Plugini, skripte i ostalo (kreirano sa AI) korisni i besplatni toolovi

Meni je Adsense isključen, tako da ne znam koliko bi od njega uzimao, ali svakako su plaćene reklame znatno skuplje na bilo kakvim kanalima vezanim uz financije/kripto nego kod ostalih tematika.

Svemirski brod i dve kuće na marsu su fizički objekti, dok je programski kod virtualan i apstraktan i postoji samo u digitalnom svetu. Dakle nije moguće da se ova dva porede, to ti je kao kada porediš babe :older_woman: i žabe :frog: ,a sem toga, softver za upravljanje dronom i nije baš toliko zahtevan da se napravi i veliki broj programera bi mogao da ga napravi, što se za GPT ne bi moglo reći.

Ja upravo o tome pričam. Da AI nije svemoguć i da nije sposoban da piše složene programske kodove i nije sposoban da smisli kodove koji još uvek ne postoje. Ne sumnjam da će u budućnosti AI moći da piše i složenije kodove, možda čak i da pravi gotov proizvod, ali ja govorim za sadašnje vreme.

Pa naravno da bih znala da ga rešim i ne samo ja, već 80% programera to mogu da napišu. Šta ti misliš da je velika razlika dal pišeš kod koji će da upravlja dronom ili mikrotalasnom pećnicom, epa nije. Ako sam hardver ispunjava uslove onda nije teško napisati kod koji će da upravlja sa tim hardverom. Primer: Ako na dronu imaš kvalitetnu kameru sa Carl Zeisovom optikom, onda nije teško napisati kod koji će biti u stanju da na velikoj daljini razlikuje tenk od kombajna i da prikupljene informacije prosledi na neku drugu tačku. Ne kažem da je ovo isuviše lako da se napravi, ali nije ni nešto naročito teško.

Slažem se da će, u budućnosti, možda moći da piše daleko složenije kodove. Takođe, se slažem da može, i iskusnim programerima, da pomogne da značajno smanje vreme rada na nekom projektu.

1 Like

@simeon jel imas za svaki jezik poseban domain ili radis hreflang, tipa:

• za Slovence: nekidomen.com/sl/
  • Za Spance: nekidomen.com/es/

@anja1 @steelmaiden i ostali dobre volje, ima li smisla ovo ili je ipak rizicno stavljati sva jaja u jednu korpu? jel radio neko stranicu na vise jezika?

nisam tako radio nikad pa ne znam. ja bih razdvojio i stavio na novi domen

Za svaki jezik imam XX sajtova (barme u planu, za sad po 5-6 max), i sve je na posebnoj domeni. Mislim da ovdje nema vajde da radim tako prevod, bice spammy, i nisam vidio nesot da se mnogo rangiraju takvi sajtovi u ovoj nichi (a ima ih dosta)

Kupih dva odvojena. Nakupovah se domena za BF okrugno 20! sad bih trebala poceti i nesto raditi

Znači Google je ipak doskočio problemu AI članaka? Mislio sam da to nece bit moguće.

Ja drzim odvojeno sve te ai na razlicitim domenama. Ne linkam ih medjusobno. Bojim se penala tako kako ti mislis pa da svi jezici padnu.

Kupih odvojeno domene. Inace ne mislim da AI content na engleskom ne prolazi (realno nisam jos ni objavljivala AI content nesto relevantno), nego sajtovi na engleskom ne prolaze uopsteno receno. Meni popadali sajtovi na kojima je ulozeno i novaca i truda. Zena dizajner, Britanka, pisala clanke o modi. Rucno radjeni kolazi u fotosopu, struktura sajta poprilicno komplikovana…i sve otislo u klinac. Prosto na prvoj strani nema vise contenta. Shopovi, Instagram, Pinterest. Poslije njih ja, al dzaba kad sam na15 poziciji.

Home niche tek pukla jos prije godinu i po. Samo shopovi… I poneki authority pokrio lakse kws.

Nadje se poneki izuzetak koji potvrdjuje pravilo.

Idu jos lalala sajtovi, ali pokrivanje buying kws je proslost

2 Likeova

prije da je srezo bilo kakav content… sad ima jedno 300 puta vise sadrzaja nego prije 3 godine

e ovo… previse konkurencije. Ovo s Ai sad otvara mogucnost da se napadnu manja trzista… ko je do sad pravio sajtove na bugarskom ili slovackom?

Ja bi se za jednu domenu s podfolderima odlucio samo ako bi planirao puno uloziti u promociju (linkovi, drustvene mreze, brendiranje) iste. Za mini projekte bez previse ulaganja, mislim da je bolje ici s vise domena.

Ne vjerujem da G vec ima neku posebnu metodu kako detektirati AI clanak. Mislio sam vise u tom smislu da je na google.com sad puno teze rangirati, pa onda nekakvim bulk generiranjem low-quality AI sadrzaja jos i teze. AI koriste i najbolji content writeri, kao alat… nije dovoljno samo copy pejstati ono sto ChatGPT izbaci nego treba napraviti sadrzajan clanak s custom slikama, grafovima, tablicama i ostalim elementima koji bi ga ucinili kvalitetnijim kako bi se isticao nad konkurencijom.

Za sad to funkcionira, znas iz prve ruke, pitanje je samo koliko dugo.

Da.

Pvih pregrst clanaka sto sam radila sa AI za finance upravo tako sam radila. Input u tokenima je bar 4 puta veci nego output. Screenshotovi i grafovi svi probrani, provjera sadrzaja, bas svaka linija je korektna…i deindeksovano sve! Doduse ruku na srce deindeksovalo je taj sajt prije no sto sam i pocela sa AI clancima (i to od clanka kad sam pisala o kripto i Trumpu na konferenciji u Nashvilu, al ajd da ne nasjedam na tepriju zavjere, nek vazi kao slucajno, tj. Taj kombo da je sinonim za spam…).

Hitno mi treba odvikavanje od navike uzivljavanja u projekat. Vrh mog black hat SEO-a su bile redirekcije domena. Moram biti u stanju napraviti bar jedan fuckin sajt koji bih bila spremna i prodati. Svaki tretiram ko svojeg kucnog ljubimca, i drzim ga kod sebe dok ne crkne. Pateticna sam.

Da zaspamujem vala i ja jednom (kvalitetno :grin:), pa nek gase google search sto se mene tice.

1 Like

Nek traje koliko god da traje, al sad je tu prostor da se to skalira na maks, i da se izvuce koliko moze… a ne kosta sad nesto ni vremena ni para. Godinu-dve, da bude nekog pasivnog prihoda i ja sam zadovoljan. S 5000e se sad napravi poso koji bi prije kostao bukvalno 5 miliona (u kontekstu placanja pisaca/prevodioca i sl). To sto ce se ovakvi content sajtovi nekad gasit, nije do samog AI, nego sto jednostavno nece biti vise prostora, jer je u zadnje 2 godine na internetu kreirano mnogo puta vise sadrzaja nego za njegovu citavu istoriju.

Al jos jedna stvar- ima kverija sa po jednim-dva klika dnevno… ko ce pravit sadrzaj za to ako je u nekoj opstoj nichi s niskim RPM-om? S AI te takav clanak moze kostati npr 1 cent, i ako si ti jedini tu (a u mojoj nichi ima dosta takvih), onda ti se opet isplati, sve i da za godinu zaradis samo 2 centa od takvog clanka. Skaliranje je ovdje majka s AI

2 Likeova

To jest mozda ok za privremen pasivan prihod od Adsense ako on nadmasuje investiciju i ulozeno vrijeme, i ako uspijevas dobiti approval za sve te sajtove. Meni je Adsense odavno upravo to, pasivan prihod, da ne kazem dzeparac.

Osobno preferiram dugorocniji stabilniji prihod. Na sajtu sklepanom jucer koji ce biti kratkog vijeka, tesko je prodati neki link ili sponzorirani clanak.

Što se tiče za crypto cena po kliku (cpc) je jako velika - brutalno velika.

meni u glavi već skoro dvije godine da su pukli ovi mali aff sajtovi i da nema ništa od amazon aff sajtova. i to držim kao de fakto. znači besmisleno je ulaganje bilo kakvo i gradnja amz aff sajtova.

i onda dođe petar i na drugoj temi kaže ovo

4-5 klikova sa gugla dnevno i ovakva zarada bude.

jeste ima petar za ova dva sajta ima i solidne beklinkove tako da nije na samo kontent pa ga bing i ostale tražilice dodatno guraju. jeste i promocija pa je na promociju uzeo još 450 dolara a li i te promocije su prilično učestale kod amazona.

i na sam kontent bez beklinkova se sigurno može uzimat para preko amz aff pogotovo ako su ultra low volume keywordi i ako se ima mase.

ali ja godinama bing i ostale ni ne računam nit obraćam pažnju. gledam skoro isključivo search console, analitiku ne gledam skoro uopšte. i sve živo se oko gugla vrti.

ali što kažeš ti @simeon bukvalno se za par dolara i par sati podešavanja sajta domene teme može to skalirat naveliko.

ono što se meni dešava da su neki sajtovi na nuli i da je indeksovanje nikakvo, dok neke propušta gugl. eo, opet upadoh u loop i vrnuh se guglu, dakle poenta ovog što krenuh pisat je da mogu i amz aff sajtovi prolazit, i da se treba skroz izignorisat gugl (što meni teško polazi za rukom) i zasut sa tonom manjih keyworda koji su relativno bajing, pa vatat amz aff kukize i proviziju.

tebi je vjerovatno drugačije jer si dugo u tome i upoznat si duboko sa prodajom linkova i sponzorisanih članaka. većina nije u tome. evo ja sam prilično dugo u priči sa sajtovima i dan danas mi cifre oko sponzorisanih postova su nevjerovatne i do prije možda 3-4 godine mi je nezamislivo bilo da neki sajtovi od sponzorisanih članaka uzimaju daleko više od npr amz + adsens.

i još važnije od ovog prvog je što većina niti ima sajtove za prodaju linkova i članaka. šta će svako ko ima npr sajtove sa lektirama, čestitkama, horoskopom i sličnim lajt stvarima i pri tome nema ni jak DA. nema šta drugo nego adsens i ostale reklame ili aff linkovi ako pašu tematici. ne želi baš neko na čistom sajtu sa lektirama da kupuje sponzorisani post. bar mislim da je tako.

prije cirka deset godina ja imadoh sajt proširene vene i bio prvi na guglu za keyword proširene vene i poslah svim klinikama/ordinacijama koje su se oglašavale u ta doba za operacije vena ili za kreme neke za vene i sl, svima njima poslao mejl i ponudio im baner u zakup, i (ili) sponzorisani post. i od bog zna koliko mejlova firmama koje već izdvaju za internet oglašavanje, samo jedni odgovorili. mene je pogotovo kad sam bio mlađi, uvijek nerviralo da sa nekim pregovaram dogovaram išta, da se cjenkam, natežem… pa vjerujem da je dosta webmajstora takvo, idu tom linijom manjeg stresa, bez prodornosti i onda daj adsens i toeto. to je neki treći razlog što se ljudi vjerovatno najviše oslanjaju na adsens, ali mislim da su prve dvije navedene stavke presudne.

1 Like

Evo recimo ovaj sajt ima 30 posjeta dnevno s Gugla i 200+ dnevno s Binga:

Tako da Bing je sigurno postao relevantan, a u ovom slucaju presudan.

Pa i nije bas da nesto puno saljem mailove i nudim oglasavanja. Zapravo uopce to ne radim, mozda ovdje na forumu zakacim neki topic tu i tamo, i naravno kad imam novi sajt, ponudim ga klijentima s kojima sam prije vec radio. Kljucno je birati nise gdje je trgovina linkovima razvijena. To lektire svakako nisu, kako kažeš.

Evo primjer one microstartups.org expired domene koju sam kupio na aukciji i nabacio AI contenta, pa su me ubrzo nakon toga pocele masovno kontaktirati agencije. Nikog nisam ja prvi kontaktirao, samo sam odgovorao na emailove. Sajt je na 200-300 dnevnih posjeta od prodaje linkova zaradio preko €30.000 u manje od dvije godine. Evo gledam sad Adsense zarada je €364 do danasnjeg dana (doduse nisam puno to optimizirao, upalio samo autoads, al ne vjerujem da bi bila puno veca i da jesam).

Koliko bi AI sajtova i clanaka na novim domenama trebalo napraviti da se od Adsensea dosegne zarada od €30k? I koliko truda i vremena bi otislo na to…

4 Likeova