Početi front end develop?

Bog ekipa novi sam na forumu(za ne očekivat) i tražim ozbiljan odgovor po pitanju front end develop učenja i posla.Situacija je sljedeća imam 20+ godina i završio sam tehnički smjer ali me u toj školi ništa nisu naučili :pensive: :pensive: ali u zadnjih mjesec dana sam se počeo ozbiljnije zanimati za front područje i sad kad sam se upecao ne znam dali imam problem.Kako sam već rekao imam 20+ ali uz to živim s curom na stanu i moram od nečeg preživjet pa imam i posao koji radim 10 sati dnevno+subote i sad dali je uopće moguće ukomponirati posao curu i front end pitam ljude koji su se možda već našli u takvoj situaciji da mi malo olakšaju razmišljanje o tom svemu znam da je to od osobe do osobe ali eto pitam iz znatiželje. Hvala unaprijed na odg :heart_eyes: :heart_eyes:

Naravno da je, ja radim od kuce imam zenu i bebu. I malo radim i malo cuvam bebu.

Al najbitnije ti je imat volju za nauciti…i nauciti…sa dobrom voljom mozes sve, a cura ce razumiti sto si odsutan za kompom

2 Likeova

Pozdrav @BrumBrum

U dosta si zeznutoj situaciji jer cura i učenje trebaju vrijeme i pažnju a 10h raditi negdje na nekom poslu i onda imati vremena i volje za učenje hmmm nije nemoguće ali teško.
Ako želiš zadržati curu, raditi posao dok nebudeš spreman s ovime onda svakako popričaj s curom o tome pa probajte napraviti plan i vidjeti može li to opstati ili ne pa da znate na čemu ste.
U programiranju odnosno poslu je isti princip kao s curom/ženom ako nedaješ sve od sebe i neposvećuješ vrijeme i pažnju onda nema uspjeha u poslu odnosno odnosu.
Može se naravno uspjeti i kod mene je ista situacija kao kod sysdbe; imam klinca koji ide u školu i za 8 mjeseca još jednog bebača a sve se stigne ako imaš dobar plan i nespavaš puno :wink:

Kužim što mi hoćeš reći e sad ne znam dali bi mi bio ubrzan proces učenja ako upišem tečaj jer tamo bi vjerovatno bio usmjeren. Znam da svi vole i više poštuju samouke developere ali to i produžuje proces. Iko završio plaćen tečaj??

Ne bih se bas slozio s ovim :stuck_out_tongue:

Sto se tecaja tice ne bih znao reci, jer nikada nisam isao na neki.Ono dobro bi bilo kad bi imao smjernice neke, nego da lutas i gubis vrijeme.

Samo se gleda znanje. Nebitno je kako si došao do njega.
Činjenica da diploma nije potrebna i cijenit će se znanje i ako je netko samouk …to ne znači da diploma smeta. Zašto bi smetala?

Nije ti neko programersko razmišljanje u samom startu :stuck_out_tongue: …a to je ono čega ti najviše treba da bi bio dobar u ovom poslu.

Yep.

Mene su za diplomu do sada uvijek pitali na kraju, kada prodjem sve intervjue i sta ti znam vec.Razlog sto su pitali je iskljucivo radi lakseg dobijanja radne dozvole/vize.
Medjutim nemoguce je da ce diploma skoditi, i da ce neko vise cijeniti samoukog programera, nego onog sa diplomom - pogotovo u slucaju kad ti je CV prazan :slight_smile:
S druge strane, mozes ti imati diplomu sa Cambridge-a, ako ne znas raditi to sto se trazi i ne pokazajues volju da za ucenjem - nista od posla :slight_smile:

Na kraju, neke firme traze diplomu kao uslov za pojedine poslove (tipa vidio sam kod Amazona), dok za neke ne traze.Da li bi se to moglo zaobici, nisam siguran.

Znaci, diploma moze samo pomoci, odmoci ne moze nikako.No ko se oslanja samo na diplomu, nece daleko dogurati :slight_smile:

1 Like

Ima čak neki rijedak slučaj kad može i odmoći. Ima pojam “biti prekvalificiran”.
Al ako je netko prekvalificiran za xy poziciju, nema brige za njega kod traženja dalje :slight_smile:

Neznam odakle si ali ja sam išao u Algebru i imao sam top predavača koji je već 20+ godina u tom poslu i čiji linkedln profil je ispunjen recenzijama “visokih” ljudi informatike na svjetskoj razini.
Za cijenu od cca 5000kn (tako nešto dobio sam i više nego sam očekivao)
Hoćeš li dobiti znanje da možeš raditi?

  • Naravno da NE ali ćeš dobiti ispravan pristup prema tom poslu. (naravno ovisi o predavaču ali negovom načinu)

Papir kao papir nije da je presudan ali mi je bilo lijepo imati dodatnu “potvrdu” u svom CV-u ali pored predavanja u Algebri (ja sam išao online) koja su bila 2x tjedno po 4h ja sam još svaki dan radio po par sati. Nakon 8 mjeseci bio sam u stanju rješiti sve programerske zadatke koje su bili postavljeni pred mene za poziciju web developer junior i imao sam 2 ponude ali nijednu nisam prihvatio jer lova nije bila zadovoljavajuća za mene. Također sam imao neke svoje projekte za pokazati koji su mi vrijedili puno više. Sad već imam 3 godina rada iskustva ali paralelno razvijam neke svoje stvari koje su mi fokus i prioritet tako da ovo je još neko vrijeme.

1 Like

Sto bi ovo bilo? Pitanje nije namjenjeno iskljucivo tebi.

Misliš kakav tip zadataka ili trolaš?

Ne trolam. Zanima me kakav je to otprilike zadatak koji bi junior morao biti u stanju rijesiti.

Evo pronašao sam na mailu neke od zadataka koje sam ja morao rješavati

Frontend

  • Newsletter prijava/odjava (Mailchimp API, potrebno preraditi skripte s verzije 1.3 na verziju 3 MC API-a)
  • Preraditi upit prema instant tražilici (Solr tražilica, upit je trenutno js/php) – zadatak je prebaciti funkcionalnost iz skripte u pogledu u MVC
  • Dorada email predloška za slanje potvrde narudžbe (nedostaju podaci, potrebno doraditi skriptu. Imamo sve napravljeno na drugoj instalaciji s novijom verzijom frameworka)

Backend

  • Izrada kreiranja widgeta u CMS-u (veći dio modula je gotov, potrebno doraditi i pročistiti code. Imamo više vrsta widgeta, kod dva tipa widgeta koriste se druge tablice, ostalo je sve u istim tablicama; potrebno je napraviti «nulti» unos u tablice koji sadrži sve zapise za svaki tip widgeta i koristeći taj «nulti» zapisa kao predložak napraviti dodavanje/kreiranje novih widgeta iz «templejta»)
  • Napraviti modul (CRUD generator imamo za izradu osnovnog seta index/add/update/view MVC, ostalo doprogramirati) za pregled svih artikala koji su status =1, dostupnost = 1, ali stanje na skladištima = 0 ili manje uz mogućnost grupne akcije (status = 0) iz view-a (index tih artikala)
  • Dorada modula «akcije» - raspisati i ugraditi help poruke (translation file + view), napraviti na index pogledu izlist prema statusu+datumu (aktivno, nadolazeće, prošlo, neaktivno); napraviti provjeru i dodavanje naziva promo coda u naziv akcije ukoliko se radi o promo code-u
1 Like

Meni ovo vise lici da si ti za njih radio stvarni posao, a ne zadatak za dobijanje posla :smiley:

Nemoj molim te prevoditi neke pojmove sa eng, izgleda cudno u najmanju ruku :smiley:

2 Likeova

Nisam ništa prevodio ali da izgleda sve cudno kad se prevodi…
Npr na hrvatskom ako šaljem mail nemogu stavi dragi jer mi izgleda pede*** :joy:

ovo je bilo moje rješenje :smiley:

    <?php

$json = '{"1":{"1":4,"2":7,"3":6,"4":2,"5":9,"6":8,"7":1},
        "2":{"1":6,"2":7,"3":9,"4":6,"5":8,"6":7,"7":1},
        "3":{"1":6,"2":8,"3":2,"4":2,"5":7,"6":2,"7":6},
        "4":{"1":8,"2":4,"3":8,"4":7,"5":1,"6":8,"7":7},
        "5":{"1":4,"2":7,"3":2,"4":4,"5":4,"6":4,"7":3},
        "6":{"1":7,"2":7,"3":5,"4":1,"5":2,"6":2,"7":2},
        "7":{"1":1,"2":5,"3":7,"4":5,"5":8,"6":3,"7":3}}';
$convert_to_array = json_decode($json);

$red = 1;
foreach ($convert_to_array as $element){
    foreach ($element as $one_number){
        $matrica[$red][] =  $one_number;
    }
    
    $red++;
}
$orgina_array = $matrica;
asort($matrica[1]);

$first_row_array_keys = array_keys($matrica[1]);


foreach($matrica as $red_matrice => $vrijednosti){
    if($red_matrice === 1){
        $complete_array[1] = $vrijednosti;
        continue;
    }
    
    foreach ($vrijednosti as $red_key=>$red_value){
         $complete_array[$red_matrice][$first_row_array_keys[$red_key]] = $vrijednosti[$first_row_array_keys[$red_key]];
    }
    
}

$biggest_number_in_array = get_max_num($complete_array);

$total = 0;

foreach($complete_array as $one_row_key=>$one_row_values){
    
    if($one_row_key === 1){
        continue;
    }
    
    $i=1;
    foreach($one_row_values as $number_key=>$number_value){
        if($number_value === $biggest_number_in_array){
            //$locations[] = array($one_row_key,$i);
            $total = $total + ($one_row_key+$i);
        }
        $i++;
    }
    
}


var_dump('Najveci broj u arrayu: '.$biggest_number_in_array);
var_dump("Zbroj koordinata: ".$total);


function get_max_num($my_array){
    $max = 0;
    foreach($my_array as $single_row){
        foreach ($single_row as $one_number){
            if($one_number >= $max){
                $max = $one_number;
            }
        }
    }
    return $max;
}

Imam neke stvari na mailu pa sam malo potrazio ali velika vecina je negdje po diskovima :smiley:

Ništa lakše! Ukomponirajte sve. Dodjite u Nizozemsku. Sve od +40 radnih sati, koji su za razliku od većine mjesta u Hrvatskoj neplaćena, direkt na Master i cura Vas više nikad neće pitati ‘‘gdje si?’’, ‘‘zašto radiš toliko i sl.’’ :slight_smile: