Pitanja oko Amazon affiliate sajta

Ante nije lagao, njegov sajt je razbijao, ali baš razbijao i to ne u ovim našim okvirima kad se ložimo kad poraste zarada sa dnevnih 10 na 20 no u ozbiljnim svjetskim okvirima. Mogu samo zamislit kakve su se tu cifre vrtile. moje pretpostavke su da mu je samo taj jedan sajt donosio bar 1000 dolara dnevno, a imao je više sajtova. I stvarno svaka čast dečku.

3 Likeova

Onda svaka cast momku. Zato sam i citao vise puta taj topic jer je stvarno motivirajuce, manje vise ono sto svi mi zelimo.

Utoliko i od mene iskrene čestitke čoveku! I motiv više za nas da uložimo rad, pamet, novac… šta god da treba.

Sećam se da si ti anja1 detaljno “secirao” njegov sajt. U pitanju je bila fitness/gym niša, ako sam do kraja uspeo da shvatim. Nešto sa strahovitom konkurencijom (ako danas uopšte i postoji bilo šta sa slabom konkurencijom).

nije fitnes/gym niša. nisam ja baš detaljno sjecirao njegov sajt, samo sam čini mi se jednom iskomentarisao beklinkove da mi je nevjerovatno koliko beklinkova i kakvih beklinkova sajt ima i koliko je uloženo u sve to. uglavnom ja sam bar u tim razmjerama, baš amater. ajd sve nekako al kad se dođe do beklinkova tu sam baš tanak, jer em sam bojažljiv, em ne volim ulagati pare u nešta što nisam 100% ubijeđen da će mi dati toliki napredak, a da vrnem bar duplo. a oko beklinkova ni u šta nisam ubijeđen osim u one ultra jake beklinkove do kojih ne mogu.

ako se pročitaju antini postovi bukvalno je sve čoek objasnio, od a do š, bar u ta doba kako je sve funkcionisalo

Ante je imao dronove,a tu je bas hebena konkurencija. Doslovno se ne mozes nicemu nadati bez jakih backlinkova.

Ponavljanje je majka nauke, pa sam, po ko zna koji put češljajući onu “čuvenu” temu, naleteo na ovaj detalj, koji mi je promakao u ranijim čitanjima:

Kod mene svaki post ima dve kategorije. Da li sam se zahebao? Ako jesam, šta je najbolje činiti?

to mi ima smisla ako radis silo, i kategorije ne treba da se presijecaju jedna s drugom. Inace ako ne radis silo, stavljanje vise kategorija je po mom misljenju savsim ok.
Npr, jedan sat ti je u kategoriji “dizajner taj i taj” i u kategoriji “cijena od do”. Tako omogucujes da ljudi rade pretragu po dizajneru, a i po cijeni, i dodju do istog produkta. E sad ako pazis na link juice sigurno ima tu teorija o nekim manama, ali iskreno mislim da je to prebiranje sitnih zrnaca.
Mislim cak i da je do follow i no follow precijenjen…ali to je samo moje misljenje, a 50% SEOa se svodi na nagadjanja :grin:

Edit: citala sam taj tutorial.

Izvini, a u kom slučaju radim silo, a u kom ne radim?

U header meniju imam stavku Categories i u njoj padajući meni sa nazivima kategorija. Kako se to onda tretira? Kao silo?

Pošto svaka strana ima dve kategorije, ja ih međusobno linkujem tako da se uvek poklope po toj jednoj zajedničkoj kategoriji.

Više ne znam da li je to ok za SEO ili pucam sebi u nogu. Čitam razne stvari po netu i svašta se piše. Uglavnom da nije neki benefit, ali nije ni strašno.

Nego, ta rečenica od Ante me posle svega baca u neznanje. Pitam se čemu onda mogućnost dodeljivanja više od jedne kategorije…?

Možda je na kraju najbolje da otkačim po jednu kategoriju sa svakog posta i da međusobno linkujem samo postove sa istom kategorijom i da ne lupam glavu dalje.

PS: SEO, kategorije, linkovi, tagovi… siguran put do ludare :slight_smile:

Siloing je tehnika kako se može strukturirati web stranica. U principu prvopodijelis svoj sadrzaj u razlicite tematske blokove, koji se razlikuju koliko je moguće. Sve povezane podstranice u odgovarajućem bloku tj “silosu” linkuju samo unutar tog silosa…Tako otprilike. Imas vjerovatno i na forumu na tu temu neki raspravu. Razlog je da se ne gubi link juice…

User experience first, rekao bi Gugl. Ako prirodno mozes podijeliti sadrzaj u silose, i drzati odvojeno, uradi to. Ako ti se teme preplicu, nemoj nasilno praviti silose. To je neka moja logika.

Ma, u principu znam šta su silosi. Mislim i da sam negde prošle nedelje gledao klip onog Neil-a gde kaže da zbog UX treba međusobno linkovati sve stranice koje imaju dodirnih tačaka, dopunjuju se, itd. Mislim (ali nisam siguran) da je mislio i na stranice sa različitim kategorijama.

Moraš malo smirit glavu i ne umarat je previše sa tim nekim ne toliko bitnim stvarima. Ukoliko tek krećeš traži što lakše teme i što bolje ih obrađuj i što više tema obrađuj. Ostalo sve zanemari za sad. Ovo sve ostalo neće toliko bitno uticati ni na šta. To dal je post u jednoj kategoriji ili dvije je najvjerovatnije totalno nebitno jer viđam sajtove da postovima daju dvije kategorije pa rangiraju, viđam ih doduše više koji imaju po jednu kategoriju, ali to nikako nije uslov a vjerovatno ni prednost da rangiraju. Ko pravi silo mora znati čemu to služi i na čemu se bazira. O silou ili kako god se kaže je bespotrebno raspravljat ukoliko se sajt ne zasniva na beklinkovima (i to uglavnom pbn i link đusu) ukoliko to nećeš radit, a vjerovatno nećeš to ti toliko i nije bitno. Svaki sekund što čoek troši na dumanje o svemu ovom treba trošiti na kreiranje sadržaja koji će moći da rangira. Sad opet ako je čoek spreman gurat se, zna dobit jake beklinkove, ima izvor ili sam ima pbn sajtove onda se taktika obrće. Ukoliko nećeš pbn beklinkove prati strategiju što više dobrih i dobro organizovanih članaka za keyworde za koje možeš rangirat.

Oko nofollow i dofollow se poprilično slažem sa kosanom da nije to toliko bitno, eno dodo burd ima bukvalno sve izlazne linkove dofollow a po članku ih je uglavnom 60+ linkova, a nema toga seo majstora gurua ko će to da kaže da to tako treba, a sajt sabija kako radi.

upravo. ja volim seo, baš volim, ali slušajući sve koji se seom bave čoek se samo dublje zalazi u lavirint iz kojeg vjerovatno ne znaju izać ni ovi glavni iz gugla.

zato većinu stvari čoek treba iz jednostavne logike da crpi, bolje brz nego spor sajt, bolje https jer je eto sigurniji, bolje kategorizacija koja je logična i korisna nego ona za koju neko zbori da takva da bude, bolje članak koji ima upite a nema potrebna rješenja, nego smišljat novo rješenje za nešta đe već ima mnogo rješenja, bolje se ne tuć s grupom jakih momaka no nekog mršavog klinca nać, bolje pregledan članak koji ima ako tema zahtjeva tabele, slike buletse, lijepo razdvojene paragrafe no nabacane informacije… i sve te stvari koje prosta logika može svarit treba i radit, ostalo je manje bitno.

osim beklinkova. a o tome neću jer su mi bolna tačka baš zbog toga što znam koliko su važni, a koliko ja ne mogu do onih koji su 100% dobri. a ako krenem u ove koji nisu 100% dobri onda se vraćam opet u lavirint.

3 Likeova

Hvala na pomoći i deljenju razmišljanja!

S obzirom da mi je namera da od NG krenem link building, uporedo sa objavljivanjem novih tekstova (u prvom sledećem naletu još 5-6 dobrih, osmišljenih), mislim da ću za vikend da pretresem sajt i da ipak sve tekstove svedem na po jednu kategoriju, da izbacim suvišne interlinkove i to je to. Da izvinete, libo me pedu da više lupam glavu oko toga.

Inače, domen mi sutra puni 2 meseca. Uskoro će da prođu i grčevi, a za neki mesec ćemo i da prohodamo, nadam se.

1 Like

Maloprije sam dobio mail da podnesem tax info na Amazon. Kazu da mi to istice 1.1. 2020. Kaze ovako:

Dear Associate,

We see that you still haven’t updated your tax information. The W-8 form is set to expire on January 1, 2020. If your W-8 forms expires your Amazon Associates payments will be delayed or subject to 30% withholding.

What You Need to Do:

  1. Log in to Amazon Associates Account
  2. Hover over your email address at the top of the page
  3. Click on Account Settings
  4. Click on View/Provide Tax Information
  5. Click “Take Interview”

Helpful Tips

You’ll be asked to provide a Tax Identification Number (TIN). If you don’t have a U.S. TIN, you may provide the income tax identification number issued by your country of residence.

Please provide an e-signature to ensure fastest processing. You may be required to mail a hard copy of your W-8 form depending on your Tax Interview entries, or if you do not consent to provide an electronic signature.
Kada odem na taj dio u aff accountu pise da mi je tax info validated.
Sad ne znam jer trebam sta poduzeti ili ne?

Evo sad sam ponovo gledao i trazi me ITIN broj, jel to oib ili sta?

Pogledaj ovdje, vidim ispod je navedena Hrvatska:

http://www.oecd.org/tax/automatic-exchange/crs-implementation-and-assistance/tax-identification-numbers/

Prije je bila opcija (slika ispod) da nemas ni U.S., a ni non-U.S. TIN, ali sad izgleda moras nesto da uneses.

@Jeronimo034 kako ti rjesavas ovo za Srbiju, treba mi info?

Davno bese…Sve sto zmam oko toga je da sam upisao negde jmbg broj.

1 Like

To je OIB i njega treba unest. Mogu doduse probat i sa JMBG.
Eto unio sam JMBG,kaze da je sve ok - form is validated.

1 Like

Ja uopće nemam taj content insights…Kako to ?

Ekipa ako se ne čujemo onda svima želim sretan Božić i da bogda imali pune novčanike! :grin: :wink:

1 Like

Kad se ulogujes na amazon, ovde ti je to.