Pitanja u vezi poreza - Kada i koliko

Pošto sam izuzetno mlad želio bih se malo više upoznati sa ovom stvari.

Imam neku zaradu od interneta, sada me zanima da li je potrebno plaćati porez na to? Koji je neki limit gdje se ne treba plaćati porez? Eh onda kada se dođe do tog limita, koliko se onda plaća porez?

Zanima me za BiH.

Ako zarada dolazi putem PayPal , AdSense ili nekim drugim sličnim servisima onda nemaš obvezu plaćanja poreza .
Jedino, ako izdaješ račune (fiskalne ) onda plaćaš porez

1 Like

Ovo nije istina. Svako ima obavezu placanja poreza i sav priliv u devizama koji stize na racune u BiH je po zakonu oporeziv. Do sada je to islo porez na dobit - porez 10% dok je sad u proceduri (ne znam je li usvojen) novi zakon gdje ce porez na takvu vrstu prihoda biti 20% ali je u planu da se kao osnivica uzima 700 KM koja bi trebala biti neoporeziva. Ovo je za FBiH a u RS-u mislim da je zakon vec donesen da se svaki priliv novca mora prijaviti i najkasnije do 7 dana platiti porez na taj novac.
Ako neko ima novije informacije volio bih da me ispravi ili dopuni.
Eh sad posto se radi o BiH najbolje se praviti lud pogotovo ako su manje cifre u pitanju, niko te onda nece ganjati, bar do sada nisu.

1 Like

zar nije kod nas u bih fiksna stopa poreza od 17% na sve?

ako si samostalni preduzetnik oslobodjen si fiskalizacije ako su prilivi iz inostranstva … negdje sam to cuo volio bih da se javi neko ako zna tacno

To je PDV i to nema veze sa ovim.

Tek su prije mjesec dana počeli spominjati freelancers i oporezivanje takve vrste prihoda. Ne vjerujem da imamo zakon koji je na snazi za oporezivanje te vrste. Može biti da sam negdje pogriješio, ali ja evo 5 godina aktivno (svaki mjesec) naplatim bez ikakvih problema ili skrivanja mojih ino priliva.

1 Like