Perspektiva Affiliate marketinga

Pozdrav svima!

Pretražujući “affiliate” naišao sam na ovaj forum i već nekoliko dana čitam i čitam… Juče sam se registrovao i ovo je moje prvo javljanje iz Glavnog grada Srbije.

Imao bih za početak par pitanja, verovatno će biti i nečega o čemu se već pisalo, ali ne zamerite, glava je već prepuna od iščitavanja gomile otvorenih tabova :slight_smile:

Dakle:

  1. Pitanje svih pitanja: affilitate perspektiva u godinama pred nama (2020.-…)? Da li su tendencije negativne po pitanju zasićenja “afiliejt tržišta afiliejt sajtovima”, po pitanju regulativa na samom webu, zatim na Amazonu (prevashodno na njemu, jer vidim da se on najviše i koristi, barem na ovom forumu), itd., itd… Nadam se da je smisao pitanja jasan. Koliko sam shvatio, pre 3-4 godine je bilo osetno lakše probiti se na bolje pozicije po pitanje pretrage, poseta, klikova, konverzije…

  2. Hosting: domaća ponuda ili je pametnije totalno preskočiti naš region i uzeti nešto iz “belosvetskih” ponuda, koje iskaču u pretragama?

  3. Domen: koliko sam u zaostatku ako krenem od nule, odnosno ako ja registrujem domen? Nije da mi život zavisi od 100-200$ za postojeći domen, ali bih za početak za taj novac mogao da pokrenem sajt i popunim ga sa recimo 20-30 solidnih ili dobrih tekstova.

  4. Payoneer: već je imam i pretpostavljam da može da se poveže i sa Amazon accountom. Znam da mogu da pitam i njih, ali ako neko zna bio bih mu zahvalan da me poštedi konverzacije na engleskom. Hvala unapred :slight_smile:

  5. Amazon: da li ima nekih promena u otvaranju akaunta, da su u međuvremenu nešto zakomplikovali, otežali i tome slično? Da li još uvek važi pravilo da se aktivira kod prve prodaje ili je tu nešto menjano?

To bi bila neka osnovna pitanja. Nadam se da nisam preopširan i prenejasan :slight_smile: Znam da je o skoro svemu dosta toga napisano, ali neke teme se protežu duž par godina, stvari se menjaju s vremena na vreme, a mozak je prilično pretrpan :slight_smile:

Unapred hvala!

Dobro dosao :slight_smile:

  1. Jest bilo lakse prije dvije godine, ali sad je lakse nego što će biti za dvije godine.
  2. Hosting- pojma nemam kakvi su domaci, ali zasto bi uzimao domace? Nemoj trositi mnogo vremena na tome. Inmotionhosting npr. je ok., ili SiteGround. Ta dva sam probala.
  3. Ako pocnes na novom domenu, moraces cekati najmanje 6 mjeseci da se nesto pokrene. Bolji je expired domain. No veoma je moguce je da ces 6 mjeseci traziti dobar expired domen… Ono sto zelim reci je, sto pre pocnes to bolje.
  4. Ne znam
  5. Ne znam

Srecno

1 Like
  1. Moze se povezati bez problema.
  2. Ako u 90 dana ne prodas nista zatvaraju ti Amazon account.
1 Like

Zatvaraju aff account, Ali ostaje tvoj osobni Amazon acc. Odmah možeš opet aplicirati, ali nećeš naravno, nego ćeš sačekati veću posjećenost …

1 Like

Hvala na dobrodošlici i na odgovorima! :slight_smile:

Domaći hosting? Recimo zbog podrške na domaćem jeziku i to tako što okrenem broj u susednom gradu (gde se nalazi predstavništvo) i ispričam se opušteno sa ljudima. Znači, ništa chat, ništa skype i slično. Na tom hostingu se vrti jedan forum koji pratim od 2006. godine i ne sećam se da je nekada bilo problema. Štaviše, zamolio sam prijatelja iz Australije da otvori nekoliko sajtova sa tog hostinga i kaže da vrlo brzo otvara i odande :slight_smile: EDIT: Serveri se nalaze u Hrvatskoj. Zato kažem “domaći” hosting. Dakle, region.

Mislim da ću ipak registrovati svoj domen i to već sutra. Smislio sam nekoliko po meni dobrih, relativno kratkih i, nadam se, efektnih imena. Valjda ću imati sreće da neko bude free. Ne da mi se da pretražujem slobodne domene i da uzimam nešto na silu. Verujem da stvarno dobri domeni na zadatu temu ili nisu na prodaju ili su cifre daleko izvan mog domašaja.

Za kraj još jedno pitanje/glasno razmišljanje:
Da li je ok da sajt pokrije neku “generalniju” nišu, pa se da vremenom u okviru takvog sajta fokusiram na neku užu nišu, a u zavisnosti od toga šta daje najbolje rezultate?
Da razjasnim: recimo, sajt je o štapovima za pecanje. Složićemo se da je u pitanju prilično širok pojam. Ali za početak neka bude sajt o štapovima za pecanje, a onda da vremnom težište sajta postanu “štapovi za pecanje pastrmke na planinskim potocima širine 1,5-2 m, koji se nalaze na nadmorskoj visini 600-900 mnm…” Nadam se da ste me shvatili :slight_smile:

Shared hosting i kada sajt staviš u pogon ne trebaš se više zamarati hostingom. Dalje radiš site, SEO i dodaješ sadržaj

Edit: dakle, strani hosting radi bolje cijene. podrška ti ne treba jer to u principu dobro radi

Hm… mislim da je cena povoljnija na “domaćem” hostingu, ali nije previše bitno. Radi se o razlici od par desetina $, od koje mi ne zavisi život, ali ako uspem da prištedim na tome, mogu da naručim pola tuceta ok tekstova…

Gledam ponude provajdera koje predlažete i vidim da neretko imaju imaju “shared host” i “wp host”. Koja je razlika? Da li je ova druga opcija sa “preinstaliranim” wp-om, a na ovom prvom moraš to sam da radiš, ili je nešto drugo u pitanju?

Konkretno stapovi za pecanje su dovoljno uska nisa za aff sajt. Ako je nisa preuska kao u primjeru sta si dao “stap za pecanje pastrmke itd.” sasvim je sigurno da takav keyword nema dovoljno mjesecnih pretraga za iole ozbiljniju zaradu.

OK. Još uvek nemam potpunu ideju šta je dovoljno uska niša, pa zato pitam. Sada je jasnije. Hvala!

Češljajući sajtove na temu Amazon affiliate-a naišao sam i na ovo, možda bude od koristi kao podsetnik, a ima veze sa pitanjem br. 5 iz inicijalnog posta:

Until the beginning of this year, after your account was verified, you could generate an API key. However, Amazon made some changes regarding their affiliate program.

Some of these new rules set by Amazon are:

  • New Affiliate accounts can only have access to API keys after their shop is verified and have generated at least 3 sales .
  • New API keys start working only after 48 hours.
  • If your account hasn’t generated at least 3 referring sales using Product Advertising API in the last 30 days, your account will lose access to Product Advertising API.
  • Also, according to the Amazon Product Advertising API document, the allowed initial usage limit per day is 8640 requests and the limit for each account will be based on the revenue performance of your Product API during the last 30 days.

“Stapovi za pecanje” je nicha, a micro nicha bi tu bila " Šaranski štapovi za pecanje",“Pastrmksi stapovi za pecanne”,“feeder stapovi za pecanje” itd.

Domen i hosting zakupljeni još pre par dana, ali zbog obaveza na poslu nisam stigao da se pohvalim ranije :slight_smile:

Voleo bih da se sajt već zavrteo, ali nije bilo vremena. Nadam se da će se i taj početak dogoditi vrlo uskoro.

Jedno pitanje: da li su komentari na afiliejt sajtovima ok ili ih treba ukinuti?

Ja sam ih pustio,ali slabo ljudi komentiraju

Našao sam WP temu koja mi po svemu odgovara, ali nema podršku za IE11.

Market šer za razne IE-ove je oko 5%, sudeći po letimičnoj proveri.

Da li je izostanak podrške za IE veliki nedostatak u današnje vreme?

Nije,to nitko ne koristi,kao ni edge.

Imam i ja jedno pitanje vezano za affiliate marketing a to je monetizacija.

Kupila sam nekoliko sajtova iz razlicitih oblasti, ali ne znam bas koje reklame da koristim kako bi zaradila sto je vise moguce. Vidim da Gugl kaznjava dosta u poslednje vreme pa ne bih da pogresim.

Da li je dozvoljeno koristiti push reklame, popunder reklame, native reklame? Koje mreze su najsigurnije?

Pa ako imas affiliate sajtove zar ti sajtovi ne zaradjuju od affiliate linkova?

Kupila sam jedan Amazon sajt, on zaradjuje preko affiliate linkova, kupila sam jedan informativni sajt koji nije bio monetizovan pa me zanima na koji nacin je najsigurnije monetizovati ga - preko native reklama, popundera, push…? I koje mreze su najbezbednije? Nadam se da je sad jasnije.

popunderi mislim da ne mogu ići na news sajt … posjetioci koji posjećuju informativne sajtove ne trpe pop reklame

možda da probaš sa push reklamama i adsenseom

U toku je objavljivanje prvog teksta. Malo će trajati zbog mog engleskog :slight_smile:, ali se nadam da ću u narednih nekoliko dana izbaciti još neke postove.

Nego, koliko bi postova bilo dovoljno (imalo smisla) da bih se prijavio na Amazon? U smislu da sajt ne izgleda smešno kad ga neko otvori.