Pitanje za seo strucnjake

Pozdrav ljudi,

Ima vec par godina sam pricao sa drugarom koji se bavim web-om i svim onim oko web stranice (mislim da i studira u austriji bas tu oblast oko web dizajna), i on mi je rekao da svoju stranicu testiram (broj indexiranih stvari) na ovaj nacin site: imewebsajta dot com i enter i na googlet-u izadje broj indexiranih stranica. Sad me interesuje zasto se taj broj stalno mijenja, bar kod mene. Imam neku konkurenciju u njih je 22k + broj tih stranica a u mene je oko 1k :slight_smile: kako se domoci tih brojki. Hvala unaprijed na odgovoru.

Odgovor je vrlo jednostavan: Tvoja konkurencija jednostavno ima 22000 postova, clanaka,kategorija,tagova itd. a ti ih imas samo 1000.

1 Like

@drmrgood jasno ko dan, ali zasto mi se stalno to mjenja ? I moze li mi reci (smtram te iskusnim) kako da se poboljsam na toj “statistici” :slight_smile:

pa logika ti sam kaze ako dodas vise sadrzaja na svoju stranicu povecat ces broj stranica, znaci da bi se poboljsao na toj “statistici” logicki moras dodati vise clanaka

@webphp jasno ko dan druze, samo me interesuje na koji nacin jos, placanje linkova itd ? Jer siguran sam da oni nemaju vise od 500 clanaka :slight_smile: zato me interesovalo to, hvala.

Tom pretragom trazis imesajta.com pa ti se pojavljuju pored tovg sajta sva pominjanja tog domena. Raznorazni servisi koji indeksiraju domene itd. i zato ti se broj mijenja.
Svet to ti je zapravo nebitna stvar.

u google pretragu ukucaj site:domen.com svoju i konkurentsku pa uporedi.
Mozes generisati par hiljada stranica tipa tagova kategorija itd, ali ako su to samo duplirane strane imaces vise stete nego koristi.

Ako hoces pravu stvar otidji na http://siteliner.com/ potrudi se da ti dupliran sadrzaj bude manji od konkurentskog.

1 Like

hvala mishop na odgovoru, i savjetima! :slight_smile: Evo kako to nekako izgleda, kkako ti se cini ?

http://pokit.org/get/img/68a4d5ba9b73af5ee999ece802f5f864.jpg

Edit: duplikat su mi sve moji clanci samo sto imaju u kategoriji “arhiva” u naslovu, sve moji clanci pisani 100% evo pogledaj ispod:
http://pokit.org/get/img/79b34f6e7d186fd6b15fe4da80b8dc5a.jpg

Koristim seo by yoast, ne kontam zasto mi duplira taj sadrzaj a licno sam ga ja pisao…

1 Like

Ocito nisi dobro postavio taj plugin. Ja recimo koristim All in one SEO plugin, i stavio sam kvacicu na “Use noindex for archives”. Znaci arhive ti ne indeksira u tom slucaju.

@drmrgood sd sam i ja postavio kvacicu da ne indexira arhivu :slight_smile:

Mali je problem da tagove koji se koriste navise članaka gleda kao duplicirani sadržaj…

@ante_popic bil mogao konkretnije da pojasnis na sta mislis i kako da se rijesti taj “mali problem”. Nemoj mi nedorecenosti i mistifikacije :slight_smile:

Da dodam par detaljnijih informacija, možda nekom bude korisno.

  • Google search funkcija “site:domain.com” -> prikaz indeksiranih stranica samo domena iz upita
  • Google search funkcija “site:domain.com +keyword” -> pretraga domena iz upita za jednu ili više ključnih reči
  • Google search funkcija “link:domain.com” -> pretraga povratnih linkova ka domenu iz upita

U vezi sa tvojim pitanjem, @stux:

"Sad me interesuje zasto se taj broj stalno mijenja, bar kod mene."
Menja se kod svih. Google bot svakodnevno indeksira tvoj sajt. Pronalazi i dodaje nove rezultate pretrage ili pronalazi duplikate/nerelevantan sadržaj i uklanja ih iz pretrage.

Broj stranica konkurentskog sajta ti nije neki pokazatelj. Početna tačka bi trebalo da ti budu ključne reči od interesa i kako se kotiraš za njih.

Za početak toplo preporučujem Google Webmaster Tools. Pored svega gore navedenog imaćeš uvid i na koje ključne reči te posetioci pronalaze, na kojoj si poziciji za njihov upit, koliki je CTR, pratiš promene… Za najbitnije ključne reči i najposećenije stranice se potrudi da unapredih korisničko iskustvo (formatiranje teksta, dodatni sadržaj, linkovi…).

1 Like

Svaka cast markuss to je dobar odgovor, naravno koristim wmt koristim i web sajt mi je u wordpressu pa ako imas neki plugin da mi preporucis makar se i placao :slight_smile:

Već pomenuti, besplatni, Yoast i All in One SEO alati bi trebali da su više nego dovoljni.

Osnovno podešavanje (rewrite naslova i linkova, sitemap uključen i arhiva isključena).
Možeš dodati i (Yoast da, možda postoji i u All in One):

  • Isključi indeks podstranica (page/2,3,4)
  • Isključi attachement URL’s (redirekt na originalni post)
  • isključi ?replytocom (ako imaš komentara)

Sigurno postoji još nešto, ko se razume bolje neka nastavi :smile:

well done dude. :slight_smile: ima li jos neko da doda ili slucajno da zna kkao ispravno podesiti yoast pomogli bi nam svima jel :slight_smile:

evo našla sam odličan članak di je sve objašnjeno kako podesiti yoast plugin http://code.tutsplus.com/tutorials/the-beginners-guide-to-wordpress-seo-by-yoast-configuration--wp-31022 , sad sam si i ja sve podesila što je trebalo

1 Like

Broj indexiranih stranica na Google je najbolje pratiti i manipulirati preko Google webmaster Toolsa. Broj indexiranih stranica može se povećati dodavanjem tagova, keyworda i podstranica.

Eto nadam se da sam pomogao :slight_smile: