PHP i JS zadaci s fakulteta, potrebna rješenja

Pozdrav svima ! :slight_smile:

Novi sam član na forumu pa ako sam promašio topic sry :confused: Ugl…potrebna mi je pomoc u vezi nekih zad, sutra na faxu imam ispit iz kolegija web programiranje i ako ga oke napišem bit će milina. A saznao sam da će biti ovakvi zadaci a ja pojma nemam kako ih rijesiti jer mi opcenito prog nejde od ruke pa ako bih netko mi mogao u rjesavanju problema bio bih mu jakoo jakoo zahvalan. Barem jedan od ovoih zad…za cvaju :smiley:

  1. Zadatak (15 bodova).
    Napraviti niz od automobila pomoću JavaScript-a. Javascript kod mora biti u posebnom dokumentu pod imenom auto.js. Skriptu treba povezati sa html dokumentom. Napravite funkciju sa imenom automobil() u JavaScript-u koja će na ekran ispisati automobile koje ste spremili u prethodni niz . Funkcija se mora moći pozvati preko dva različita gumba. Jedan gumb poziva funkciju kad miš pređe preko gumba, a drugi pomoću dvostrukog klika.
  2. Zadatak (20 bodova).
    Pomoću PHP-a napraviti tekstualni niz sa dvije dimenzije. Prvi niz je automobil Citroen koji dalje ima svoj podniz u kojem se nalaze tip_automobila, kubikaža, boja, godina_proizvodnje i motor. Drugi niz je Opel koji ima isti podniz kao i Citroen. Ispisati na ekran sve elemente ovog višedimenzionalnog niza. Iščitati sadržaj iz datoteke koja se zove test.txt i spremiti ga u string koji se zove $str_string. Izrezati string $str_string na dijelove i dijelove spremiti u string koji se zove $izrezani_string. Uvjet razdvajanja neka bude razmak. Ispisati izrezani string u datoteku test.txt.
  3. Zadatak (15 bodova).
    Napravite obrasce za unos korisničkog imena i prezimena. Ime prvog obrasca neka bude ime, a drugog prezime. Napraviti tekstualno područje za upis poruke. Veličina područja neka bude 15 redaka, širina 40 znakova. Ime ovog obrasca neka bude poruka. Ispod tekstualnog područja napraviti gumb na kojem će pisati Spremi. Spremite gornji kod pod imenom poruka.htm. On treba pozvati PHP skriptu pod imenom poruka.php. Skripta treba preuzeti ime, prezime i poruku koje je korisnik upisao i upisati ih u tablicu u bazi podataka koja se zove korisnici. (Kosristiti POST metodu).

Želiš li i objašnjenje kako šta radi ili samo da ti napravimo pa da ti napraviš copy/paste?

Inače, za treći zadatak da li možeš proizvoljno nazvati polja tablice “korisnici” u bazi podataka kako ti hoćeš ili ima i to zadano? Jer ako budeš radio to na faksu, onda ćeš morati poštivati njihove nazive, a ne samo copy/pasteati ovo što ti mogu ja tu uraditi.

Inače, koji faks ideš i koja si godina? Ovo mi se čini super lagano.

Evo ga, treći zadatak, točno ono što se traži.

Napravi datoteku poruka.html i ovo ubaci u nju i zatim spremi:

Zatim napravi datoteku poruka.php i ovo ide u nju:

Jedna bitna napomena. Pogledaj da u datoteci poruka.php kod 5 linije mislim sam ti napisao velikim slovima HOST, KORISNICKO IME i LOZINKA. To bi trebao dobiti od profesora i onda tako da znaš da to moraš tu uvrstiti da bi sve funkcioniralo. Mora ići pod navodne znake svaki od njih, dakle navodne znake ne briši ni slučajno.
Ako vam ne zada te podatke, onda ti je HOST vjerojatno “localhost”, korisničko ime ti je onda vjerojatno “root” a lozinka prazna, ali ipak moraš upisati “” (jer očita vrijednost između navodnih znaka, što je prazno tj ništa, što je točno).

E sad, evo ti malo podrobnije objašnjenje:

poruka.html -> obična HTML datoteka u kojoj smo napravili samo polja za upis podataka, i postavili da prijavnica (form tag) koristi POST metodu, i to da koristi na datoteku poruka.php.
poruka.php -> s obzirom da šaljemo POST metodom podatke iz poruka.html, prvo ih deklariramo kao varijable kako bismo sa njima kasnije upravljali. Otuda ona prva tri reda gdje varijablama $ime, $prezime i $poruka dajemo njihove vrijednosti. Dalje je samo postupak koji upisuje u bazu podataka sve, ako su podaci za pristup bazi podataka ispravni.
Ako želiš da ti još šta pojasnim, slobodno kaži.

Evo ti i prvi zadatak, ako želiš objašnjenje javi.

Ovo ide u datoteku auti.html (koju također ćeš ručno napraviti):

Ovo ide u datoteku auto.js koju isto tako moraš ručno napraviti:

U prvu liniju možeš dodati još auta koliko hoćeš na način na koji sam i ja dodao već neke, kao što možeš vidjeti.

prvi zad

sta misliš o ovome :smiley:

drugi zad

PRVI DIO ZADTKA:

<?php
		$arr_automobili = array( 
		"Citroen"=>array("tip_automobila"=>"Limuzina" ,"kubikaza"=>"1900ccm", "boja"=>"crna","godina_proizodnje"=>"1994","motor"=>"1.9 TDI"),
		"Opel"=>array("tip_automobila"=>"Limuzina" ,"kubikaza"=>"2000ccm", "boja"=>"bijela","godina_proizodnje"=>"2010","motor"=>"2.0 GSI"),
		);

		echo $arr_automobili["Citroen"]["tip_automobila"]."

\n";
echo $arr_automobili[“Citroen”][“kubikaza”]."
\n";
echo $arr_automobili[“Citroen”][“boja”]."
\n";
echo $arr_automobili[“Citroen”][“godina_proizodnje”]."
\n";

		echo "

\n";

		echo $arr_automobili["Opel"]["tip_automobila"]."

\n";
echo $arr_automobili[“Opel”][“kubikaza”]."
\n";
echo $arr_automobili[“Opel”][“boja”]."
\n";
echo $arr_automobili[“Opel”][“godina_proizodnje”]."
\n";
?>

DRUGI DIO ZADTKA:

<?php
		$imedatoteke = "test.txt";
		$upravljac_datoteke = @fopen ($imedatoteke,'+r');
		$podaci = @fread($upravljac_datoteke,1000);
		$arr_izrezani=explode(" ",$podaci);
		foreach($arr_izrezani as $vrijednost){
		echo $vrijednost . ' ';
		}
		foreach($arr_izrezani as $vrijednost){
		@fwrite($upravljac_datoteke, $vrijednost." ");
		}

		?>

molim strucno misljenje… :slight_smile:

treci zad

Unesite svoje :

Unesite svoje :

Upisite poruku:

<input type="submit" value="Spremi">

Sadrzaj poruka.php datoteke

<?php mysql_connect("HOST", "KORISNICKO IME", "LOZINKA"); mysql_select_db("korisnicke_poruke"); $sql_forma="INSERT INTO korisnicke_poruke(ime,prezime,poruka) VALUES('$_POST[korime]','$_POST[korprezime]','$_POST[poruka]')"; ?>

i za ovaj zad bih molio vase misljenje… :slight_smile:

Ja bih ti preporučio da prekineš faks. Mislim bezveze trošiš i svoje i tuđe vrijeme. Ove zadatke već polako riješava moja 10godišnja kćer.

a ti si “faco” zavrsio koji fax ??? ak nemas nista pametnije za reci onda fof !


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja