Plugini, skripte i ostalo (kreirano sa AI) korisni i besplatni toolovi

U biti su sve to razliciti biznis modeli i svaki ima svoje prednosti i mane:

• Affiliate
  • AdSense (Oglasi)
  • Guest postovi

Da mi neko sad kaze- dajem ti na poklon sajt koji zaradjuje 3000 evra mjesecno, biraj koji ces od ova tri, naravno da bih izabrala AdSense, jer AdSense znaci traffic, a traffic je king.

Svaki ovaj model kad pokusas da iscrpis do kraja (sto je uglavnom slucaj), pretvoris sve u spam.

• Affiliate: uvaljivanje nepostojecih reviews i fatanje budala i naivnih
  • Adsense: penetrantne reklame, bradavice, gnojne zanoktice i ostale gadosti po sajtu
  • Guest postovi: link farme, preporuka svakojakog smeca po netu.

Sve u svemu vacarenje na sitno, kad si sitna riba, jbg.

Affiliate se moze i sa malo traffica raditi elegantno, a zaraditi fino. Nikom se ne moraju podvaljivati reviews (ovo je ionako propalo), ali na engleskom je to postalo jako tesko. Ovo sto radi @simeon sa AdSense - mogu se sigurno praviti i kvalitetni sajtovi sa AI, ne mislim da to mora biti kratkorocno (bar ne kratkorocnije nego ostalo, jer cijeli web je upitan ovakav kakav je).
Guest postovi - nisam nikad ni radila, ali mislim da je ovo najvise posla, osim ako radis direktno sa agencijama. @steelmaiden je u tom poslu i ima vec etablirane modele.
btw. Imam jedan site na kom pise “write for us”, za vikend sam odgovorila bulk na preko 50 mejlova. Sve neko natezanje i cjenkanje sa sears i dears (vidim i po Search Console da dolaze uglavnom iz Pakistana). Niti jedan mejl nije ralizovan s prodajom. Jok, nije moj cup of tea.

3 Likeova

I ja bi tako odabrao ako bi se radilo o jednom sajtu (a ne njih 1000), pa ga onda prebacio na Mediavine i ukljucio ostale kanale monetizacije i zaradjivao 5 do 10 puta vise.

Nego da se barem malo vratimo na temu topica… :smiley: Za ovo mozes podesiti AI (npr. Gemini) da ti autoresponda na emailove. Vrlo korisno ako imas velik broj upita s malim postotkom realizacije.

1 Like

Htio sam to napisan opsirno kad sam vidio ove odgovore gore, al upravo je ovo o cmeu se radi. Ovo sve je razlicito i ne moze se porediti direktno sajt vs sajt. Druga stvar je kad se mozes posvetiti jednom sajtu (ili vise njih) i imas vise opcija za zaradu, i kad s druge strane imas opciju da bukvalno nastancas 1000 sajtova, za manje vremena (mozda cak i manje para ako si vjest s programiranjem).

Tj, eto koliko i treba da se krene- jedno je jako jeftino, i sadrzaj je rasporedjen na vise mjesta, a s druge strane, vise novca i sve na jedan sajt.

Svaki poso ima neki prag ulaska, i prodaja linkova ima visok prag- trebas imati sajtove jake, klijente itd… za ovo drugo ne moras. Al ako probijes taj prag, ti si konkurenciji izbio zube.

Evo jedan primjer- ja kad sam radio onu preprodaju amazon->eBay, zato sto sam radios Amerikancem, probio sam taj neki prag koji je nedostupan ostalima- imao sam 1.5% manji PayPal fee (kad radis s 10% mraze to ti je 15%), amazon 5% cashback, nisam morao placati sales taxes 6-9). Zahvaljujuci svemu tome, ja sam u najboljim mjesezima pravio 11-12,000$ profita, radeci isto ono sto su radili neki drugi, ali sa zaradom od 300-400$ jer oni nisu imali te prednosti sto i ja. Isto je i u ovoj ovdje teme kad se porede ovakve stvari poput prodavanja linkova/affiliate i ai sajtova.

Ne mislim ja da je ovo moje nekvalitetno…s tavise u nichi u kojoj jeste, ovo je bolje od vecine sto su pisci pisali, nego samo eto, nisam neki optimista, i mislim da ne postoji neki dodatan ROI da se posebno zezam da bih podigo kvalitet za 15-20%.

Ako slucajno nece da vam postira clanke, prije nego sto kao ja provedete dan “reparirajuci” i nervirajuci se, provjerite da li ste uzeli obican WP password umjesto application passworda (za REST API).

1 Like

Sad zavisi ko zna koliko, al prilikom svakog requesta, dobija se nazad odgovor u kodu, i onda se tacno moze vidjet zasto nece da objavi.

Ako se uzme password od profila, umjesto appliacation password (click na profile pa dole na dnu se generise) onda ce biti “Access forbidden” (nez koji je kod, 400 i nesto?)

Ali postoje i drugi razlozi za neobjavljivanje- u zadnjooj turi sto sam radio, dobijao sam pozitivan odgovor nazad (kao da je proslo) a nije se nista objavljivalo… pa sam na kraju morao ubaciti i ovo za header, i onda je prolazilo:

data = {
'title' : title2,
'status': 'draft',
'slug' : new_title,
'content': content,
"featured_media": media_ID,
}
headers2 = {
    'User-Agent': 'Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/58.0.3029.110 Safari/537.3'
}
response = requests.post(api_url,auth=(username, password), headers=headers2, data=data)
print(response.status_code)

Ma da, problem sto je meni govorilo da nece da prodje i da treba provjeriti password, ili plugine, ili…ili… Problem sto sam provjeravala passworrd, ali pogresno, skroz smetnula s uma da trebam application password. Jednostavno lapsuz koji me kostao dan vremena.

dodala sam ovo da printa

print(f"Generated article: '{title}' for keyword: '{keyword}'")
            else:
                print("Failed to parse the article.")
                print(f"Raw response:\n{content}\n{'-' * 40}")
        except Exception as e:
            print(f"Error generating article for keyword '{keyword}': {e}")

Jel ti bira scripta kategorije sama?

imam dve kategorije, i biram (al masovno generisem samo za jedno od njih)

Samo da vidim ima li kakvog napretka kod skripte koju radiš?

Pitanje, dali se trudite da skripta odmah stavlja i Yoast KW, meta Description i kategoriju ili to kasnije želite detaljno podesiti.?

Dali skriptu vrtite na serveru gdje je i site ili kod sebe negdje lokalno?

Za REST API - jeli trebam plugin koji će mi dati podatke za prijavu ili to mogu negdje uključiti direktno uWP-u?

Kod mene bio problem sto meta opis nije htjelo da stavlja (iako je poslano preko API-ja). E sad, kad sam ubacio ovaj header, nisam provjeravao, al posto radim masu, onda me i ne brine to mnogo.

Skripta ide lokalno (nebitno gdje je, instalira se python na komp i pusti se da radi u pozadini). mozes ukljucit koliko hoces odjednom.

Username imas, sifru stavljas tako sto kliknes gore desno na profil, pa onda skrolujes dole ima “Application password”, i tu generises password (i odma sacuvas posto mu ne mozes naknadno pristupit) i to je to.

1 Like

Yoast KW i meta desc ni ne pisem jer sam vidjela da mi potpuno neocekivano rangiraju clanci koji ih slucajno i nemaju. Al mozda dodam poslije, nisam se za sad bavila time. Iako me smeta da se ne zeleni (tik).

Kategoriju mi postavlja automatski. Poslacu ti kod, samo da ga provjerim jos jednom, sad nisam za kompom.

Kod sebe za sad, jer je stalno nesto podesavam.

Jok, ides na add user u WP standardno, dole lijevo…ovo gore kako je @simeon objasnio. Pitaj chat gpt ako se zapetljas, objasnice ti gdje je :slight_smile:

1 Like

@komentar

def get_categories_for_keyword(keyword):
    """
    Dynamically assign up to two categories based on the keyword.
    Falls back to "Uncategorized" if no valid category is found.
    """
    categories = []
    keyword_lower = keyword.lower()

# Define category-to-keywords mappings (Fashion niche example)
    category_to_keywords = {
        'dresses': ['evening dresses', 'summer dresses', 'cocktail dresses'],
        'shoes': ['sneakers', 'heels', 'boots', 'sandals'],
        'accessories': ['jewelry', 'watches', 'scarves', 'belts'],
        'fashion_trends': ['latest trends', 'fashion week', 'runway styles'],
        'men_fashion': ['menswear', 'suits', 'men\'s shoes', 'ties'],
        'women_fashion': ['womenswear', 'blouses', 'skirts', 'handbags'],
        'kids_fashion': ['kidswear', 'children\'s clothes', 'baby outfits'],
        'sustainable_fashion': ['eco-friendly', 'sustainable materials', 'ethical fashion'],
        'street_style': ['casual wear', 'streetwear', 'urban outfits'],
        'uncategorized': []  # Empty list for fallback
    }

# Define example category IDs (these are placeholders)
    CATEGORIES = {
        'dresses': 101,
        'shoes': 102,
        'accessories': 103,
        'fashion_trends': 104,
        'men_fashion': 105,
        'women_fashion': 106,
        'kids_fashion': 107,
        'sustainable_fashion': 108,
        'street_style': 109,
        'uncategorized': 1
    }

# Match keywords to categories
    matched = False  # Track if a match is found
    for category, keywords in category_to_keywords.items():
        for key in keywords:
            if key in keyword_lower:
                categories.append(CATEGORIES[category])
                matched = True
                print(f"Keyword matched: '{key}' -> Category: '{category}'")  # Debugging
                break  # Stop checking other keywords for this category

# Ensure a fallback to "Uncategorized" if no category is assigned
    if not categories:
        categories.append(CATEGORIES['uncategorized'])
        if not matched:
            print(f"No keyword match found for: '{keyword}'. Assigned to 'Uncategorized'.")

return categories[:2]  # Limit to 2 categories

# Example Usage
if __name__ == "__main__":
    keywords = [
        "What are the latest evening dresses for women?",
        "Top eco-friendly brands for sustainable fashion",
        "Best streetwear brands for casual looks",
        "New trends from fashion week 2024",
        "Top men's sneakers for urban wear",
        "Stylish baby outfits for kids",
        "Unrelated keyword for testing"
    ]

for keyword in keywords:
        assigned_categories = get_categories_for_keyword(keyword)
        print(f"Keyword: '{keyword}' -> Categories: {assigned_categories}")

• Define example category IDs: Moras unijeti svoje kategorije i njihov ID
  • Define category-to-keywords mappings: dodijeliti odredjene pojmove odredjenim kategorijama
  • Kod pokusava dodijeliti an osnovu KW odredjenu kategoriju.

Kod mene je prilicno jasno sta treba u koju kategoriju pa ubode, ali ne cita semanticki tj izmedju redova bas pouzdano.

Ovo rjesenje je ok ako odes p provjeris sta radi. U protivnom ako bas radis bulk postove, bolje ko @simeon, jednu kategoriju i to je to

1 Like

jesi sigurna da ti ovo dobro radi? Meni nijesu category ID ovako ko kod tebe, no 0, 1, 2 itd (od nekategorizovano pa nadalje od prve do zadnje kategorije)

Radi. To su example IDs u kodu gore, da bas ne pisem svoju nisu, specificni su nazivi, ali i kod mene su kategorije radnom brojevi, od jednocifrenih do trocifrenih, iako ih ima samo 15tak. Uncategorized mislim da je po deafultu uvijek ID 1 kod svih

Category ID znaci moras svoje rucno unijeti u kod, vidis ih tako sto odes na tu category u WP (posts->categories), i gore u URL-u stoji koji je ID. Ako ih imas puno, onda bolje radi export (za to treba plugin)

Ja sam stavio to u pauzu jer po 1000-ti put isprobavam nešto novo i tako u krug haha. Imam dosta posla trenutno tako da ne smijem trošiti vrijeme na igranje s pythonom (barem za sada).

@simeon posto ti rece da imas samo jednu glavnu kategoriju u koju ti sve ide, tebi ni ne treba mapping, mozes jednostavno promijeniti data input. Evo test kod, testirala sam ga, postira u pravu kategoriju. Dakle mozes kod, ovakav kakav je, sa tvojim podacima, pokrenuti da vidis jel radi. pa ako radi dodaj samo u svoj postojeci code u #Post Data dio svoju categoriju i to je to.

import requests
from requests.auth import HTTPBasicAuth

# WordPress credentials (replace with actual values)
WP_USER = "your_username"
WP_APP_PASSWORD = "your_application_password"
WP_URL = "https://yourwebsite.com/wp-json/wp/v2/posts"

# Post data
data = {
    "title": "Your Post Title",
    "content": "This is your post content.",
    "status": "draft",  # Use 'publish' if you want to publish immediately
    "format": "standard",
    "categories": [123],  # Replace 123 with the correct category ID
}

# Authentication
auth = HTTPBasicAuth(WP_USER, WP_APP_PASSWORD)

# Send POST request
response = requests.post(WP_URL, auth=auth, json=data)

# Check response and print results
if response.status_code == 201:
    print("Post created successfully!")
    print(response.json())
else:
    print(f"Failed to create post. Status code: {response.status_code}")
    print(f"Response: {response.text}")

1 Like

Ne znam na kakav mapping mislis? Meni treba samo ovo:

S time da u odnosu na mene ovdje permalink, featured image i to

Kad imas vise kategorija, moras odredjene keywords mappen (dodijeliti) odredjenim kategorijama na osnovu koje skripta radi…
Ali nebitno, ako imas jednu kategoriju onda je to to.

to mislis kad se generise random clanak da skripta na osnovu naslova gleda gdje da ubaci clanak *(u koju kategoriju)?

Da. Na osnovu keyworda.

Ali kontam da je bolje imati odvojene skripte za odvojene kategorije i razlicite tipove clanaka.

Elem ja napravih jedno 40 clanaka za moju test stranicu. Posto je tema bila o kreativnosti, super je napisalo (fakti ne igraju neku ulogu). Za editovanje mi ipak otislo puno vremena- slike, grafike, statistike, linkovi, prepravke. Ali sam ostala paf kako dobre grafike radi chatgpt. I bing slike.

Clanci svi indeksovani poslije fetchinga.

2 Likeova

Ja taman danas završio skriptu da posta automatski. Nemam fotke? Jeli to veliki korak da se ubaci?

Grafika koju chat radi, jeli to automatika ili ti to prilikom editiranja sa njim popričaš?