imam jednu ideju, za jedan web servis, pa trebam nekoliko savjeta,prijedloga ponuda.
da li je moguće izraditi web stranicu prije pokretanja d.o.o. pa je onda tek unijeti u poduzeće? tj da li je moguće izraditi web stranicu na crno pa je onda prikazati kao imovinu poduzeća, tj da li se uopče web stranice prikazuju kao imovina?
web stranica bi bila koncipirana kao oglasnik, ljudi bi se registrirali, predali oglas, pritom platili naknadu putem kreditne kartice. oglasnik bi možda godišnje prikazivao max 200tinjak oglasa, podijeljenih u 2-3 kategorije. također stranica bi morala biti višejezična.
koliko bi izrada ovakve stranice koštala kod freelancera?
Možeš ti napraviti stranicu kako hoćeš. I kad registriraš firmu, sumnjam da će netko pitati je listranica u vlasništvu poduzeća. Poreznaa gleda jel plaćaš porez kako spada.
Iznimka je ako imaš site koji spada u posebno kontrolirana područja. Tako recimo za turistički site moraš svaku ponudu koju objaviš isprintati ili snimiti sadržaj stranice u neki folder i pokazivati drugovima iz turističke zajednice kad dođu. Ovo je bilo prije par godina kad sam ja radio u agenciji takodanisam siguran za detalje.
Stranica bi trebala biti na firmu (tj. ne treba, alibi bilo dobro) ako ima više vlasnika firme, a cijelo poslovanje ovisi o toj stranici. Tada bi bilo nezgodno da ti kao privatni vlasnik stranice odjednom kažeš drugim suvlasnicima firme: “Ljudi, ja uzimam stranicu sebi, otvaram novu firmu, prisvajam sve sebi. Opslužite me oralno!”. Tada bi stranica trebala biti vlasništvo firme ili ako jetvoje vlasništvo, da onda postoji ugovor između tebe i firme o uvjetima korištenja te stranice, tj. sitea.
Ako si jedini vlasnik i direktor firme, stranicu si sam napravio, sumnjam da će te porezna ili itko drugi uopće pitati čija je stranica, ko plaća hosting, ko je dizajnirao, programirao… Pitat će te jesi li platio PDV, porez na dobit, predujam poreza, porez na tvrtku, doprinose na plaću…
aha, sad mi je jasnije,znači u ovom slučaju je poželjno da je stranica na firmu, jer ona bi predstavljala način na koji posluje firma, a to kako je ona napravljena koliko sam shvatio i nije bitno.
hvala na odgovoru!
P.s. svi koji žele dati ponudu mogu poslati privatno poruku.
web stranica bi bila koncipirana kao oglasnik, ljudi bi se registrirali, predali oglas, pritom platili naknadu putem kreditne kartice. oglasnik bi možda godišnje prikazivao max 200tinjak oglasa, podijeljenih u 2-3 kategorije. također stranica bi morala biti višejezična.
koliko bi izrada ovakve stranice koštala kod freelancera?
Isto koliko i kod firme koja se bavi izradom web aplikacija, zašto misliš da su freelanceri jeftiniji od tvrtki.
Ja osobno prema ovome što si tu napisao ne bih ulazio u posao bez 10k kn
pa samo želim čuti i jedne i druge, ne brini već sam slao upite firmama. budget mi jest ograničen, ali opet znam da za ovakvu stvar treba izdvojiti više novca nego za obične stranice.
Ivan moje mišljenje je da ako nisi siguran u to da je to doista ideje da ulazak u tak nešto ti se ne isplati .Rađe odi si nešto kupiti u dućan za te novce nego ih bacati oglasnik s membershipom. Oglasnici su prazni iako su free, dakle …
Imaš na pregršt CMS koji mogu poslužiti kao oglasnici.
E sad ako ti netreba punokrvno CMS rješenje a treba bi samo “jednostavno” ili bolje reći specijalizirano oglasnik rješenje koje će poslužiti samo tebi.
Dali je višejezičnost nazovimo tako statična i neće se mjenjati ili treba omogučiti dodavanje novih višejezičnih sadržaja. Mislim da je ovo pitanje od nekoliko tisuča kuna:)
Što se tiče kartice, pretpostavljam ništa fancy ili…, opet pitanje za nekoliko tisuća kuna…,
Naravno ako ideš kod freelancera onda možeš birati pragmatično ili fancy.
[quote=“CreatifCode”]Isto koliko i kod firme koja se bavi izradom web aplikacija, zašto misliš da su freelanceri jeftiniji od tvrtki.
[/quote]
Činjenica je da nismo jeftiniji i nebi trebali biti i da dobimo isto vremena i novaca vjerovatno bi i mogli raditi i na istoj razini kvalitete.
No u nekom manje vritualnom poslovanju od IT često se događa da kupac usluge plaća nešto što mu u biti i netreba a nametnuto je autoritetom pružatelja usluge.
Ovo je u webu možda manje izraženo no nažalost ipak postoji i puno ljudi se pita dali plaća ono što im uopće treba a gdje je tek pitanje o kvaliteti.
I tu jedan freelancer može srezati troškove:)
Mislim da ljudi imaju i to na umu kad smatraju da kod freelancera mogu proči jeftinije…
Pa dobro, možda misle i zato jer smatraju da freelanceri ne plaćaju nikakve poreze i doprinose jer rade na crno (bar u ovim našim krajevima je to čest slučaj) pa je onda logično da su jeftiniji od neke tvrtke koja nudi istu stvar samo što ima znatno više troškova, vjerojatno je na to mislio. Plus, što bi ako naručiš nešto od neke tvrtke ipak trebao imati neku sigurnost kod održavanja etc (ugovor) dok je to sa freelancerima upitno jer ih ima svakakvih. Mislim ima i tvrtki svakakvih kad smo već kod toga…
Pa to i jest slučaj ali i ako radiš kao freelancer i ako ne radiš na crno već preko papira opet te neće htjeti platiti isto kao što bi te platitli kao da radi neka firma.
Postoje na desetke razloga zašto freelancer može (ili bolje reći za neke mora) biti jeftiniji, no na kraju se svede na to dali se radi na bijelo ili na crno a nije baš sve tako crno i bijelo…
Pa i ovaj razlog o ugovoru koji si napisao.
Mene smeta što omjer dobivene kvalitete i uloženog novca je debelo na strani tvrtki, naravno bez ikakvog realnog razloga.
Jer ako bi i ja i jedan developer iz neke LAMP firme uradili neki posao sa 100h po određenoj satnici, onda bi ta firma morala dati jednog od kvalitetnijih developera da rade na tom projektu. Tu je opet stvar ako i top restorani zapošljavaju kuhare i slabije kuhare zašto to nebi radile development firme… Neki to rade, neke to ne rade.:sherlock:
Ukoliko nisu specijalizarni u tom poslu koji treba obaviti opet je tu pitanje produktivnosti i sl.
Njihov developer opet mora zaraditi extra dobit za firmu.
Tako da ona priča crno/bijelo je vrh sante.
A svi ti problemi koji umanjuju extra dobit kod firmi se rješevaju na jedan način, manja kvaliteta…