Pitanjce... programski kod vs .aspx datoteka

Bez uvoda… zanima me sljedece; u knjizi iz koje ucim asp.net u primjerima se spominje pisanje u programskom kodu (c#) i u datoteci .aspx…

…npr…

pnl.Height = Unit.Pixel(300);
pnl.Width = Unit.Percentage(50);

vs.

<asp:Panel Height=“300px” Width=“50%” ID=“pnl” runat=“server” />

I jedno i drugo radi isto; postavlja visinu panela na 300px i sirinu na 50% trenutne velicine browsera… Koja je razlika pisanja koda u programskom dijelu i html dijelu? Ne opcenito, nego u ovom konkretnom slucaju. Nudi li neki od nacina opcije koje drugi ne nudi? Jel bolje ove stvari koje se mogu raditi u html-u raditi tamo ili programirati?

Hvala unaprijed :slight_smile:

puno tehnologija pruža takav naćin radi, no ipak svako tehnologija nosi i nešto svoje sa sobom tako da ima razlike.
To je pitanje koje se tiće razvoja aplikacija.
Nisam radio u aspx pa ću odgovoriti općenito.

Donji kod radi što i gornji. I sve što se može napraviti pomoću donjeg koda može se i pomoću gornjeg (mislim ne samo u ovom konkretnom slučaju):slight_smile:

No pomoću donjeg koda se odvaja ono što se prezentira od logike. Dobiva se bolja preglednost. Zamisli samo da unutar donjeg koda imaš još barem 10 elementa. Da to radiš programerski izgubio bih se.

No opet treba biti upoznat sa specifičnom tehnologijom i znati zahtjeve projekta da bi se mogao odlučiti kako će stvar raditi (recimo u kojem trenutku se donji kod izvađa u aplikaciji).

sve ovo sto je gorcc rekao, i my 2 cents:
ovisi. Moze se raditi na oba nacina, ali generalno pokusavas drzati prezentacijski kod, poput ovog namjestanja sirina, u aspx fajlu. Postoji sansa da ces jednog dana mjenjati prezentacijski kod, premjestati ga u css ili slicno, pa ce biti lakse nego kopati po codebehind fajlu.

Takodjer, uskoro ce MVC postati glavni framework za razvoj web aplikacija u asp.net-u (barem se ja cvrsto nadam), a onda neces moci ovako namjestati propertye iz codebehindea (jerbo on ne postoji u mvc-u), i taj kod ce biti isljucivo smjesten u aspx i ascx fajlovima.

:slight_smile: hvala momci… Guglat cu sta je MVC :wink:

ne moras guglat,

ali nauci prije malo o asp.net-u, ne toliko o raznih gotovim kontrolama (grid, textbox,…) i eventima, jer ti to u mvc-u ne treba, nego o osnovama asp.net-a (request, response streams, ashx, wcf), objektnom programiranju, html-u, nacinima rada sa bazom, jquery-u, i slicno.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja