Pitanje za avalon korisnike s joomla stranicama

Odkad imam instaliranu joomlu 3.3.0 na avalonovom shared hostingu, sajt je užasno spor. Ne u smislu dugog loadanja elemenata, nego serveru treba u prosjeku 5-15 sekundi da uopće odgovori. Jednom kad odgovori onda se sve loada u djeliću sekunde. Nije do templatea, ni do sadržaja stranice, jer se isti problem javlja i u administrator backendu. Uključena je gzip kompresija i cacheiranje tako da ja nekako najviše sumnjam na sporost mysql-a.
No bojim se da ću teško webhostu dokazati da je problem u njima, a ne u lošem skriptu (joomli)…

Pa eto da pitam, ima li netko možda sličnih problema?

Avalon je precijenjeno i preskupo smeće!

1 Like

Ne znam, da budem iskrena, puno godina već hostam mnoge stranice kod njih, problemi mi se javljaju tek unazad par mjeseci… sporost servera u principu. Već sam im jednom prigovorila jer je status CPU u c-panelu stalno bio crven, pa su mi taj account preselili na drugi server koji je kao, manje opterećen. Sad je status zelen, ali server je svejeno spor.
Mislim, recimo download nekog većeg fajla ide sasvim ok brzinom. Moj internet je 1,5mbps i tom brzinom se i skine. Ali taj initial response time na joomli je katastrofa.
I problemi se javljaju samo s tom jednom stranicom. :confused: Ne znam jel do nove joomle ili do njihovog mysql-a…

Avalon… treba bježati od njih
Već će ti netko tu odgovoriti da si ti kriv…

Odi u Joomla Global Configuration i uključi Debug Mode. Nakon toga ispod svake stranice će ti biti izlistani MySQL queryi.
Vidjet ćeš velik broj querya i kod svakog piše koliko je vremena trebalo da se izvrši. Većina querya se izvršava u par milisekundi, no vjerojatno ćeš naći jedan ili dva koji su se izvršavali jako dugo (5 i više sekundi).

Prvo treba skužiti odakle dolaze ti spori queryi (Joomla ili neki 3rd party plugin). Ako imaš sreće, to će biti query od nekog plugina i deaktivacija tog plugina će riješiti problem.
Ako je spor neki od core Joomla querya, onda bi trebalo napraviti detaljnu analizu odakle dolazi problem. Npr, kopiraj cijeli query i probaj ga izvršiti direkno u PHPMyAdmin-u, te probaj raditi male modifikacije u query-u dok ne skužiš koji dio stvara probleme.

Naravno, ako imaš na tisuće članaka i ostalog contenta, onda pomaže samo bolji server.

Eh, debugging sam isto odradila. Nažalost i bez ikakvih pluginova i modula brzina onog početnog responsea jako varira, na Application: afterDispatch, od cca 1sek do 15-tak.
Iste brzine se javljaju i u admin panelu tako da mislim da nije do pluginova jer se oni loadaju samo u frontendu. Sajt je nov, ima manje od 100 clanaka i par stotina posjetitelja dnevno.

A čuj, ak je joomla core spor… onda bi valjda još netko trebao imati takvih problema, zar ne? Gledala sam po joomla forumima ali baš ovakav slučaj nisam našla… obično ispadne da je neki konkretni plugin…

Možda je neka kombinacija konfiguracije mysqla + joomla core…ne znam. Nisam dovoljno tehnički potkovana u tom smjeru da bih mogla artikulirano sumnjati na nešto specifično, nagađam… zato i ovaj topic… možda se javi netko sa sličnim iskustvom na istom webhostu…

Interesantno, btw, upravo sam danas dobila obavijest od Avalona da planiraju mijenjati PHP handlere iz suPHP u PHP-FPM.

Nemam pojma što to zapravo znači, no u mailu piše da bi php trebao biti brži. Ha. :slight_smile:

Napravi nekakav obican (staticki) html file na istom serveru i domeni, i probaj ga dohvatit kroz browser. Ako je i dalje response time problematican, onda javi hostingu da srede problem. Ako ne srede, mijenjaj hosting.

Hm da, bila sam to prvo probala, pa je statični bio bitno brži. :confused:

Sad upravo opet gledam, trenutno je response za sve, i za statične i za joomlu oko 2 sekunde… hmm

Ja koristim web hosting kod Avalona, do sada me nisu razočarali.
Iskreno, mogu oni bolje.

Ali ok, malo pretjeruju sa cijenama, ali kvaliteta je na razni.