Porez na Adsense u Hrvatskoj - je li obavezan i koliki je?

Poštovane kolege!

Veliki ulog u rad par web-stranica mi se napokon počeo i novčano vraćati. Glavni izvor novca mi je Adsense od kojega bih sljedeći mjesec trebao dobiti oko 1200 eura, a očekujem i povećanje zarade u budućnosti.

No, sada mi se naravno javlja pitanje poreza na Adsense. Puno sam čitao po forumima (između ostaloga i ovdje), te nigdje nisam našao neki konkretan odgovor na to treba li se uopće plaćati porez na zaradu s Adsensea, ima li neki limit nakon kojega vas Porezna “uhvati” i kako se uopće tretira taj prihod.

Htio bih zamoliti one koji imaju neke informacije neka mi pomognu oko ovog pitanja. Najviše bih bio zahvalan kada bi mi se javio netko tko od Adsensea zarađuje mjesečno >1000 eura, pa da čujem iz prve ruke kako stvari stoje (može i u inbox).

Hvala!

Danas sam bio u Poreznoj upravi i oni su mi rekli da bi na svaki ovakav prihod trebao plaćati “porez na drugi dohodak iz inozemstva” ili pak osnovati obrt ili firmu.

E, sada je pitanje može li se Porezna “dokopati” dohotka preko Western uniona, pa da jednostavno ništa ne prijavljujem kao do sada ili pak da napravim “caku” tako da otvorim račune za ostalih 5 članova moje obitelji pa da onda svaki prima po 200-300 eura mjesečno?

Ima li netko sličnu situaciju? Ima li netko da je otvorio obrt ili firmu zbog Adsensea?

prate western samo vece promete preko 100k kn… isto tako brijem i depozitne devizne racune…

S obzirom da traže OIB prilikom isplate na WU nikad se ne zna.

Pa zar mislis da Posta prijavljuje svaku WU transakciju FINI ? Imam pouzdane insiderske informacije da se (zasada) isplate preko WU ne vide u Poreznoj, jer i sam imam prilicno veliku mjesecnu zaradu (istina ispod 1000 € mjesecno, ali ne puno manje od toga), pa sam se malo raspitao. Tj. osoba koja je radila softver za Poreznu upravu mi je preko svojih logon sifri pogledala sto se sve vidi u Poreznoj vezano za moje ime. Kao sto rekoh, WU transakcije su zasada sigurne.

2 Likeova

To si pisao i prije pola godine, kako je sad nikada se nezna, šta ne?

Uglavnom je smješno vidjeti da puno osoba na ovom forumu živi od adsense zarade, a kad se napravi ovakva tema svi zanjeme, što bi to moglo značiti? :smile:

Traže jedino na pošti!

Ovo je izvedivo jedino u teoriji a možda ni tako, i za to bi trebalo nekoliko mj. Nije google glup.

Da, ovo se odnosi na dizanje u pošti.

Za banke možda ne treba jer već imaju tvoj OIB (?) :slight_smile:

Formular je drugačiji, onaj stari i u njemu nema to polje za OIB. Sumljam da imaju, jer ne moraš dizati novac gdje imaš otvoren račun pa ne znam kako mogu imati, npr ja imam račun u pbz a western dižem u splitskoj gdje nemam ništa. Mogu jedino preko osobne koju skeniraju naknadnom provjerom, al onda bi morali unositi broj osobne ručno. Dakle ispada da ne mogu ništa sustavno.

1 Like

I negledaju te čudno što im dođeš podići novac i potrošiti vrijeme a nemaju apsolutno nikakve koristi od tebe? Mene su na ljep način gotovo isterali iz splitske zbog toga :slight_smile:

Zašto nemaju koristi, naplate uslugu, to im je posao. Ne razumijem na što misliš.

Kako naplate uslugu? proviziju neuzimaju. Eventualno zarade na tečaju, kod mene u splitskoj konstantno izmišljaju kad im ja dođem za WU.

Ja dizem WU u posti i nemam nikakvih problema. Cak ova u posti kad me vidi (posto nisam cesto tamo) odmah vadi WU obrazac :smiley: .

Nebi oni to radili mukte, oni su u suradnji sa WU i naplačuju svoju uslugu. Preko nas ili preko njih.

Ha naravno da dobiju nešto, ali poslovnica taj dan ima u minusu moju isplatu za WU, očito im nešto nepaše kada meni svaki put kažu da im sistem neradi, a drugi dižu WU bez problema, neznam…

Ma u kakvom su oni minusu, ne daju ti oni svoje novce vec ti samo proslijeduju novce koje si ti zaradio od google-a ili cega vec.

hebote led, ajmo se raspravljat.

Isplata, kakva god ona bila, se prikazuje kao minus, a ti si ustvrdio što svi znamo.

Ti jedini tvrdiš gluposti, jedina istina je da oni zarade na nama i da su u plusu, nikakvom minusu, a to što je tebe neka sa šaltera potjerala je zato jer joj se neda radi.

Odi u BiH i tamo si digni novce na Western Union.