osim u kunama…
dva rezidenta u RH ne mogu izmedju sebe placati obracunate obvaze u nicem osim u kunama (nemoze zakonito tvrtka tvrtki u tuzemstvu platiti medjusobno potrazivanje sa jednog deviznog racuna na drugi devizni racun) .
i tu je tocka.
nakon sto obracunaju svoje potrazivanje/dugovanje (po slovu zakona) u kunama svoje medjusobne odnose mogu izmiriti ako hoce i u ovčjim kožama.
al u ovčjim kožama ne mogu obračunati PDV tako da ce onaj koji je te kože prihvatio kao “valutu” ipak iste morati prodati da bi drzavi platio PDV ali —u kunama. :
niti u bugovom ducanu se ne “plaća u kunama” i to samo oni misle vec se cijene prikazuju i obracunavaju u kunama.
po pozitivnim propisima RH sve cijene moraju biti istaknute u kunama i sasvim im je besmislena recenica
[SIZE=“2”]Kako na PayPalu nije moguće plaćanje u kunama[/size]
jer na PayPalu nije moguce placanje u nicem --vec samo prikazivanje i obracunavanje u USD.
I sasvim je suludo ocekivati da bi jedan PayPal u svojoj aplikaciji - a kad bi vidio da sam ja korisnik iz HR - prikazao mi , a samim time i obracunao cijene u kunama.
kojeg je iznos , isto u kunama, kao tehnicki parametar, dobio tamo od nekoga casopisa.
tehnicki dio da li ce se platiti ovom ili onom karticom , cekom, privatnim racunom,tvrtkinim racunom je sasvim nevazan:
vazne su dvije stvari:
- kako se je nesto obracunalo
- kako ce netko izdatak (ili prihod) proknjiziti…