Pomoć: Wordpress optimizacija baze podataka

Pozdrav svima, prijatelj ima sajt od 2016 godine oko 20k članaka i trenutno je sajt preopterećen. Hosting navodi da je potrebna optimizacija mysql baze podataka.

Ušao sam da “pogledam” šta se može uraditi po tom pitanju i ono jedino što sam uradio jeste brisanje nevjerovatnih 10.000 komentara :slight_smile:

Sajt je prinudno prebačen na VPS zbog opterećenja shared hostinga nisu ga željeli aktivirati ali dalje je lijen…


Ovaj “najteži” table "portal_postmeta od 160MB sadrži većinom podatke od SEO plugina, dodataka koji su vezani za temu itd…


Ne želim napamet brisati i ponovno uploadovati 300-400mb bazu da li ima onih koji znaju šta rade da ovo bezbolno riješe ? :smiley:

Imas wp optimize plugin sa kojim mozes obrisati sve unose u bazi koji su ostali od pluginova koji se ne koriste, a imas i wp sweep plugin za to.

1 Like

Nije to toliko velika baza da bi pravila nepremostiv problem. Vjerovatno je sama tema pepblem, stari plugini i slično. Instaliraj Query Monitor plugin, i gledaj koji Query pravi najveći problem, i koliko traju upiti prema bazi. Naravno i dobar cache plugin bi ti pomogao.

1 Like

Imaš jednostavan alat za optimizaciju baze unutar phpMyAdmin sučelja.

  1. zapamti (zapiši) trenutačno stanje neoptimizirane baze
  2. označi sve (check all) i s desne strane u padajućem izborniku imaš opciju “optimize table”.
  3. kad proces završi, usporedi sa stanjem koje si zapamtio (zapisao) prije optimizacije.

Ovo izgleda dummy, ali ponekad zna puno pomoći.
LP

1 Like

Hvala svima na odgovorima ali i dalje ništa nisam popravio :confused:

@drmrgood pokušao sam sa oba plugina ali ne mogu brisati ni sa jednim ništa unutar “Table”…

Zanimljiv plugin, hvala na preporuci. Trenutno što me najviše buni su query prema db. Imam ih 12 koji su označeni sa “slow query”. Međutim instalirana je ista tema kao i na mom sajtu, instalirao sam i na svoj sajt isti plugin i nemam uopšte nikakvih grešaka…

Bukvalno sve je isto podešeno i instalirano…

@ControlEng radio sam to prethodno…

Po tvom screenshootu ,koliko ja vidim ima nekih duplih tabela
pokušaj sa ovim pluginom

Možda nije rešenje…
Ali ja bih da sam na njegovom i tvome mestu exportovao bazu (ili napravo backup sajta današnji) pobrrisao duplirane tabele pa vidio situaciju sa sajtom kakva je.Ako sajt se raštimao i nefunkcioniše sve bi vratio kako je bilo i tražio neko drugo rešenje

edit
evo ti još jedan plugin

Da li je tema ažurirana. Da li su ti spori query-ji od teme ili od plugina možda nekog. Na kojoj je verziji php i WordPresa od kolege sajt. Pretpostavljam da je news portal u pitanju. koja je razlika između tvog sajta i njegovog u broju postova?

Možda riješenje može da bude da naslovnu stranicu drugačije konfigurises. Tipa da smanjiš broj query-ja ili eventualno da promijeniš način na koji ih pozivaš.

Generalno, ni baza ni tih 20.000 postova ne izgledaju problematično.