Porez na nekretnine - prijedlog Vlade

Oporezuju se izgrađene ili neizgrađene nekretnine, dakle ne zemljišta.

Porezna stopa će biti jedinstvena i iznositi 1.5 %.

Porezna osnovica će biti 70 % fiskalne vrijednosti, a umanjivat će se ovisno o namjeni nekretnine:

  • ako u nekretnini stanuje vlasnik ili najmoprimac prijavljen u PU, umanjivat će se za 88 do 95 %,

  • ako u nekretnini vlasnik povremeno boravi (vikednica, kuća za odmor) - ali samo jedna takva nekretnina - ili ako je iznajmljuje kao uslugu domaćinstva (npr. apartman) i plaća paušalni porez na to, umanjivat će se za 70 do 85 %,

  • za razne gospodarske djelatnosti se umanjuje od 20 do 80 %.

Točan iznos umanjenja će odrediti lokalna samouprava.

Punu poreznu osnovicu će se vlasnuk plaćati na treću nekretninu (npr. koja mu služi kao druga vikendica i ne iznajmljuje je) i daljnje nekretnine.

Pogrešno :wink:
Oporezuju se izgrađene i neizgrađene nekretnine (prema stvarnom stanju izgrađenosti), dakle ne izvan obuhvata građevinskog područja.
Pod neizgrađene nekretnine spadaju i zemljišta u građevinskim zonama.

Nemam ništa protiv, ali puno bolje bi bilo da se uvede porez na kretenine.

Da, točno - građevinsko zemljište unutar građevinske zone se oporezuje, i to po najvećoj stopi. Zemljišta u turističkim zonama se pribrajaju vrijednosti turističke nekretnine - tako nešto. Za poljoprivredna zemljišta će doći posebni zakon.

Hvala k***u da su se sjetili to odraditi. U zadnje vrijeme gledam i pratim sjednice sabora i obraćanje ministara cijenjenim i poštovanim gospodi zastupnicima i ne mogu vjerovat koliko demagogije i gluposti dolazi sa desne strane Sabora, a oni Laburisti su koplje ispred svih. Ne znam jeste li pratili raspravu oko fiskalizacije, pa zar to nije bilo za počupat sebi kosu koje budalaštine su bile izgovorene tamo. Npr. kaže Vinković ‘Gosp. ministre kažete da to nije novi namet poduzetnicima, a što je sa internet vezama, pa to će sve građani platiti!’ i takvih gluposti na bacanje. Kaže ova druga iz HDZ tu se radi o diskriminaciji poduzetnika, jer se jednima uvodi 1.1. drugima 1.4 a trećima u 6 mjesecu, kaže Mlakar iz HDZa da se odvjetnici jako bune jer će onda svi podatci o strankama biti javni, a to je protiv zakon o privatnosti podataka. itd. itd. itd.

Da, gledao sam koliko sam mogao izdržati. Idijot do idijota. Pa toliko sam bio prije koji mjesec popizdio da sam Leki poslao mail zahvale što je Sabor našao svoje mjesto u društvu, iako drugačiji od onoga koji mu namjenjuje Ustav - popunjavaju manjkavu stand-up scenu.

To je zato tako jer se kod nas ne glasa za zastupnike, nego za stranke, koje onda napune te klupe imbecilima koji služe samo tome da dižu ruke. Pa se tu i tamo najveći tukani među njima počerupaju na razini na kojoj znaju. Sabor je irelevantan. Državom upravlja u potpunosti Vlada.

:slight_smile:

Baš me zanima da li si dobio kakav odgovor na mail.

Naravno da ne. Da bilo što pitaš, ne bi dobio odgovor. Nemaju oni tu kulturu.