Planiram otvoriti paušalni obrt za jednu web stranicu i imam par pitanja

Planiram otvoriti paušalni obrt za jednu web stranicu na kojoj korisnici diljem svijeta mogu plaćati fiksnu mjesečnu pretplatu za pristup određenim sadržajima. Koristio bih jedan payment gateway koji bi vršio naplatu, te mi uplaćivao novac na poslovni žiro račun (uz određeno kašnjenje) ili PayPal račun (samo za PayPal uplate).

  1. Ja bih račune učinio dostupnim svojim pretplatnicima na samoj web stranici, na zahtjev, dakle podaci računa bi se generirali i prikazivali unutar web stranice. Da li je to dovoljno ili moram račune spremati u nekom formatu tipa PDF?

  2. Da li račune moram slati ili dati na uvid Poreznoj?

  3. Kada izdajem račun? U trenutku kada novac sjeda na moj bankovni račun ili u trenutku kada me payment gateway obavijesti da je korisnik naplaćen?

  4. Vezano uz uplate na moj PayPal račun, da li postoji neki vremenski rok unutar kojeg moram prihode prebacivati na poslovni bankovni račun? Ja bih to činio jednom mjesečno (posto je naknada za transakciju 30kn); dakle, prvog u mjesecu bih s PayPal-a prebacio sve mjesečne pretplate koje su mi uplaćene prethodnog mjeseca.

Pravis racun a zec je u sumi. Jos ni nemas web stranicu,mozda ces imat 10000 kuna troskova,mozda vise od toga a vec bi isao obrt otvarat.

  1. i 2. Racune mozes spremat kako oces, ali sve ih moras poslat svom racunovođi, i ono sta on prijavi je ono sta se pravno racuna kao stvarni racun. Racunovođa je taj koji dalje hendla pricu. Ako mislis sam vodit racune, sto sa obrtom definitivno mozes, onda ignoriraj ono sta procitas na ovakvim forumima, i plati direktno racunovođi nekom sat-dva da ti objasni u detalje pricu.

  2. Racun izdajes cim netko plati pretplatu. Nije racun samo za tebe, nego i za kupca.

  3. Novce mozes povuc na svoj racun kad god, dok god ih uredno knjizis.

Za dezurnog kriminalca na forumu: upravo pravdanje troskova je velika prednost registrirane djelatnosti. Izrada weba, hosting, domena, gateway troskovi, samo racunalo, internet trosak, sve su to porezno priznati troskovi.

1 Like

Ja ne govorim da ne treba otvorit obrt,ali ide grlom u jagode,razmislja o otvaranju obrta a jos nema ni web stranicu pa tako ne zna ni izdaleka koliko bi mogao zaraditi.

1 Like

To je na njemu; mozda ispituje covik kako stvar funkcionira da si moze procijenit isplativost, a mozda je web vec u funkciji. Mozda vec dvi godine ispituje trziste. Ne znas njegovu stranu price, i nije ni bitna za postavljena pitanja u ovom threadu.

1 Like

Stvar je u tome da je paušalni obrt, dakle obrt s paušalnim oporezivanjem, obvezan voditi jedino knjigu prometa—što je trivijalno (samo se unosi dnevni prihod) i to mogu sam—tako da nisam ni razmišljao o računovođi. Naravno, mogu (i vjerojatno budem) konzultirao recunovođu, ali sam se prvo htio informirati na forumima. Btw, ako netko ima preporuku gdje bih se mogao konzultirati (dakle, netko tko se razumije u payment gateway-e, digitalne račune u eurima), zamolio bih ga da mi pošalje poruku.

U najboljem slučaju, podatke za račune mogu držati u bazi na web serveru, i generirati ih unutar same web stranice na zahtjev pretplatnika. I to bi onda bilo to. U najgorem slučaju, morat cu račune slati i/ili dati na uvid Poreznoj, ali o tome nisam ništa našao na webu.