Pozdrav, dakle otvoriti cu firmu za digitalni dizajn. Sad me zanima kao netko tko prvi put ulazi u svijet internet poduzetništva, kako do prvih klijenata? Sto je bolje, placene reklame ili cold outreach?
Cilj mi je pretezno raditi sa stranim trzistem, TIER 1 drzave
U redu, nije pametno otvoriti firmu odmah iako ja idem s ciljem da dobijem od drzave za samozaposljavanje.
No, i dalje nisam dobio odgovor na pitanje koji je najbolji nacin do prvih klijenata bez firme ili sa, apsolutno irelevantno.
Ako ti je cilj pokupit poticaje - okani se ćorava posla.
Ako na forumu pitaš kako do klijenata, a imaš čvrstu namjeru otvoriti firmu - okani se ćorava posla.
Ako nisi odustao, idemo dalje.
Bilo je prije, vrijedi danas i vrijediti će i sutra - najbolji način stjecanja klijenata je preporuka zadovoljnog klijenta. A kako doći do “nultog” zadovoljnog klijenta?
Nulti klijent se dobije tako što se prvo radi u nekoj tvrtki i onda stekneš određenu reputaciju (uz portfolio). Kada procjeniš da je vrijeme, odeš iz tvrtke (s nultim klijentom). Tako rade frizerke. Godinama rade u tuđem salonu i kada procjene da je vrijeme otvore svoj u blizini. Dođu i njihove zadovoljne mušterije.
Ako gore napisano nije opcija, onda se nulti klijent može dobiti nakon što se odrade pro bono projekti.
Treća solucija je da imaš nekoga tko će te preporučiti - rodbina, prijatelji, poznanik s foruuma i slično.
Grafički dizajn nije “na kile” i smatram da klasično oglašavanje ne pali. Vjerojatno sam u krivu.
Najbolje ti je odraditi nešto poslova na freelancing sajtovima (Upwork, Fiverr i slični) pa zadovoljne klijente kasnije prebaciš na direktnu naplatu preko tvrtke. To odradiš kreativno tako da ne dobiješ ban na platformama.
Kao prvo ako drzava nudi neke potpore moras biti lud ne uzeti, jedino ako si lijencina i ne zelis nastaviti raditi iduce 2 godine. Ja sam teski zaljubljenik u dizajn i otkad znam za sebe radio sam u PS i prije par godina saznao za UX, zavrsio tecaj u Algebri i radio na portfoliu.
Drugo, za klijente pitam jer mozda je netko u istoj bransi i kretao je od nule i dosao do prvog klijenta.
Mozda placene reklame nisu najbolja opcija, ali zato da DM-am 100 ljudi definitvno ce 10 odgovoriti, a 1 pristati. Ne govorim ja ovdje da mi prvi klijenti budu S&P500 kompanije, no neki manji shopovi ili startupi.
Svakako hvala na komentaru, definitvno siri vidike.
Nemam firmu i ne razumijem se, ali mislim da sa poticajima dolaze i neke obveze.
Najlakše je uzeti 10k eura od države, kupiti bjesni kompjuter i gejmersku stolicu i onda si nakačiti obveze i inspekcije na glavu slijedećih par godina.
Trnac ti je dobro rekao, prvo se nauči raditi, odrade se neki poslovi, pronađu klijeti i veze… vidi se dali si za taj posao i onda otvoriš firmu.
Evo moje iskustvo, mada druga drzava (al ne vjerujem da je tolika razlika). Podsticaji ne pokriju u potpunosti ni troskove sve za tu prvu godinu koje inace ne bi imali da nije firma/obrt otvoren… i ovo prije poreza i dodatnih zajebavancija… naravno ko vec planira otvorit- odlicno… Ko otvara samo zbog podsticaja- nema smisla mnogo
Nikada uzeo poticaj i eto ja nisam lud, rekao bih normalan.
Tako da ti to pada u vodu.
A uzimati poticaje a nemaš gdje drugdje tražiti klijentelu nego na forumu, rekao bih to je biti lud, ili jako hrabar i uz puno truda i sreće bude uredu.
No ja se ne bi kockao, gledao sam dosta koji su masno vraćali nazad i zatvarali zbog tih poticaja.
Nađi prvo neku bazu barem potencijalnih, pa kreni.
A neke stvari koje pričaško oglasa vidim da sve znaš, pa ajde probaj pa nam javi kako prođe.