Plugini, skripte i ostalo (kreirano sa AI) korisni i besplatni toolovi

ne vjerujem da ima ikakve veze sa nišom i dnevnim objavljivanjem. meni isto ništa od jednog sajta a još domaći i lajt teme totalno, nema razloga da gugl išta drži tu strogo. nema ni tona sadržaj 20-30 članaka, ali ni fečovanje ne pomaže, neće da indeksuje.

a ne bi ovdje pisao ai tek tako nego ekzaktne podatke koje dobija analizira i o tome piše.

mislim da je nekad pisao tad kad je zbavio tu domenu da ju je brzo poslije prodao (tako mi nešto ostalo u glavi, mada možda griješim)

i nema smisla ako se ide na posjetu sa googla i pasivu. ne vjerujem da može to proći.nisam uopšte u toj niši i pojma ni nemam ni šta se gugla i šta prolazi. vjerujem da teško i na manjim jezicima. @d1namic @Kosana su u tome pa možda mogu više vidjeti korisnost ili beskorisnost ovakve nekakve skripte

možda za fb grupe fb sajtove oko kripta može. ništa, ja samo bacam šta mi na umu jer mi zanimljive ove skripte, ne tvrdim ništa

Ma nema sanse ai i engleski pogotovo jace niche. Evo kod mene isto kao kod kosane krenu bi i deindeksova sve. Isto jaka niche, jos nabijena domena DA 57

Mozda bi pustilo nesto slabije ali i to cisto sumnjam na engleskom

Cryptopost.com, kupio na Namecheap aukciji pa nakon mjesec ili dva prodao skuplje nekom tko me kontaktirao.

Kad je indeksiranje u pitanju- sve sto ja radim AI… bukvalno mozda 10-15% njih nista nije indeksiralo, ili je indeskiralo pa pobrisalo sve… a sajt na istom jeziku, s istim (u smislu generisanja) sadrzajem, prosao i raste… tako da jbg, neke ce sajtove sigurno tako ugasiti

Jucer sam preko Flippe prodao 2 sajta koja sam prethodno kupio od @Mentolinho . Isti dan kad je postavljen oglas i odmah prvom bidderu. Ili sam imao srece ili sam mogao dobiti puno vise, tko ce ga znati.

Bili su u velikom padu na Guglu, al stabilni na Bingu pa sam ih na racun toga uspio prodati. Uglavnom AI-generated content na engleskim sajtovima vise ne prolazi, a u buducnosti nece ni na lokalnim sajtovima, barem ne bez novih backlinkova, social network prisutnosti i ostalih metoda za povecanje autoriteta. Deindeksacije starog “unhelpful” i outdated contenta ce biti sve vise. Moglo bi uskoro postati prestizno kada nesto bude indexirano.

Na Escrowu me pitalo podatke firme pa u izborniku navelo 10-ak vrsta firme, na sto bi do nedavno isao Guglati i potrosio vrijeme da skuzim sto je engleski ekvivalent d.o.o. firmi u Hrvatskoj. Ovaj put sam screenshotao izbornik ChatGPT-u i on mi odmah dao ispravan odgovor. Dakle procitao je sliku kao da sam mu poslao tekst… samo vec to je nevjerojatna revolucija.

Definitivno sve manje koristim Google, a sve vise AI, i smatram da zivimo u vrijeme najvece hi-tech revolucije ikada. Bit ce zanimljivo pratiti odgovor velikih igraca. Pluginove jos nisam poceo raditi, ali za sva pitanja oko CSS-a, programiranja, i slicno, obratim se AI-u. Da mi treba izraditi neku custom skriptu, vise ne bi trazio programera nego AI strucnjaka.

1 Like

Otisla s drugaricom u Rim skoro i u muzej. Jos nude nekakve prave vodice ili audio vodice (ono kliknes ispred slike na display da ti cita neki tekst)…elem ja taman tad uzela premium chat GPT…drugarica jednu slusalicu sebi u uho,ja meni drugu u uho, stanes ispred slike i pitas da ti kaze uopsteno o djelu…malo po malo opustis se i krenes da postavljas pitanja “a zasto ovaj Sveti Jovan Krstitelj izgleda cesto feminizirano na slikama?” Ili pitanja tipa “sta na toj i toj slici drzi u ruci ta i ta figura”…Nevjerovatno kakva je to edukacija i zabava istovremeno, i koliko je sve to bilo tacno. Ostadosmo u muzeju 6 sati. Inace bih prosla kroz guzvu i gotovo.
Poslije po gradu svaki cosak koji nam je pao na pamet pitali, od toga gdje da jedem do toga zasto su na Pantheonu gore one rupice u gradjevini, kako su dovuceni toliki stubovi i odakle…Ludnica potpuna. Cijeli razgovor ostaje u tekst formatu pohranjen u Chat GPT-u

AI ce uskoro ljudima biti asistent,

Meni je fascinatno kako je 99% ljudi u mraku. Kao u Matrixu.
A pomalo žalosno što ni pola IT-jevaca ne zna što se događa.
I to počevši od korištenja AI u svakodnevnom poslu pa do promjena u svakodnevnom životu.
Ja sam klinkama davno kupio pametne zvučnike da se naviknu na glasovnu komunikaciju. I to im je danas sasvim normalna stvar. Pitati za prognozu, informacije o nečemu i slično. A ChatGPT su skužile u roku keks. Mala samo voli da joj smišlja priče. Nakon toga sam ju učio da može reći da se izmjeni neki dio priče. :slight_smile:
Uglavnom više ne treba znati programirati već treba znati AI-ju reći što želiš.
Da sam imao GPT prije 10 godina sve bi bilo puno lakše vezano uz posao.
Od prilagodbe WP-a do sadržaja.

2 Likeova

Promjene su spore :slight_smile:

Ali da, koliko god da je nama na ovom forumu chatgpt svakodnevnica, moramo shvatiti ovo:

Valjda je tek sad jasno koliku je zapravo moć Google imao do sada (a i dalje ima)

I za kraj poslastica, Bing ima čak 14x više upita nego ChatGPT

Pa ti prvi si u mraku, bar po ovom što si napisao…

Ima smisla ukoliko imaš neke druge izvore posjeta, tipa FB. Na primjer, ja na svojem kripto sajtu sam dnevne novosti i takve stvari dijelio u nekim FB grupama i bilo je dobre posjećenosti, a ujedno i portal bi izgledao aktivno. A onda bi pisao seo tekstove, dulje, optimizirane i njih bi redovno updateao (barem poglavlje vezano uz trenutne cijene i slično). Na njih bi većinom dobivao posjetu s Googlea (recenzije projekata ili neki opći tekstovi oko povijesti, walleta, sigurnosti, itd).

Naravno, teško je doći do posjete, ali su oglasi puno plaćeniji. Pa je 50 posjeta vezanih uz kripto vrijednije nego 5000 random posjeta s FB. Pa čak i više.

Adsense isključen, dodane reklame direkt u tekstove (affiliate ili referal) i plaćeni tekstovi. Tako bi monetizirao.

Sada više ne radim portal, jednostavno ne vidim u tome smisao, fokus mi je na Twitter i na Youtube, gdje je puno lakše doći do većeg broja ljudi, stvarati sadržaj, a ujedno i pronaći partnerstva.

1 Like

Uglavnom CHAT GPT ume da piše osnovne kodove, a neke složenije probleme nema šanse da reši, dakle nema pojma, ali u bukvalnom smislu.

1 Like

To je na engleskom?

ChatGPT zahtjeva odredjeno znanje, al radi savrseno posao kad mu znas reci sta treba pa da odradi iz dijelova… stavise, znas i savrseno objasniti i dati prijedloge

Ne znam iskreno koji su razmjeri eng/hr za recimo 1000 posjeta na webu od Adsense.

Ali recimo ja imam kanal za Balkan vezan uz kripto i naplaćujem video 500$. A prosjek pregleda je 800-1200 pregleda u tj dana.

1 Like

to mi djeluje bas bas nerealno, al ako je tako, onda svaka cast. Konto sam svakako da se dobija dosta vise od adsensa, aal sam racuno tipa 30x vise. Koliko su ovi veliki onda uzimali auu

Možeš li dati primjer složenijeg problema?

Ja u ovo ne vjerujem. Za google se covjek moze i izgubiti u brojkama, ali da bing bolje prolazi od chat gbt, ne mogu povjerovati.

PS. Evo sta mi dade, ako laze mene i ja lazem vas:

As of December 2024, ChatGPT has over 200 million weekly active users, doubling from 100 million in November 2023. (Source: Demand Sage)

This rapid growth highlights the increasing integration of AI tools into daily activities.

Pa mislim na svaki složeniji projekat koji nije pravljenje plugina za wordpress. Recimo, pitaj ga da ti napiše kod za Vojnu bespilotnu letelicu - dron, koji će biti u stanju da: upravlja senzorima i navigacijom, koordinira artiljerijsku paljbu, kontroliše komunikacije, koordinira sa drugim dronovima, da napravi funkcionalan korisnički interfejs. Ovakav neki ili sličan kod GPT nije u stanju da napiše.

Ili što kaže @simeon probaj da mu lepo objasniš i daš, da krene da piše iz delova i možda će uspeti da ga napiše za jedno 247 godine, pod uslovom da ne počne da baguje i da te vrti u krug sa odgovorima i da ti stalno predlaže ista rešenja. Ja sam ga već testirala na složenijim stvarima i kada ne ume da reši neki problem počne da ponavlja sve iste korake i da predlaže ista rešenja i tako unedogled.

Još najbolje da ga pitaš da ti napravi svemirski brod, kolonizira Mars (prije Muska) i napravi dvije kuće tamo. AI je čudo al nije svemoguć, polako, još je u prvim verzijama.

Računaj da je na defaultnim Windows browserima (IE, Edge), Bing i dalje defaultna tražilica. Većina ljudi to niti ne zna promijeniti. ChatGPT nije još nigdje default tj. nametnut. Njega koriste samo oni koji ga ciljano idu koristiti, za sad uglavnom informatički napredniji korisnici.

1 Like

@steelmaiden +1

Daj mi primjer ovoga, a ne neki hipoteticki primjer koji je sustinski i nemoguce rijesiti jer nije definisan. Drugim riječima, da li bi ti znala riješiti problem koji si gore spomenula?

Kao sto steelmaiden rece Bing definitivno ima ogromnu posjetu prevenstveni zbog toga sto je default.

Lako se izgubiti u nasem balonu gdje evo svi koristimo ChatGPT pune dvije godine pa nam je svakodnevnica :slight_smile:

1. Ne pričamo kako radi sada već kako će raditi za 5 ili 10 godina. Već ovo u baby fazi je fantastično
  2. Ja kao i mnogi ovdje si sami riješavamo stvari za koje bi prije trebali developera (prilagodbe Wordpressa). Nemam pojma programirati ali sam napravio prilagodbe i feature o kojima sam ranije mogao sanjati
  3. Automatizacije se mogu raditi bez ikakvih problema

Tvoje razmišljanje je razmišljanje developera i zato puno programera ne koristi GPT. Kao nije dobar.
Tko zna kada i kako će Ai raditi sustave ali sada može kuckati glupi code i odnosno dijelove coda, testirati i slično.
To znači da developeru ne treba za neke stvari 5 dana već 2 ili 3.
I to znači da ću platiti nešto 2 do 3 puta manje.

@steelmaiden predlažem novu temu “Korištenju Ai u developmentu i poslu”
Možda možeš odrezati dio ove teme i prebaciti u tu temu