Poduzetnici - što ćemo?

Ovo je stari članak, vec su dosta toga promjenili od 20. ožujka. Ima na stranici od obrtničke komore dosta detaljno opisano tko moze koristit te potpore. Meni su na mail poslali posto sam pretplacena.

Nešto ovakvo:

Znam da ih neću tražiti ništa sve dok voda neće doći do grla.

Meni se cini da bi se raspale drzave da podignu cijenu cigara na 100 kuna ili odje kod nas na 25 ili 20KM. Daleko manje bi novca islo u drzavne kase. To bi znacilo da od nekih 30% ljudi od cjelokupnog stanovnista koje pusi bar 29% isti mah prestaje pusit. Nije drzavi u cilju da narod ne pusi. No sto vise da dignu a da narod ne prestane, odje su digli u roku par godina sa dvije marke na pet maraka. Da su tjeli narod da bataljuje cigare digli bi odmah na 5KM. Ovako po 10-20-30 feninga lakse se navic i prihvatit, a i dalje donosit drzavi pare.

Ako države ovise o tome koliko narod puši, onda i zaslužuju da se raspadnu :smiley:

3 Likeova

Ne krivim drzavu uopste, glupo bi bilo, svako je narkoman po volji. No kazem da im nije u cilju naglo dizanje cijena i prestanka pusenja vecine.

Ali da je neke drzave i morala valjda bi trebalo da se brine za narod. Ja sam cadim ali bi podrzao takav potez. Ne da bi meni pomogli da batalim jer vjerovatno ni tad ne bi no bi pomoglo vecini

Edit. Sad tek shvatih sta si napisao. Pa penzije zavise od uplata lota i sl stvari. Da narodvprestane igrat loto problem bi bio, bar je tako bilo prije koju god u Srbiji. A vjerujem da je jako bitna zarada drzavama od cigara. Jer su realno mogli bar u BIH to ucinjet podic odmah na 5km. Odje valjda 30 posto ljudi pusi, a od tih 5KM vecina ide drzavi. Dnevno par miliona cistog profita, malo li je.

Mi u Bosni se samo u Boga mozemi pouzdati.

A da se svi ljudi mole?:cowboy_hat_face::cowboy_hat_face::cowboy_hat_face:

Evo, samo 13 dana kasnije, jel vidiš zašto?
Sad opet sutra novih 30-40 milijardi, ili ipak pričekati bar do kraja mjeseca? Pa tako u nedogled?

Čitam maloprije da se i Bujas opet počeo žaliti, iako je zašutio kad se pojavio drugi paket mjera.

30-40 milijardi kuna bačeno u vjetar, kupljen mir na 2 tjedna i što dalje? Država smanjila potrošnju, najavljuju se novi otkazi u svim sektorima, na ovih 20000 koji su podijeljeni posljednjih dana, Zg Holding najavio rezanje plaća, HTZ najavila rezanje plaća za 30%, država svojim uhljebima čak najavljuje moguće rezanje i zabranu novih zapošljavanja, privatnici režu plaće itd.

@s.perkovic Jel vi proizvodite i edible furniture? Ako ne, ne znam kome ćete prodavati ovaj obični jer će ljudi uskoro trošiti samo na hranu jer neće imati za ništa drugo.

U SAD-u preko 16 milijuna ljudi ostalo bez posla u par tjedana, a tamo se razbacuju nekim bilijuncekima (trillions). Burze danas opet rasle, a ekonomije svijeta stoje. Rusija pristala na smanjenje proizvodnje nafte, a crude oil u ovom trenu u padu 7%.
Jebote, zrno pijeska vrijedi više nego dolar, zapamtite što vam kaže Mitok :wink: Zašto? Zato što pijesak, koliko god da ga ima na Zemlji, je ipak ograničen. Dolar nije :smiley: FED i ECB su kao oni muzikaši na Titaniku.

Najebali smo, ali onako jebački

#placidoma

Taman danas projekt završio…

I još amazon napravi što je napravio…

Za edible furniture? :slight_smile:

Ne znam što je napravio? Osim to da zapošljava stotinjak tisuća novih radnika

Ja smatram ove mjere izvrsnima. Nisam se nadao da će HDZ ovako nešto izgurati.

• Poduzetnicima 3250 + 4000 + 4000kn za pomoć oko isplate plaće radnicima + otpis doprinosa
  • Otpis poreza svima kojima je pad veći od 50%. Ostalima odgoda.
  • Krediti za obrtna sredstva s vrlo niskim kamatama od 0.25%
  • Moratorij na kredite
  • Prekid svih ovrha i deblokada svih blokiranih građana na period od najmanje 3 mjeseca (ovo je danas izglasano)

Ima još toga…

Hoće li to sve doći na naplatu? Hoće… i neka dođe. Ovo su nužne mjere za sprječavanje ekonomskog kolapsa koji je zaprijetio nama i cijelom svijetu.

3 Likeova

Ne kažem da neće biti sra*a. Jedino što ne očekujem da će se ostvariti kataklizmičke prognoze.
Ljudi će pregrupirati prioritete, neke do jučer jako važne stvari će postati manje važne ili potpuno nevažne.
S pregrupiravanjem prioriteta će se promjeniti i financijski zahtjevi.

Sorry, valjda imam i previše problema u vlastitom dvorištu tako da ne gledam okolo. :slight_smile:

1 Like

Ja na to gledam drugačije. Trenutno i privremeno je ovo naravno ne samo bolje nego ništa nego jako dobro. Problem je što će se to istopiti, a problemi ostati i povećati se.

Samo čekam kad će povećati trošarine na gorivo, pa će onda svi opravdati svoje povećanje cijena skupljim gorivom (koje nije pojeftinilo koliko je nafta pala, ali će država iskoristiti što se čini da je gorivo ipak jeftinije pa trkeljati o solidarnosti i nabiti dodatne trošarine). Onda kreće val ostalih poskupljenja, a potrošnja pada jer ekonomija jednostavno ne radi i ne generiraju se prihodi da bi se održala potrošnja.

Vrlo brzo će trebati novi paket mjera, a tako mogu u nedogled. Na kraju ćemo svi mi sve to platiti, a šteta je učinjena i biti će još veća.

Jedino što će donekle držati pod kontrolom situaciju su silne milijarde i bilijuni koji se sad upumpavaju bez ikakvog pokrića. To mora kad tad puknuti i doći na naplatu kao jedan veliki reset. To bi se dogodilo i bez korone, zato se ne bih kladio da korona nije kreirana baš kao opravdanje za kolaps koji se nije mogao izbjeći, i kao opravdanje za nastavak po staru uz pojačan gas.

Dobro ali koja je po tebi alternativa, sto je trebalo napraviti? Pustiti da milijun ljudi dobije otkaz i da propadne 95% tvrtki i obrta… da ekonomija potpuno kolapsira pa da vise nema love niti za mirovine, niti za doktore i ucitelje? Sto nakon toga… tko bi tu stetu popravio i kako? :slight_smile:

Znaci smatras da je koronavirus napravljen u labu i ubrizgan medju populacijom kako bi mogao opravdati razlog za tiskanje novog novca, a Plenkovic, Vilim Beros i sva ostala ekipa ministara, epidemiologa, infektologa i ostalih znastvenika to sve znaju ali nas zapravo lazu svaki dan pred kamerama?

Mislis li i da se 5g mreza gradi kako bi sirila koronavirus?

3 Likeova

Ma da, od zitarica i eko krumpira napravljen… isood sudopera raste brsljan i kamilica…

Zalažem se kroz glas poduzetnika da se javno objavi koliko je koja firma dobila poticaja u ovom trenutku… a na suprotnu stranu sa se stavi koliko je “moja” firma milijuna državi dala u zadnjih 26 godina.
Ja sam spreman podnijeti dio krize, moramo svi biti spremni za to… i možda si osiguramo par godina mira.
Slom kapilatlizma nije daleko… tik-tak

Ako nam uskoro ne nabiju dodatne poreze na sve i svašta, i ne povise postojeće, za mirovine neće biti već jako brzo. Ako pak to naprave, onda će i time naštetit ekonomiji. Možda ipak to ne naprave jer vole svoju vladajuću fotelju. Možda ipak naprave, jer će svaliti krivicu na korono. Možda su u šumi :slight_smile: Ne znam, ali da je dobro, nije.

Koja je po meni alternativa? Mislim da sam već par puta napisao, ali ponovit ću. Totalna karantena na 2 ili maksimalno 3 tjedna i onda nastavak bez ograničenja. Trošak da se to izvede? Gruba procjena cca milijardu eura, plus šteta koja bi nastala u ekonomiju za ta 2-3 tjedna. Trošak trenutnog stanja? cca 5-6 milijardi eura, plus šteta koja je nastala, plus šteta koja će nastati, plus novih nekoliko milijardi eura vrlo brzo jer ovo neće biti dovoljno itd. Sad to reci što je bolja solucija?

Kod totalne karantene osigurati da bude provedena tako da to stvarno bude totalna izolacija svih i svega. Naravno, ono nužno ostaviti aktivnim, ali samo ono stvarno nužno. Prije svega važne i prehrambene zdravstvene usluge. Trenutno mislim da pola milijuna ljudi ima propusnice :smiley: Koja svrha onda? Kaj, zabranili su penzićima da odu na vikendice i to je to, svi ostali mogu i dalje lunjat. Ne možeš u neki mali specijalizirani dućan neprehrambenim proizvodima niti kod kvartovskog frizera (koji će zbog toga propast), ali možeš u strani trgovački lanac u kojem se lako širi zaraza, pogotovo na vjetru u redu ispred u kojem čekaš pola sata.

Uglavnom, granicu totalno zatvorit na minimalno 3 mjeseca (nakon toga procijenit situaciju i vidjet da li otvorit ili ne još). Odredit jasne iznimke za prelaženje granice (samo najnužnija dostava), a onda na granici špricat dezinfekcijske pizdarije po kamionu i policijska pratnja do odredišta, guska u kabinu vozača ako mu se piša jer izać ne smije, pa nakon istovara preprata natrag to granice.
Odredit 50000-100000 ljudi koji će biti zaduženi za dodijeljene obitelji kojima će svakodnevno obavljat nabavku namirnica, a u dućanima držat otvorena samo skadišta da ti ljudi mogu doći po to što trebaju dostaviti. Svima im osigurat kombinezone i primopredaju namirnica rade bez direktnog kontakta.

Nabavit testove za 2x testirat cijelu naciju. Prvi puta na početku karantene pa sve zaražene odvest u Arene i druga mjesta za dodatnu izolaciju. Drugi puta na kraju karantene i opet izolirat sve zaražene. Tamo ih zatočit dok ne ozdrave (ovo trenutno stanje nije daleko od toga), ali im pružit dobre uvjete. Svi ostali nastavljaju normalan život jer korone u Hrvatskoj više NEMA.

Aktivirat svu moguću domaću proizvodnju svega, prvenstveno hrane. Namirivat se sami sa svime sa čime možemo, a što ne možemo i bez čega nikako ne može to dozvolit uvest kao iznimku. Imaš opravdanje za EU da je zatvorena granica i da ne primamo njihova sranja nego proizvodimo konačno opet svoje i tako potičemo ekononimu.

Predsjedatelji smo EU, osim za kupnju novih limuzina i rasipništvo mogli su tu činjenicu iskoristiti korisno, a to je da pokrenu inicijativu da cijela EU pokuša uvest nešto tog tipa, pa da uspijemo možda spasiti sezonu koja je pred vratima. Ako ne, tko ih hebe, napravimo tako kod sebe.

To je jako ugrubo, i trebalo bi se to još izbrusit i doradit, ali to bi bila neka skica. Sigurno neusporedivo bolja solucija od ovog što oni rade. Sad će vjerojatno malo relaksirat mjere. Šteta je učinjena, i biti će je i dalje. Njima nije cilj iskorijeniti koronu i okončat sve što prije nego je cilj usporit je. Uspjevaju, ali može i mora to bolje. Imali su 2-3 tjedna da ovo pripreme, i 2-3 tjedna da provedu i danas bismo već bili slobodni sa punim radom ekonomije i bez ijednog zaraženog koji nije izoliran. Oni su to propustili napraviti. Ne zanima me jel namjerno ili slučajno jer nisu baš pametni, ali propustili su i zajebali.

Znam dosta ljudi koji su došli izvana i dobili mjeru samoizolacije. Znaš kako to izgleda? Policija jednom dnevno pozvoni da se pokažeš na prozor, ali nekad ne baš svaki dan. Za to vrijeme taj netko može zaraziti sve ukućane koji nemaju mjeru i koji odlaze na posao i u dućan širiti zarazu dalje. Može i sam otići van nakon što ode patrola jer vjerojatno taj dan više ne dolaze. To je njima mjera. Ili radi kako treba ili ne radi.

Eto, ako si sve pročitao i misliš da nije bolje to što sam napisao reci što ne bi prošlo kod toga? Možda budeš u pravu, ali ja trenutno smatram da je to bilo itekako izvedivo i da je bilo najbolje rješenje.

Pojma nemam, ali ne bi me čudilo da je.

Moguće, a možda su im podvalili situaciju i ovi sada rade što rade bez da razmišljaju zašto je do toga došlo. Nemam pojma da li je sve smišljeno i podvaljeno, ali da je mi se čini vjerojatnim. Da li naši išta znaju i ako je, ne znam jer naši nisu niti marionete nego su dvorske lude za prave igrače i nisu nikome previše važni.

Ne. Ali općenito, vjerujem da to zračenje šteti, kao što vjerujem da nas polako ubija i svo ostalo zračenje i sve te jebene frekvencije koje nam svake stotinke prolaze kroz cijelo tijelo svugdje gdje jesmo.

A zamisli da se odradi ta stroga karantena, svi ozdrave i nakon tjedan dana ptica na svom kljunu iz neke susjedne zemlje opet donese koronu, i ajmo opet sve ispocetka… :smiley:

Kak ono ide: “Nigdar ni bilo da ni nekak bilo, i nigdar nebu da nekak nebu” :slight_smile:
Ovisi što smatraš kataklizmom? Nije niti poslije 1929. bila prava kataklizma, ali nije bilo niti ugodno :wink: Generalno, biti će jako gadno i svi ćemo to osjetiti na ovaj ili onaj način.

Čini mi se da si me pogrešno shvatio. Nije moja izjava bila prozivka ovima koji su nešto dobili. Samo sam rekao da je to loše utrošen novac, tj. da ga se moglo pametnije utrošiti i da zapravo nije niti trebalo doći do baš ovakvog sranja (koje se još nije niti osjetilo).

E vidiš ja to smatram mogućim, ali onda imamo lošu kolektivnu karmu, jebiga :slight_smile: To se može i sada dogoditi, a možda i psi mogu prenositi, ali naši to ne znaju ili ne govore. Pisalo je negdje da se i tigar zarazio. Ima kod nas i šišmiša, ako je navodno mogao šišmiš jednom zaraziti čovjeka, može i dvaput.

Mislio sam da ćeš ipak komentirat tipa da nemamo testova za cijelu naciju. U milijardu eura troška sam uračunao i parsto milijuna eura mita za nabavku dovoljne količine testova, zaštitne opreme i nešto dodatnih repiratora za svaki slučaj. Ne može mi nitko reći da nije bilo moguće sjest u privatni avion, odletit u Kinu ili gdje je potrebno, tražit sastanak direktno sa osobom koja može pomoći, i reći da za 5 minuta ide transfer od recimo 100 milijuna eura, od čega 50% ide na račun kompanije, a 50% na privatni račun te osobe (a kupljena roba se naravno dodatno plaća po cijeni koja je tržišna), ako se odmah ugovori da za 10 minuta sve postojeće zalihe idu nama i pokreće se dodatna proizvodnja, pa isporuka odmah idući dan charterom. Tako svijet već godinama funkcionira i siguran sam da smo htjeli da smo mogli osigurati 8 milijuna testova i dovoljno zaštitne opreme u roku od par dana. Ali ne, mi smo do sada testirali možda 20000 ljudi ukupno (toliko testova je mogao i Pero doma zmućkat u mjesec dana) i većinu zaraženih i pod sumnjom puštamo doma da zaraze svoju obitelj, pa oni svoje kolege, pa oni svoju obitelj i susjede itd, jer je nama važno da usporimo širenje, a ne da riješimo problem.

Pa sigurno da zivotinja moze prenijeti virus, ako se moze prenijeti preko novcanice onda moze i preko zivotinje. Ne mora ga prenijeti iznutra, moze naprimjer zarazeni covjek pomaziti macku, virus ostane na krznu, macka ode do drugog covjeka i prenese mu virus…

Moze i ptica pojesti nesto u Italiji, pa se posrati na glavu nekom u Hrvatskoj (znamo da to vole raditi) i eto sranja :smiley:

Zato smatram da nikakva karantena ne bi mogla potpuno izolirati neku zemlju od virusa, pogotovo ne zemlju koja granici s mnogim drugim zemljama.