Plaćanje poreza za kriptovalute u HR

Rudarim neko vrijeme i zaradio sam nešto preko 100€ u BTC. Zanima me dali je netko nedavno pretvarao/prodavao kriptovalutu u fiat valutu, da mi objasni kako to točno ide. Volio bih si podići novce sada, ali mi i dalje nije baš najjasniji dio sa porezom u HR. Ako ja primam 100€ onda ide porez 10% + prirez 18% (ZG). To me ispadne 10€ poreza i 1.8€ prireza. Znači moj dobitak je 100€ - 11.8€ što je 88.2€? E sada, kada podižem novac, ako sam dobro shvatio, u roku od 8 dana moram popuniti joppd obrazac? Mogu li to preko ePorezne ili moram baš fizički? Nakon što sam to popunio i predao, moram li taj novac uplatiti odmah ili se to plaća do kraja drugog mjeseca iduće godine? I ako netko zna, ako kupujem grafičku karticu sa njuškala i platim to sa ovom zaradom, dali meni to porezna gleda kao gubitak jer sam uložio, ili mi gleda i dalje kao dobitak jer nisam platio u trgovini i nisam dobio račun?

100 eura? Daj odi u Avenue Mall na bitcoin bankomat i podigni to, pa odi s tim na pivu umjesto da kompliciraš :wink:

Inače, prema mišljenju Porezne, plaća se porez na kapitalnu dobit (spada pod porez na dohodak) 10% + prirez ako unovčiš manje od 2 godine nakon stjecanja. To je mišljenje Porezne, a ne zakon, pa kada ćeš imati iznos koji se ne diže na bankomatu onda ti kreiraj i svoje mišljenje o tome da li se trebaš držati mišljenja neke babe iz Porezne ili trebaš poštovati samo služebene i objavljene u NN zakone RH.

Ako se nešto u međuvremeno promijenilo molm da netko stavi link. Meni nije poznato da je Bitcoin ušao u neki hrvatski zakon niti da je klasificiran kod nas.

1 Like

Fora je u tome kaj majnam preko nicehacha i prilikom prebacivanja na moj wallet oni uzimaju 0.1% i još oko cca 2€. Mislim da provizije preko bitcoin bankomata isto oduzimaju oko 0.1%, nisam siguran. Prema tome mi se onda više isplati direkt prebaciti na karticu, nego u wallet i onda na bankomat.

sorry što ti upadam, ali kolko si rudario za tu sumu?

Malo manje od mj. dana na svom kompu, cca 20ak dana.

pazi samo koliko ti se isplati… od struje do opreme, mozda te je izaslo i preko 100e

1 Like

Budem okacio grupu na fb ako smijem gdje razgovaraju o toj temi.

A mogao si i mali tutorijal @Fr33jumper napraviti :smiley:

I koje su specifikacije kompa ako nije tajna?

Struja je oke, nemam cijelu mining farmu, nego majnam u slobodno vrijeme na svom kompu. Isto sam spustio i clock speed i voltažu na grafi i povećao vram speed, tako da mi jede oko 125W i struja me ispadne cca 60kn više nego inače.

Odlično, javi kad saznaš neš.
Uglavnom konfa mi je:
grafa - amd rx 5700xt red devil
procesor - ryzen 3600x,
rami - 32gb.

E sad, ja majnam preko nicehash-a. Prije samog majnanja i registracije si provjeri isplatljivost tvoje grafe na nicehash profitability calculator-u, ako planiraš majnat preko njih. Ako izračunaš da ti je to prihvatljivo, registriraš se samo i imaš odmah link za skidanje programa. Skineš program i pokreneš i to je to. Prije toga najbolje je underclock-at grafu na način da joj spustiš clock spees i voltažu na core-u i podigneš frekvenciju na vram-u. Moja je prije papala oko 250W, sad mi papa oko 125W, a majna čak i nešto malo bolje. Za to vrijeme ako ti komp ne bude štekao, možeš najnormalnije surfat netom. Ako planiraš samo određen period kroz dan majnat, mislim da bi ti bilo najisplatljivije od navečer do ujutro jer je onda i najjeftinija struja. Edit: Pripazi na temperaturu vram-a i grafe, te pojačaj ventilatore po potrebi. Za nvidia-u korisri msi afterburner, a za amd njihov adrenaline.

1 Like

I koje točno coine majnaš. To sam biraš ili preko tog programa se dodjeljuje naijsplativiji u datom momentu?

Čime objašnjavaš da na 125W majnaš možda bolje nego na 250W?

Koliko otprilke košta ta tvoja konfa, i koliko bi koštalo kada bi isto skalirao na tipa 10 puta? Vjerujem za skaliranje se ne trebaju sve komponente duplati, ili?

Eto, malo sam znatizeljan. Bit cu zahvalan ako ce ti se dati odgovoriti. :wink:

Što se tiče poreza, ok je što se informiraš… al ja se stvarno nebi sekirao dok god to nisu stalni prihodi.
No ako nastaviš raditi i ako ćeš imati kontinuirane prihode, onda je svakako ok biti porezno čist. :wink:

Preko nicehasha majnaš koje ti sam program da, to ovisi o grafi i koji su sad najisplatljiviji, sa time da im je sada pao market i cijene za majnanje su dosta niže.
Trenutno najisplatljivije je majnat etherium i moja grafa majna etherium, ali ako majnaš preko njih, ti njima “daješ” pravo da koriste tvoj komp kao njihov hashpower i oni ti isplaćuju u bitcoinu.
Ako želiš možeš majnati i ti direkt etherium, ali onda moraš imati svoj wallet, skinuti program za majnanje i podesiti da ide u tvoj wallet. Nakon toga ako ti to želiš prebaciti u bitcoin ili iskeširati, moraš u nekakav exchange.
Po meni je to “previše” zezancije za neku sitnu zaradicu sa strane i to je jedini razlog zašto koristim nicehash. Btw, ako majnaš sam etherium više ćeš zaraditi.
Ako te točno zanima recimo za tvoju grafu, možeš pogledat ovdje (nije reklama, samo upute za ljude koji pitaju)na njihovom kalkulatoru.
E sad, kako spustim sa 250W na 125W. U principu, ti ne trebaš overclockat grafu, nego underclockat. Na grafi spustiš clock speed i voltage i podigneš vram frekvenciju da grafa bude stabilna jer za majnanje etheriuma ti je najvažnija memorija grefe i za veću isplatljivost grafa bi trebala imati preko 4gb.
Za amd se koristi njihov adrenaline software, a za nvidia-u msi afterburner.
Ja sam svoj komp kupio isključivo za igranje prije jedno godinu dana i platio sam ga oko 11-12 tisuća ja mislim. Kako ne igram stalno, tako sam se bio odlučio malo unovčiti dok se ne koristi.
Ne vjerujem da se trenunto isplati (pogotovo preko nicehasha) kupovati posebno ring za majnanje. Moja grafa je prije jedno godinu dana došla oko 5 tisuća u trgovini, a na njuškalu vidim da su bolesno digli na negdje 7…, pa računaj neka 2 kompa + 10 takvih grafi.
Po meni bi bilo najisplatljivije da majnaš sa svojom grafom, naravno ako je neka malo jača i tek onda kada izmajnaš cca 300€ onda da to uložiš i kupiš neku malo bolju grafu i da majnaš sa njom.
Što se tiče samih komponenti, ovisi od matične do matiče. Na nekoj možeš imati samo jednu grafu, na drugima i do 6. Procesor i rami ti nisu bitni jer ne majnaš sa procesorom (iako možeš, ali nije ispatljivo), nego sa grafičkama. Tako da ti procesor može biti najjeftiniji intel ili amd.
Najispatljivije bi ti bilo ako imaš npr. 10 grafi, da staviš to u 2 kompa jer tako smanjiš cijenu struje, što više kompova, viša je potrošnja i struje.

3 Likeova

Na fb imas grupu Kriptovalute Hrvatska (Cryptocurrency Croatia)

a mogo bi i neki tutorijal napisati za početnike :slight_smile: ovdje su se nekad takve stvari plaćale :slight_smile:

1 Like

Tnx, pogledam danas kad budem slobodan.

1 Like

Mogao bih, moram vidjet samo kad budem imao više slobodnog vremena da se malo više raspišem. :smiley: