PHP i RAD (Cake, PRADO)

Bio sam radio na par projekta u PRADO koji primjenjuje Rapid Application Development.
I tu sam uvidio da kad je software izgrađen sa tom filozofijom na umu da sa takvim softwarom može vrlo brzo to prototipa aplikacije.

No poslje PRADO zalutao na Zend i nešto malo Synfony ali uglavnom Zend. Zend je svugdje.
No imao sam prilike raditi u velikom enterpreise softwaru napravljenom u PHP-u (baš Zend i Synfony) i onda uvidio da ti frameworci ipak nisu za manji tim developera i za aplikacije u kojima je brzina završetka (uz naravno nekakvu kvalitetu) jedan od ciljeva.

Kakva su vaša iskustva sa RAD-om?

Čini mi se da je sada na tom polju vodeći Yii. Radio malo u njemu i sad radim u CakePHP i vidim velike sličnosti.
Iako se čini CakePHP malo ipak brži jer se dosta toga temelji na konvenciji. Napravim model koji je odmah prilagođen za view i sl.
Iako mislim da tako ide u Yii-u, ali mislim da su to oni pak digli na višu razinu da bi dobili fleksibilnost a tu se rad malo uspori.

Probao sam i CakePHP model generator i mogu reći da mi je bolji od Yii-ovog (Consola vs. HTML generator).
No da se nebi svelo na CakePHP vs Yii, koji još frameworci su zagovornici RAD filozoifije?
Njihove mane, prednosti?

Od svih mi se najviše svidio FuelPHP, ja bih ga nazvao svojevrsnim forkom RoRa, može biti da mi se zato i sviđa, jako mi se sviđa. Trenutno radim dvije malo jače aplikacije, kao sideprojects, u njemu i mogu samo reći da mi je odličan. Trenutno ne vidim i nisam pronaša nikakvu manu.

Pogledao malo Fuel. Ima jednu zanimljivu stvar. View ima svoju klasu što vjerovatno predstavlja ono što zovu modularnost.
Time se dobi malo drugačiji tip razvoja.
Jer u biti view, barem kako se koristi koristi u praksi, nije end point Controllera. Već je modul koji se dodjeli controlleru sa svojom logikom.
Recimo može se u view postaviti post varijable na formu a ne u controlleru, pa onda ako se view koristi preko više controllera ne treba ponovno raditi post logiku.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja