Pixeli i centimetri u Fireworksu

Treba mi 10cm.

Odem na fireworks i umjesto px odaberem cm i stavim 10cm, na oko vidim da tu nema niti 5 cm, naravno pregled stranice je na 100% što znaći da bi trebala biti prikazana realna duljina.

Ok, neide tako, odem na konverter i dobijem da je 10cm = 377px, upišem to na fireworks i vidim da i to izgleda malo na oko, uzmem redalicu i vidim da je to oko 7cm.

Gdje griješim?

Jesi probao isprintati i onda izmejriti?

Nisam, to znaći da je ovih 377px točno?

Ne znam, probaj…

cm ne možeš pretvoriti u px i obrnuto :slight_smile:

Na nekom ekranu će 10cm biti 300px a na nekom 600px, ovisno o rezoluciji ekrana.

1 Like

Bravo mestro!!! To je logika naravno trebaš mjerit pixele po centimetru ili pixele po inchu!! A pixel i centimetar nisu isto na različitim monitorima. Ustvari oni jesu isto ali ako radiš sliku nisu!! i opet ti ovisi koja je dubina iste slike dakle koliko dpi (neki standard je 72) ali bolje kamere snimaju 300, 500 itd automatski imaš bolju rezoluciju.

Što se tiče prikaza na ekranu i rezolucije ekrana, to je @mestro​67 odgovorio.

Što se tiče ispisa na papir, opet ovisi. Ako slika ima 72 piksela po inču (što je svojevrsni standard), na jedan in će se isprintati 72 px, a ako slika ima 300 piksela po inču (što je također svojevrsni standard), na jedan in će se isprintati 300 px.

A što kad stavim redalicu na monitor i izmjerom 10cm, hoće li isto toliko biti na papiru?

Vjerovatno neće. Rekli su ti iznad, centimetar na monitoru je relativan tj. ovisi o gustini pixela.

1181px i nezaboravi stavit 300 dpi.

Je al u print size ili 100% omjeru cm na ekranu je isti kao cm na printanom plakatu, letku ili jumbo reklami…

Nije!!! Sve ti je iznad rečeno al opet ne kapiraš. Eto isprintaj pa vidi

72dpi (dot per inch, 72 točke na jedan inch) je web standard, ukoliko želiš raditi grafiku koju ćeš printati, u svom fireworksu namjesti rezoluciju na 300dpi (min standard u tiskarskoj industriji), a zatim postavi željene dimenzije u cm.

Na zadanom canvasu radi grafiku koju želiš i pošalji u tiskaru ili fotostudio ako hoćeš raditi ispis na fotografije

To ispada 1181px i oni će mi isprintati slikicu od 10xm?

Da. Jesi li ikada pogledao digitalnu fotografiju od 5 mpx i više? one idu u širinu preko 2000px, a printaju se na 9x12 ili 10 x 15 cm fotopapir. Što je veći broj px na jedan inch to je fotografija i njen ispis kvalitetniji. U slučaju grafičkog rada gdje se upotrebljava nekoliko boja npr dizajn posjetnice 300dpi je dovoljno za kvalitetan tisak.