Pokretanje biznisa dizanjem kredita?

Mala anketica da vidim kako forum diše. Imam ovu dvojbu pa želim malo čuti mišljenje drugih.
Pokretanje biznisa dizanjem kredita?

  • DA
  • NE

0 voters

Možda bi bilo bolje tražiti poticaj za samozapošljavanje.

Ako nisi u mogucnosti finacirat projekat samostalno radije pronadji partnera te zajedno investirajte. Veliko NE!!

Nije moguće odgovoriti jednoznačno na ovo pitanje jer to ovisi o okolnostima; analizi uspješnosti poslovanja, koliko uopće imamo novaca i jeli moguće to realizirati na drugi način, uključujući i gorespomenute. :bank:
Ono što sigurno nije dobro je; ostati i bez kuće zbog ovrha na propali business. :frowning: :o:

Prodaj auto i kupi manji auto. Razliku uloži. Prodaj stvari koje su višak u kući, a bez kojih možeš.

1 Like

Vidim da sam jedini pritisnuo DA na anketi pa da obrazlozim.

Ukoliko imate dobar plan, strucnjak ste u odredenom podrucju i uocili ste svoju priliku na trzistu, onda se definitivno isplati uzeti kredit, a ukoliko dizete kredit jer planirate otvoriti kafic samo zato sto vidite da svi to otvaraju, onda se ne trebate nicemu nadati…

Prije nekoliko godina sam procitao jedan zanimljiv rad sa nekog US sveucilista. Uglavnom, pokazalo se da su ljudi koji su poslovanje financirali kreditom imali bolje rezultate od onih koji su ulozili ustedevinu (bilo svoju ili obiteljsku). Razlog je taj da kad imate kredit i kad vam netko puse za vratom, on vas tjera na bolje.

Takoder, ja jos ne poznam osobu koja posjeduje obrt ili firmu da u jednom trenutku svog poslovanja nije bio primoran posegnuti za kreditom iako radi jako uspjesno.

Kredit je super stvar za ljude koji imaju dobar plan ali im trenutno nedostaje sredstava, a ovi koji idu na slijepo otvarati nesto oni ce propast uzeli kredit ili ne. To je tako uvijek bilo i bit ce.

3 Likeova

I savjet Marka Cubana glasi ne. Obično treba početi od nule, pretvoriti hobi u posao, raditi ono što možemo raditi bolje od drugih i istaknuti se, ulažući prvo velike radne napore koji ne zahtijevaju velika novčana ulaganja već samo ljudski rad i polako tako zarađen novac ulagati u kapitalno intezivne projekte i rasti organski, korak po korak. Međutim kad se ukaže prilika, tržišni segment “žedan” nečega, zašto se ne odvažiti i biti brži od drugih, ugasiti žeđ na tržištu i obrati vrhnje?

DA jer je pritisak taj koji te tjera da uspiješ, a sama pomisao da digneš kredit znači da vjeruješ da postoji veća šansa za uspjehom i naravno, ne diži kredit ako misliš biti samo gazda i izigravati istog. Ako se razumiješ iole u taj posao, daj svoj maksimum.

Da si pitao da uzmeš od nekoga pozajmnicu, odgovorio bij ti NE lagano :slight_smile:

1 Like

Odgovorio sam sa NE iako sam to uradio i uspio sam :smiley:

1 Like

Ako imaš dobru ideju i vjeruješ da ćeš uspjeti zašto da ne. Ko ne riskira taj ne profitira :smiley:

1 Like

Zavisi koliki iznos trebaš i za šta, za koliko vremena će investicija poćeti donositi prihode, za koliko zaradu…

Ako imaš dio plaće/primanje koje možeš iskoristiti za kredit, naravno… Riskiraj!

Na iznos od 20 000 € na 5 godina rata je cca 400€ što nije puno za vraćati, ali sve ovisi kakav je biznis i koliko love ti treba za to.

Odgovorio sa DA, jer je nekada moglo “u bari s manje krokodila” uspjeti s “novčanom nulom” u startu.

Danas to već malo teže ide, s tim da bih preporučio manji iznos, ukoliko se u sve upuštaš sam.

Ekonomski gledano, postoje dvije vrste kredita:

Loš kredit i dobar kredit

Lošim kreditom se kupuje neka obaveza: auto, gliser, stan, ljetovanje - znači, za novac od kredita kupuju se stvari koje nam donose još dodatni trošak - benzin, režije, i sl.

Novac od dobrog kredita ulaže se u neki posao ili neku stvar koja nam donosi novac. Znači, ako kupite stan ili apartman koji ćete rentati, auto koji ćete iznajmljivati, posao koji ćete osnovati i koji će vam donositi profit.

Nažalost 98% balkanaca uzima loš kredit kojim si trenutno poboljšava standard ili ugled u društvu (novi mercedes) ali dugoročno osiromašuje :frowning:

2 Likeova

Najbolje je zastediti novac i dobro nauciti posao kako bi samostalno radio i ako si dobar u poslu nema razloga da ne uspijes. Dizanje kredita na samom pocetku je macak u vreci. Moze ispasti sve ok, a mozes se i zakopati.