PHP OOP programiranje

Pozdrav,
Pošto sam neiskusan u PHP programiranju već nešto dugo vremena pokušavam da skontam kako šta al ne ide.
Eh svi znate da PHP podržava OOP programiranje, pa me zanima šta je to ustvari OOP programiranje ? Prednosti na “obično” programiranje, zbog čega se OOP programiranje koristi i slično.

I pošto sam mnogo puta naišao da se baze podataka spajaju preko OOP(kako već) da li je to jedna vrsta mjere sigurnosti ?(mislim na ono $this->db() bla bla bla).
Zašto jednostavno nisu definirali varijable i spojili se na bazu podataka sa mysql_connect funkcijom ?
Hvala!

Zato sto je coveku prirodno i normalnije da razmislja objektno orijentisano nego proceduralno. Svi prvo pocnu da pisu proceduralni kod i onda kad se dodje do OOP bude bauk, a u sustini kada savladas to shvatis koliko je coveku blizi takav oblik razmisljanja, jer svakodnevno razmisljas objektno orijentisano.

Ne spajaju se preko OOP nego PDO. Mysql funkcija je deprecated, a postoji i poboljsana mysqli funkcija koju mozes da koristis i proceduralno i objektno orijentisano.

http://php.net/manual/en/mysqli.summary.php

Preporučam ti da si skineš jedan PHP framework i da pogledaš njegov kod. Npr. FuelPHP, Laravel, Symfony, CakePHP itd. Sve su to moderni frameworci koji se baziraju na OOP paradigmi i koji bi ti mogli pomoći da shvatiš kako sve funkcionira.

Nažalost, čini mi se da nemaš nikakvog iskustva pa bih ti najprije preporučio da se uhvatiš u koštac sa teorijom OOa, raznih dizajna aplikacije i svega ostaloga što uz to ide pa će onda OOP u PHPu doći samo od sebe. Također kako bi što bolje sve to pohvatao preporučam da najprije naučiš jedan pravi OOP jezik, a ne PHP, kao npr. C# ili Java, C++ itd.