Pitanje za prodavatelje na ebay-u

Prodao sam svojevremeno dosta toga na ebay kad se dalo kasirati na paypal. Kada su uveli plaćanje samo na bankovni račun odustao, zbog porezne, da me ne ganjaju za par dolara ili eura.

Sad ću preko firme, da sve bude legalno, i zanima me slijedeće:
S obzirom da ebay prosljeđuje novac koji recimo netko uplati paypalom ili karticom, na moj bankovni račun, da li to znači da je platitelj ebay ili kupac (kupčeve pare sjednu na račun ebay-a pa on onda proslijedi meni na bankovni račun) Od koga TOČNO mi sjednu pare na račun, privatne osobe-kupca ili pravne osobe ebay-a ? Zanima me da znam prije objasniti knjigovođi koji je kao i svi oni staromodna, pa takve stvari treba zajednički rješavati unaprijed, ona kuži knjigovodstvene finese a ja moderniji način trgovine.
Znači na ovo pitanje mi može odgovoriti svatko od vas koji pridajete na ebay čak i kao fizička osoba.

Ima li tko ovdje da prodaje kao pravna osoba ?

Zar stvarno nitko ovdje ne prodaje na ebay-u ?

Ne prodajem preko e-baya, samo razmišljam…
Kada kupujuš preko ebay-a, plaćaš ebayu, a onda on prosljeđuje stvarnom prodavaču.
Sukladno tome, kada prodaješ, tebi će ebay proslijediti novac i u stvari je ebay kupac jer je financijski posrednik.
Ti s krajnjim kupcem nemaš financijski/poslovni odnos. Jedini doticaj je isporuka robe krajnjem kupcu.

Interesantna tema. I ja mislim da je eBay taj koji plaća, ali da li to zapravo pravi razliku, budući da se radi o B2C prodaji?

U stvari je to puno lakše jer je uvijek samo jedan kupac (ebay).
To nije B2C prodaja. Da prodaje preko njuškala, to bi bila B2C prodaja jer njuškalo nije financijski posrednik.

Ma razlika je knjigovodstvenog karaktera, živimo u EU gdje je sve zakomplicirano maksimalno što može biti pa postoji 1000 propisa, razreda, poslovnih oblika, načina knjiženja i koječega, pa uvijek nakon par mjeseci pokušavanja da s knjigovođom nađem rješenje odustanem. Pa krajnji kupac, pa nekrajnji kupac, pa sa pdv pa bez pdv, pa prodaja 'vamo, pa prodaja 'namo, pa preko firme koja je registrirana ovako pa onako, pa treba ishoditi ovo ili ono, pa zapravo nije tako nego je ovako, ali prije nego sve shvatiš dobiješ tumačenje od porezne koje ne razumiješ ali ne razumiju ni oni kad s isprintanim tumačenjem dođeš u poreznu kod osobe koja ju ne napisala i tražiš da je objasni, pa onda opet… .-. … i tako svakih par godina odustanem od bilo kakvog posla jer želim raditi legalno a ne polulegalno… :frowning:

Laički gledam na to ovako…
Ako radiš s njemačkim ebay-om, treba koristiti opciju prijenosa porezne obveze jer posluješ s tvrtkom. Termin krajnjeg kupca je neodređen i bolje ga je ne koristiti.
Račun prema ebay-u je obavezno bez PDV-a s napomenom “reverse charge”.
Kako će njemački ebay odhendlati njemački PDV tebe nije briga.

BTW, imaš li još dokumentaciju od ebaya kada si radio s njima?
Ako imaš, možda bi se moglo skužiti na koji način funkcioniraju s PDV-om.

Ako sam dobro shvatio iz tvog odgovora, meni za prodane predmete isplaćuje EBAY a ne kupac ? Znači na račun firme mi sjedne s ebay-evog računa a ne s računa kupca ?
Nemam nikakvu dokumentaciju od ebay-a, nisam u skorije vrijeme radio s njima, radio sam prije dok je išlo preko paypal-a a ne preko bankovnog računa. Pare bi mi sjedale s paypal-a kupca direktno na moj paypal. Sada to više nije slučaj, jer kada kupac plati paypalom, prodavatelju sjeda na bankovni račun. To još nisam isprobao, zato i pitam kako je izvedeno,da li mi na bankovni račun sjedaju pare s ebay-evog računa ili kupčevog, pa dok to ne saznam ne mogu prodavati jer ne mogu objasniti knjigovođi što činiti.

Logično je da novac naplati posrednik (ebay) koji nakon toga isplati prodavaču njegov dio - umanjen za ugovorene troškove.

Bilo bi zeznuto da kupac direktno plati prodavaču i da onda ebay mora visiti k’o luster da mu prodavač isplati njegov dio i da onda još ebay plati affiliateu (ako treba).

Ovo što opisuješ kao nelogično je točan opis onoga što sam ja imao slučaj prije prekonekoliko godina, a koristio sam ebay.com, .de i co.uk a ako se dobro sjećam na kraju sam otvorio i .es ili .fr ne sjećam se sad točno, no onda su ukinuli taj model i uveli da se isplaćuje na bankovni račun a ne direktno s paypal-a kupca na paypal trgovca.
Ovo što opisuješ da je logično, si deklarirao kao logično jer znaš da je tako, ili si samo tako napisao s aspekta logičnosti ?
Trebao bi točnu informaciju iz prakse, da li je tako ako što si opisao u prvom djelu posta.
Hvala na trudu.

Nije iz prakse, čisto razmišljanje.
Najbolje je popričati s nekim tko je u tome.
Našao sam eurosender com, koliko vidim doma su s ebayom.