PDO ili MySQLi, koja je opcija bolja... ili lošija

Pozdrav svima!

Ne znam da li sam na pravom mjestu, ali imam jednu dilemu, pa bih trebao pomoć. Trenutno sam na samom početku učenja PHP-a, pa bi me zanimalo da li je bolje da pri radu bazama podataka koristim PDO ili MySQLi?
Ne znam koji je način rada lakši za učenje, koji se češće koristi u radu…
Takođe, koliko vremena je neophodno da se savlada neki basic level PHP programiranja… pod uslovom da se radi 4-5 sati dnevno, a izvori su knjiga (Thompson, Welling) i tutorijali na netu (PHP skola, Codeacademy i slično).

Unaprijed se zahvaljujem svima na odgovoru…

Koristi odma PDO na pocetku jer ce ti bit lakse kasnije a i PDO ti je bolji jer sam po sebi je sigurniji. Evo vamo imas za pocetak malo stiva za procitat nije nista komplicirano.

Dobrodošao u PHP svijet.

PDO ili MySQLi?

Samo PDO

Takođe, koliko vremena je neophodno da se savlada neki basic level PHP programiranja… pod uslovom da se radi 4-5 sati dnevno, a izvori su knjiga (Thompson, Welling) i tutorijali na netu (PHP skola, Codeacademy i slično).

Koliko će ti trebati vremena ovisi o tome koliko imaš smisla za development. Možda 3-4 mjeseca, a možda ni nakon godinu dana nećeš znati dovoljno da kreneš zarađivati novce.

Zanemari knjige. Uglavnom su outdated.

Najbrže ćeš se naučiti tako da zapravo radiš na nečemu, a tamo gdje zapneš - guglaj problem ili postavi pitanje ukoliko nisi našao rješenje.

Ako nisi siguran na čemu bi radio kako bi napredovao i podizao svoje vještine, najbolje je raditi aplikaciju koja je vezana uz područje tebi zanimljivo, jer će ti biti zabavno i imati ćeš više volje za radom.
Primjer: ukoliko voliš nogomet, možda će ti biti zanimljivo napraviti aplikaciju za prikaz rezultata uživo ili neki CMS za održavanje stranice nogometnog kluba.

Sretno.

Koga zanima PHP, Jeffrey ima novu seriju na LC.

Radi ono sto ti je lakse, sto mozes da skapiras brze i da kasnije lakse radis projekte.
U svakom slucaju, ako radis nesto za sebe, radi kako ti je najlakse, a ako radis projekte za klijente (narocito strane), drzi se tih nekih pravila PDO, OOP, komentarisanje koda, ili sta se vec zahteva.

Hvala svima na vremenu i trudu potrebnom da mi odgovorite. Izgleda da PDO ima prednost nad MySQLi i krenuću tim putem.
Nadam se da ću do proljeća da savladam osnove php-a, jer sam dogovorio tromjesečnu praksu u jednoj firmi koja se bavi online prodajom i imaju dosta sajtova, dosta se radi sa php-om. Vjerujem da ću tada dosta da naučim, mada se i sam moram dobro spremiti do tada.