PDO i MySQLi

Stvarno mrzim GLUPE promjene.
Nekoliko njih su mi urnebesno iritantne.
Prva je promjena načina unosa novog emaila na gmailu.
Druga je idiotsko napuštanje mysql_query-a sa novim “unaprijeđenim” PDO i MySQLi načinima.
Nit znam kad se otvara veza, bit da li se zatvara nakon izvršenog upita (ako da, nakon koliko vremena), nit znam ostaje li visit u memoriji servera, nit išta.
A dođe mi da kosu počnem čupat kad pročitam da je “PDO” lakši, čistiji i brži način za rad sa bazom iz PHP-a. Sad umjesto 3 jasne linije codea moram unosit 4 nejasne linije + dodatne 2 kako bih preuzeo podatke i prikazao ih.
Primjer:

PDO:
$db = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=testdb;charset=utf8', 'username', 'password');

try 
	{
	$stmt = $db->query('SELECT * FROM table');
 
	while($row = $stmt->fetch(PDO::FETCH_ASSOC)) 
		{
		    echo $row['field1'].' '.$row['field2']; 
		}
	}

catch(PDOException $ex) 
	{
		$some_handle
	}MSQL_QUERY:

$conn = mysql_connect('localhost', 'username','password') or die ('Error connecting to MySql database');
$dbselection=mysql_select_db('testdb',$conn);

$result=mysql_query('select * from table') or die ($some_handle);

while ($row=mysql_fetch_array($result))
	{
		echo $row['field1'].' '.$row['field2']
	}

Pa kako je to brže i jednostavnije?!

Nabijem ih da ih nabijem.

Jel itko ikad od njih čuo za ZLATNO PRAVILO: Ako radi, ne popravljaj!

Zaista mrzim (u ovom slučaju “mrzim” je prelaka riječ) ovakva idiotska “unapređenja”.
Nabijem ih na k***c.

A šta ćeš OOP je sadašnjost i budućnost. Proceduralni način ostaje iza nas.

A znam…nije ni čudo što su sve nove aplikacije sve sporije i troše sve više memorije.
Ne ide se više na brzinu izvođenja, nego na komociju programera.
Bull shit ak se mene pita.
Nije ni čudo što se većina današnjih mladih “programera” svodi na isntalaciju i prilagođavanje “funkcija” za wordpress i joomlu.
Zatraži da ti napiše aplikaciju za zbrajanje dva broja, vjerojatno će imat barem dvije definirane funkcije. “Jer je tako bolje”.
My ass.

Sad ponovno pokušavam uhvatit tu idiotsku “logiku” try - catch.
Kakva ti je to logika: pokušaj, pa ako ne prođe onda (se zaustavi) bubni grešku (ako prođe-prođe varijanta).

Pa jel može bit bolje od: napravi to ili (se zaustavi) baci grešku?! (radi ili ne radi varijanta).

A gle ako si naviknut toliko na proceduralno radi tako. Ako se izričito ne zahtijeva OOP možeš ti i proceduralno (barem što se poslodavaca tiče), a ako radiš za sebe radiš kako ti je lakše i kako si siguran da ćeš dobro napraviti.

Eh dombo, kad bi to tako bilo jednostavno, ne bih se niti obazirao na to… :slight_smile:
Problem je što se mysql_query izbacuje iz upotrebe (nije više podržan) u novijim inačicama php-a, što će reć kako, htio-ne htio, moram na PDO ili MySQLi.
Nije mi niti izbor - htio ili ne htio, nije niti pitanje hoću li ili ne, jer moram, nego me ljute takva “unapređenja” koja nemaju veze s mozgom…
Pa sam se morao negdje ispucat.
:slight_smile:

[quote=“dmitrecic”]A znam…nije ni čudo što su sve nove aplikacije sve sporije i troše sve više memorije.
Ne ide se više na brzinu izvođenja, nego na komociju programera.
Bull shit ak se mene pita.
Nije ni čudo što se većina današnjih mladih “programera” svodi na isntalaciju i prilagođavanje “funkcija” za wordpress i joomlu.
Zatraži da ti napiše aplikaciju za zbrajanje dva broja, vjerojatno će imat barem dvije definirane funkcije. “Jer je tako bolje”.
My ass.[/quote]
Pa opet potrosnja memorije ovisi o samom programeru i o tome hoce li optimizirati kod, nema to veze sa OOP, cak stovise, s istim mozes ustedjeti podosta memorije jer mozes vise puta iskoristiti klasu i prisirivati ju ili vise puta iskoristiti jedan objekt, osobito npr za mysql konekciju… Sto vecu aplikaciju pravis, ukoliko ne radis OOP imat ces ogromnih problema sa nepreglednoscu koda i samo ces sve raditi puno dulje…

Koristi mysqli jer je razlika u koristenju naspram mysql neznatna…

još kad bi postojala kakova skripta mysql->mysqli, mojoj sreći nebi bilo kraja :roflmao: jer search replace ne ferca baš…

[quote=“zerocoolos”]Pa opet potrosnja memorije ovisi o samom programeru i o tome hoce li optimizirati kod, nema to veze sa OOP, cak stovise, s istim mozes ustedjeti podosta memorije jer mozes vise puta iskoristiti klasu i prisirivati ju ili vise puta iskoristiti jedan objekt, osobito npr za mysql konekciju… Sto vecu aplikaciju pravis, ukoliko ne radis OOP imat ces ogromnih problema sa nepreglednoscu koda i samo ces sve raditi puno dulje…

Koristi mysqli jer je razlika u koristenju naspram mysql neznatna…[/quote]

Ni sam ne znam u kom smjeru krenuti. Mysqli je vrlo sličan mysql_query-u, međutim, čini mi se kako zajednica više preferira PDO, što će pak rezultirati većoj podršci i većem korištenju PDO a mysqli će vjerojatno u povijest zajedno sa query-em…

Ništa, na žalost izbora i nemam nekog, samo me užasno nerviraju ovakve “prinudne opcije”. PHP nikad nije niti bio zamišljen kao object oriented, već je to izmišljotina mlađe populacije programera koja ga je krenula razvijati u tom smjeru, što je po meni potpuno pogrešno, jer ako želiš OOP, tada odaberi takvo okruženje.
Al kao što rekoh, izbora nemam, ostaje mi samo da se izživciram par dana i onda pljunem u šake i prebacim se na novo okruženje i drugačiji tip razmišljanja.
Pljuc.
Ako će krenut ovako, vraćam se nazad na ASP. Tada barem imam alate i potpuno OOP okruženje.

Ne na ASP, nego na ASP.NET :), dva različita svijeta, a već sam više puta izjavio da PHP pored C# i ASP.NET-a i njegovog razvojnog okruženja VS izgleda i ponaša se kao igračkica, i još k tome kad se upoznaš s čarima ASP.NET MVC radosti nema kraja. A danas više nije ni hosting znatno, ako uopće, skuplji od hostinga za PHP.

Iako zbog starih korisnika mojih usluga još uvijek koristim PHP, sve više prebacujem fokus na MS tehnologije, ne samo zbog lakoće, nego i zbog velikog tržišta, jer svima je lakše udariti po PHPu, nego zasukati rukave i par godina učiti pravi programski jezik i programiranje. I zato C# FTW. :slight_smile:

[quote=“zerocoolos”]Pa opet potrosnja memorije ovisi o samom programeru i o tome hoce li optimizirati kod, nema to veze sa OOP, cak stovise, s istim mozes ustedjeti podosta memorije jer mozes vise puta iskoristiti klasu i prisirivati ju ili vise puta iskoristiti jedan objekt, osobito npr za mysql konekciju… Sto vecu aplikaciju pravis, ukoliko ne radis OOP imat ces ogromnih problema sa nepreglednoscu koda i samo ces sve raditi puno dulje…

Koristi mysqli jer je razlika u koristenju naspram mysql neznatna…[/quote]

Naravno da je ovo samo djelomična istina.
Nikako mi ne možeš reči da će ovo:

potrošiti više memorije od npr. ovog

Idemo dalje, koja je razlika, govorim specifično za PHP, u korištenju datoteke sa funkcijama i korištenja datoteka sa klasama, osim u tome da kad koristiš klase moraš još dodatno koristiti i instanciranje objekata ili to odraditi kroz autoloader što i nije loše kad imaš tri klase, ali kad se broj popne na stotinjak onda to već postaje problematično.

Nadalje, nepreglednost, neorganiziranost i nepraktičnost kao prednost OOP nad proceduralnim programiranjem mi je jedan od tupavijih argumenata. Opet pitam koja je razlika između:

dir_functions
-mysql.php
  function connect() {}
  function close() {}
  function get_row() {}

-string.php
  function get_string() {}
  function last_char() {}
  function first_char() {}

itd.

i

nema je. Ako si organiziran, onda si organiziran, a ako nisi onda ti neće pomoći 335 OOPa. OOP ima sasvim druge primjene i razloge zašto ga koristiti, ali ne ove koje si ti naveo. I ako hoćeš programirati u OOPu, onda se uhvati programa koji i jest OO, a ne nekog skriptnog jezika koji bi htio biti OO.

Jedino u čemu se slažemo je da potrošnja memorije ovisi donekle o programeru.

[quote=“CreatifCode”]Ne na ASP, nego na ASP.NET :), dva različita svijeta, a već sam više puta izjavio da PHP pored C# i ASP.NET-a i njegovog razvojnog okruženja VS izgleda i ponaša se kao igračkica, i još k tome kad se upoznaš s čarima ASP.NET MVC radosti nema kraja. A danas više nije ni hosting znatno, ako uopće, skuplji od hostinga za PHP.

Iako zbog starih korisnika mojih usluga još uvijek koristim PHP, sve više prebacujem fokus na MS tehnologije, ne samo zbog lakoće, nego i zbog velikog tržišta, jer svima je lakše udariti po PHPu, nego zasukati rukave i par godina učiti pravi programski jezik i programiranje. I zato C# FTW. :)[/quote]

Da, sad je asp.net, nekad je bio samo asp :slight_smile:
Krenuo sam sa asp-om, pa sam se upravo zbog hostinga (tada bijah dječarac) koji su u besplatnoj varijanti nudili jedino podršku za php, prebacio na php.
A sa aspom sam počeo pak, zato jer sam radio u visual basicu koji je OOP.
A još prije toga sam radio na “Orlu”, krenuo sa basicom, pa se kasnije počeo baviti čistim mašinskim (procesorskim) kodom koji mi je bio pravo otkriće (od tuda i moje opiranje OOP-u kojeg smatram trošenjem sistemskih resursa bespotrebno u okruženju gdje to i nema previše smisla, poput u PHP-u).
Slažem se da treba postojati OOP, međutim OOP nije rješenje za sve.
Kao da koristiš šleper sa 25-tonskom prikolicom za odlazak u dućan po jedan kruh i jedno mlijeko.

[quote=“CreatifCode”]…I ako hoćeš programirati u OOPu, onda se uhvati programa koji i jest OO, a ne nekog skriptnog jezika koji bi htio biti OO.
[/quote]

Točno u sridu! To i ja želim reći - koji k***c izmišljaju i trpaju OOP tamo gdje mu nije mjesto.