Pomoc pri izboru laptopa za web development

Pozdrav majstori.

Javljam vam se da se malo posavjetujem s vama i ako imate neka iskustva da mi prenesete. Biram sebi laptop za ucenje web developmenta. Konkretno, trenutno učim React.js. Planiram da uzmem neki laptop na rate, do nekih 1000KM (500e).

Trenutno ono sto sam naletio jest u BHTelecomu HP G8 sa i3 procesorom i 8GB rama i 256gb SSD i Acer kojeg pokrece Ryzen 5 3500U, 16GB rama i 512GB SSD-a.

U nastavku cu vam proslijedit linkove tih laptopa.

Zanima me imate li iskustva s ovim uređajima, šta je po vama najbolji izbor za taj novac? Uređaj ću vjerovatno promijeniti ako uskoro upadnem u neku IT firmu, ali za sada mi je potrebno da uređaj može podnijeti par otvorenih tabova u chrome(yt, udemy, fb, stackoverflow, aplikaciju na kojoj budem radio i slicno), visaul studio code i figmu istovremeno.

Cjenovno ovi navedeni uređaji se ne razlikuju puno, čak je Acer i jeftiniji od HP-a.

Link HP laptopa

Link Acer laptopa

Takođe zamalo da se odlucim za ovaj Lenovo ali po recenzijama što sam gledao navodno ima mnogo loš displej.

Kako se vama čine ovi gore navedeni laptopi što se tiče displeja i ostalih specifikacija? Naravno, ako imate vi neki svoj prijedlog rado ću da pogledam.

Acer jer ima vise RAM-a a i veci ssd.

1 Like

Polovan Lenovo T480 za te pare, bolje nego te plastikanere sa i3.

1 Like

btw. pazi da je displej bar 300 nits svjetline ako misliš glumiglt hackera u kafiću jer obično plastikanere prodaju sa 200-250nits, dakle nećeš na suncu ništa vidjet…

Lenovo T480 sa starijim i5 procesorom bolji od ovog sa ryzen 5 3500? Vidio sam da ih ima dosta na olx.ba

Tko jednom pređe na Lenovo T ili X seriju, nema povratka.

Ja sam kupio Lenovo T490s sa 400 nits ekranom, i5 vPro 8gen, 1TB nvme, 16gb ddr4 ram, privacy shield, IR kamera i ostale gluposti.

Više mi znači nego neki nov 2022 HP sa ultra procesorom ali užasnim kvalitetom izrade i displejom od 250 nits.

I mene malo taj displej brine sto se tice ovih laptopa koje sam linkao gore, svakako cu uzeti u razmatranje i polovan Lenovo T ili X seriju.

Imao isti taj HP Ryzen, kupio ga u Domod-u kada sam bio u Bosni. Oćoraviš na njemu, tastatura bože sačuvaj, sve škripi… upališ film, moraš naginjat displej da bi fino vidio bez color bleed.

Polovni Lenovo se koriste u korporacijama i idu obično na leasing, čim izađe nova serija ove otpisuju i idu u prodaju kao korišteno a zapravo su novi jer su korišteni na docku s externom tastaturom, mišem i monitorom. Moj nema packe a battery health je 95%.

https://vm.tiktok.com/ZMFG9wR6o/

T470 ili T480 moj stari ima polovan kupljen baterija drži 6-7h njegovog korištenja. Youtube, fb i premier kladionica hahaha.

Jedina mana po mom mišljenju je što su minijaturni (barem meni to izgleda minijaturno 14" ili je do mene možda što sam navikao na tastaturu i 27" monitor).

Inače ne volim laptope jednom sam u životu imao laptop nekih 6-7 sati, upalio film u krevetu i zaspao. Kad sam se probudio imam šta i vidjeti ispeglan laptop.

2 Likeova

@Zdenga za tebe je ovo https://www.rabljena-računala.hr/panasonic-toughbook-cf-54-i5-5300u-8gb-240gb

1 Like

Sta mislite kakva je HP Elitebook 840 G5 serija? Procesor i5 8350u, 16gb DDR4 i 256GB SSD. Displej je 14" Full HD IPS.

Taj HP nudi mi se za nekih 350e.

1 Like

Odličan, business class laptop.

1 Like

Samo ubaci 500gb ssd disk da si miran. Oni su bar jeftini.

1 Like

Eh top, nije mu ni cijena visoka a i meni se cini da je dobar. Svidja mi se i izgledom, jos izgleda moderno, ima pozadinsko osvjetljenje tastature, mana mu je samo ta baterija koja traje oko 3h ali eto ne moze se sve dobit za 300e haha.

Znate li mozda gdje se moze kupit nova baterija za zamjenu u Bosni ili se treba narucivati iz drugih zemalja?

1 Like

Baterija i disk se uvijek kupe novi za refurbished laptope.

Ne narucuj nikada bateriju koja nije original jer ce i ona kratko trajati.

Za HR i BiH ovlasteni servis je https://www.asbis.ba/ tako da oni imaju original dijelove. Jeste skuplje ali vrijedi.

2 Likeova

Super, hvala ti puno

1 Like

Nema na čemu, fora je cheaply dobit mašinu koja nema packica previše neg ono normala kao da si ga ti koristio i onda ga postepeno nadograđuješ… ram, disk, baterija, nova termalna pasta ak treba…

Gledaj šta je čovjek od Thinkpada napravio, custom laptop u koji se mnogi geekovi kunu:

Bitna je samo baza kvalitetna, kako pare zarađuješ tako u njeg nešto novo ubacaš. Ne mora baterija odma, može i kasnije… ali je disk bitan da mu je health 100% i da si mu ti uzeo nevinost.

You can upgrade your HP EliteBook 840 G5 Laptop to up to a maximum memory capacity of 32GB Memory .

Disk ću ja vjerovatno promijeniti, ubaciti neki od 512gb ili više, a što se tiče RAM-a mislim da će za moje potrebe, trenutne potrebe, biti dovoljno 16GB ako bude potrebe za više super stvar je što mogu do 32GB nadograditi.

Ono što mi prodavac ne može konkretno reći jeste informacija vezana za displej, odnosno koliko je nita displej, ovaj HP model dolazio je 220, 400 i 700 nita… Bilo bi dobro kada bi bio makar 400nita.

Pa traži mu serijski broj, pod warranty imaš i PARTS ja mislim, bar je na Lenovo i Dell tako.
https://support.hp.com/hr-en/check-warranty