Plaća u SAD-u (i na što odlazi)

Pozdrav,

naletio sam na jedan oglas: Full-time Los Angeles, CA Based Job - $80K-$150K Base depending on experience. - Yii Framework Forum

Dakle nude 80-150k dolara godišnje. Ajmo zaokružit na 100k godišnje čisto zbog računanja.

Ako sam dobro shvatio, radi se o 100k bruto. Koliko to ispadne neto za jednog Hrvata da tamo odseli?

Kako se kreću cijene najma stana i općenito, dakle koliko može ostati “prosječnom” potrošaču mjesečno?

Naišao sam na sličnu temu, ali tamo se više subjektivno piše, zanima me konkretno.

bitno da se uvalis. Kolko sam razgovarao sa nasima koji su tamo hrana, auto,
gorivo je jeftino. Kuce i stanovi zavisno da od podrucja do podrucja ali ih
ima jeftinih zbog pucanja balona. Navodno je tesko doci do papira jer su
stvorili ok zivot i nisu odusevljeni novopridoslicama. Skup je nov namjestaj
( nije bilo odgovora zasto na pocetku ne kupit rabljeni 2-3 godine star za
start ), auti ako se novi kupuju i cesto se mjenjaju, izlasci i restorani
relativno, u svakom slucaju ok zivot. Cool je ako postoji nasa zajednica
pa se uvalit da pomognu ali su i ameri ( juznjaci ) navodno jako helpfull.
Pricaju da je bolje od svabije i evrope opcenito. Cini mi se da se nista ne
isplati za stalno osiguravat osim posla ( specjalizacije, tecajevi, vecere )
dok se ne zgugla situacija i nabavi jeftinije

Tute ti je već bila takva diskusija:

http://www.webmajstori.net/forum/31832-posao-u-sad-u

Prošao sam tu temu, međutim ništa konkretno za financije, a samo mi to treba. :slight_smile:

ono što mogu sigurno reći za LA odnosno californiu da imaju najveći porez u odnosu na druge države. hrana, usluge, automobili, nekretnine to je više manje isto kao i kod nas. Weekly Ad : Super King Market
a osim toga ako razmišljaš o odlasku, svakako stupi u kontakt s hrvatima. :slight_smile:

Ma ne razmisljam o odlasku, tu mi je super s obzirom na sve. :slight_smile:

Ono što me zanima je kako se otprilike kreću cijene sata rada. Ove gore cifre što sam pitao mi trebaju za izračun i usporedbe sa nekim prikupljenim podacima.

Teško odgovoriti.

Koliko znam, u Americi se na ruke isplaćuje bruto plaća i Amerikanac mora od toga sam plaćati poreze, doprinose, zdravstveno, mirovinsko…
E sad… možeš na primjer plaćati neko super skupo zdravstveno osiguranje kod kojeg u slučaju bolesti dobiješ vrhunsku uslugu, ali ako si zdrav samo bezveze potrošiš hrpu novaca.
A možeš i uopće ne plaćati zdravstveno (deseci milijuna Amerikanaca nemaju zdravstveno osiguranje) i taj novac zadržati za sebe. Naravno, ako te zaboli zub, ili nedajbože slomiš nogu, grdno si najebo.

Cijene najma stana se razlikuju u Beverly Hillsu i u Venicu (sirotinjska četvrt LA-a).

Inače, koliko sam čuo, ono što je potrebno za ostvarenje nekog osnovnog životnog standarda (hrana, odjeća, gorivo, struja…) je prilično jeftino.

Da tako i ja čuo ono što je osnova za život je nezamislivo jeftino, a treba ipak gledati da je stavka koja se svaki mjesec mora potrošiti.
Nije isto potrošiti 2500kn mjesečno na život ili 500$ u obzir na plaću.
To bi bilo isto kao da u SAD ostaviš koji 1500$ na špeceraj ili još bolje kod nas 7500kn.

sa jednog drugog foruma za švedsku, ovo je pisala osoba koja živi u švedskoj.1 kruna = 0.92 kn
kad uđemo u EU, švedska neće stavljati ograničenje, tako su rekli, pa ćemo vidjeti.

Plate, sindikat i zakonske regulative:

Na svakom razgovoru za posao, preporučuje se predhodni kontakt sa sindikatom da bi se dobile informacije o visini plaće i slično. Preporučujem i pregled statistike da bi znali šta tražite i kakvo uporište za to imate. Ako tražite platu od 30 000 kruna, onda bi poželjno bilo da to zasnivate na zvaničnoj statistici.

Kada budete primljeni na posao, učlanite se u sindikat (cca 200 kr mjesečno). Svaka branša ima svoj sindikat, i za razliku od Balkanskih koji dijele samo kalendare za novu godinu, ovi stvarno nešto i rade, i mogu vam puno pomoći. Ako imate problema sa poslodavcem ili radnim mjestom, kontaktirate sindikat i oni riješe sve. Ugovor prije nego potpišete, pažljivo pročitajte.

Svake godine svaki sindikat odlučuje koliko će se plate povećavati u određenoj branši. Ako sindikat objavi da je godišnje povećanje 2% (zakonsko!), počevši od februara (recimo), prvo na to ukažete svom poslodavcu. U većini slučajeva će vam povećati platu, a ako je baš zadovoljan s vama i ima resurse, može dodati procenat i od sebe. Inače, možete kontaktirati sindikat, pa da oni razgovaraju sa poslodavcem o povećanju i dodatnim stvarima (da dobijete telefon od firme, mjesečnu kartu ili slično).

Ukoliko putujete do posla više desetina kilometara, to se nadoknađuje ili preko poslodavca ili preko povrata poreza (što zna biti prilična suma).

Druga stvar nakon zaposlenja, je da se učlanite u A-kassu. To je kasa koju plaćate 2-300 kruna mjesečno, i koja vam je garant da ukoliko izgubite posao, imate primanja u iznosu od 80% svoje plaće u trajanju od godinu dana. Neovisna je u većini slučajeva od sindikata, tako da ne miješajte to dvoje i ne mislite ako plaćate samo sindikat da je to dovoljno.

Nadoknada za godišnji odmor (regres), se mijenja svake godine. Kreće se od 200-500 kruna po danu. Ovisno gdje radite, kolika vam je plata i slično.

Nadoknada za putovanja (seminari, konferencije i slično) se isto plaćaju. Stručna usavršavanja plaćaju isto poslodavci.

Radno vrijeme je osam sati, 40 sati sedmično. Prekovremeni ima limite, tako da ne možete skupiti više sati nego što poslodavac odobri.

Porodiljsko odsustvo je normalna pojava i na njega imaju pravo i muškarci i žene. Ne postoji diskriminacija po tom osnovu, pa je nemoguće da dobijete otkaz jer ste dobili ili čekate dijete. Odsustvo vam plaća kasa osiguranja (iznosi 80% vaše plaće). Odsustvo može koristiti 100% ili jedan dio (recimo da radite 3 dana, a dva ste kući). Poslodavac za to vrijeme uzima nekoga na određeno vrijeme da vas mijenja. Sve u svemu, posao vas čeka kada se vratite.

Sam posao (bilo koji) bude prilično čudan za balkance ispočetka. Nećete vidjeti nikoga (!!!) da se lomi na poslu, i vidjet ćete da neko radi 10 dana, ono što bi vi uradili za 1 dan. To što će te vi raditi bolje i brže kod poslodavca vam većinom neće pomoći. Bolje prođu oni što ne rade, nego oni što rade, skoro pa uvijek. Zbog toga, držite se sredine. Ne dokazujte se, jer to kod šveđana ne postoji. Ne očekujte da će vam ako brže i bolje radite donijeti bolje radno mjesto, ili bolju plaću. Tome većinom vodi staž. Što duže radite, više se penjete na hijerarhijskoj ljestvici. Ksenofobiju će te rijetko ili nikada osjetiti. Kada se i desi, kulirajte. Ne smatrajte da zbog toga što ste stranac manje vrijedite, ili da vas neko uopšte vrednuje po tome. Ne talasajte i sve će biti super.

tako da je švedska bolji izbor od SAD-a, tu još ulaze njemačka, finska, nizozemska, eventualno engleska i još po koja zemlja.

[quote=“jorgovan”]
Sam posao (bilo koji) bude prilično čudan za balkance ispočetka. Nećete vidjeti nikoga (!!!) da se lomi na poslu, i vidjet ćete da neko radi 10 dana, ono što bi vi uradili za 1 dan. To što će te vi raditi bolje i brže kod poslodavca vam većinom neće pomoći. Bolje prođu oni što ne rade, nego oni što rade, skoro pa uvijek. [/quote]

Pa ovo je svugdje isto, čim više radiš tim ćeš dobiti više posla:)

Eh pošto se radi o programiranju treba uzeti u ozbir koliko se programeri gdje cijene i što se traži od njih.
Mislim da u SAD programeri su vrlo cijenjeni, sad kako je u ovim drugim zemljama neznam.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja