Porez na prihod iz inozemstva za rad preko interneta

Molim pomoc jer se nisam uspio snaci u moru informacija koje sam procitao online na ovu temu.

Rezident sam Republike Hrvatske i radim za firmu koja je u USA preko interneta koja mi isplacuje honorar na devizni racun u inozemstvu(nije USA) u državi s kojom HR ima potpisan ugovor o dvostrukom oporezivanju.

Kojoj državi sam dužan platiti porez na prihod?

Primjena ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Uh. Zašto ne nađeš na imenik.t-com.hr bilo kojeg poreznog savjetnika ili knjigovođu i jednostavno ne pitaš? Odn. na stranicama PU vidi kontakt-telefon poreznog savjetnika u svojoj podružnici porezne uprave?

Meni se čini da je država u kojoj se nalazi podružnica banke u kojoj je otvoren jedan od računa kroz koje ti transferiraš svoj novac (pa bio to i račun na koji ti uplaćuje tvoj klijent) posve irelevantna stvar ovdje. Bitno je samo u kojoj državi porez plaća onaj koji ti plaća tvoje prihode.

U slučaju SAD-a, mislim da si dužan platiti porez u obje države.

http://www.webmajstori.net/forum/32053-tax-treaty-usa-cro

Evo kakvo je moje razumjevanje tog pitanja, pomoglo ti ono ili odmoglo:

Po Zakonu o porezu na dohodak, rezident koji dohodak od nesamostalnog rada ostvaruje izravno u inozemstvu mora podnositi godišnju poreznu prijavu (čl. 39. st. 2. odn. čl. 40. st. 1. tč. 1.) i mora sam redovito obračunavati i uplaćivati predujmove hrvatskog poreza na dohodak (čl. 45. st. 8.; to znači svaki mjesec - isto ono što ovdje čini poslodavac, po istim stopama). Takav se porezni obveznik mora i prijaviti u Poreznu upravu (čl. 62).

Porez na dohodak od nesamostalnog rada plaćen u inozemstvu se može na propisani način uračunati u tuzemni porez na dohodak, ukoliko taj porez odgovara tuzemnom porezu na dohodak (čl. 37. st. 4.). Taj način uračunavanja propisuje ministar financija (čl. 64. st. 1. tč. 13.). Ministar financija to propisuje Pravilnikom o porezu na dohodak, koji u čl. 82. navodi da se način uračunavanja provodi sukladno ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (i drugim sporazumima ako postoje), a ako takvih sporazuma nema, onda se on obračunava kroz godišnju poreznu prijavu (uz dokaz u obliku potvrde iz inozemstva) na način opisan u čl. 82.

Znači, porezni obveznik koji prima plaću u, recimo, Švicarskoj s kojom postoji sporazum o izbjegavanju dvostruog oporezivanja mora u svakom slučaju uplaćivati akontacije u Hrvatskoj po našem uobičajenom obračunu, ali pri tome u kalkulaciji koju radi, porez koji je platio u Švicarskoj obračunava kao osobni odbitak (pa su mu zbog toga akontacije manje, ali onoliko koliko proizlazi iz tako umanjene osnovice).

S druge strane, porezni obveznik koji prima plaću u državi gdje takvog sporazuma nema, mora uplaćivati cjelokupnu akontaciju svaki mjesec, a na kraju godine kroz poreznu prijavu i priloženu potvrdu inozemnog poreznog tijela ostvaruje povrat (manje-više) onog iznosa koji je uplatio u toj stranoj državi, međutim samo do maksimuma koji se odredi računom opisanim u čl. 82. Pravilnika (račun može igrati značajniju ulogu ako osoba ima više izvora prihoda) i samo ako u toj državi uopće postoji porez koji bi naša PU smatrala ekvivalentnim našem porezu na dohodak. Koliko sam ja shvatio, u SAD-u takvo što ne postoji, pa ispada da ti nesretnici moraju platiti dva poreza na puna primanja (kolokvijalno govoreći, pretpostavljam da u slučaju da druga država nema poreza na “dohodak” treba uopće treba definirati što se onda prijavljuje kao “dohodak” kod nas - kako ne bi ispalo da su ukupni porezi veći od primanja).

[Inače, Zakon o porezu na dohodak (čl. 36. st. 12.) omogućuje da se novac uplaćen u humanitarne svrhe odbije od osnovice poreza na dohodak do visine od 2 % primitaka.]

Literatura:

Porezni savjetnik ili knjigovođa bi ti mogao pokazati točno i da li bi ti i koliko bilo isplativije da, recimo, osnuješ d.o.o. ili j.d.o.o. ili obrt i ispostavljaš račune kao poduzeće umjesto da ti se plaća honorar (dakle osobni prihod).

Pitanje je u prvom postu je hipotetsko. Poslodavac iz inozemstva nebi plaćao porez uopce, ja bih trebao potpisati W8. Moj posao bi po zakonu spadao u “drugi dohodak iz inozemstva” ne u nesamostalni rad. Po zakonu RH ako bruto prihod iz inozemstva primim na racun u RH moram platiti mirovinsko I. i II. stup na osnovicu zatim 25% poreza i prirez na ostatak. Nemoram podnositi godisnju prijavu.

Mene zanima dali ako novac poslodavca iz inozemstva sjedne na moj racun koji je otvoren u drzavi koja ima potpisan ugovor o dvostrukom oporezivanju sa RH moram platiti porez u drzavi gdje mi je racun il u RH kao gore navedeno?

Kao prvo ti, kao fizička osoba, HR rezident ne smiješ primati honorar na inozemni račun.
Zakon je tu posve jasan. Honorar se može primati isključivo na žiro račun otvoren u banci
sa sjedištem ili poslovnicom u RH, i to isključivo na tvoje ime.

Uz to, moraš imati neku vrstu ugovora ( Ugovor o djelu ili autorski ugovor ).
Porez, prirez i ostala davanja na takva primanja se uvijek moraju platiti - nema izuzetaka.
Ugovorom se određuje tko će platiti porez, naručitelj ili autor.

Mala je vjerojatnost da će te poreznici goniti zbog par hiljada kuna što si zaradio na crno.
Ali ako postoji kontinuitet ( a oni imaju neke svoje norme ) sigurno će ti zakucati na vrata.

Ugovor o dvostrukom oporezivanju se ne tiče fizičkih osoba, več pravnih ( najčešće offshore ),
kod kojih je recimo vlasnik rezident RH a tvrtka ima registrirano sjedište
u nekoj poreznoj oazi.

Hm… jesu li siguran da se ugovori o dvostrukom oporezivanju ne tiču fizičkih osoba, kada se njima također regulira i plaćanje poreza na dohodak?

Evo, recimo, linkan je gore primjer ugovra sa Švicarskom - obuhvaćene su sve vrste poreza, od poreza na nekretnine, preko dobiti, autorskih honorara, do dohodaka od samostalnog, nesamostalnog rada, itd…?

a što u slučaju da radim za stranu firmu, imam otvoren račun u državi gdje je sjedište firme i tamo primam plaću i lova stoji na tom računu?

jer po zakonufizička osoba ima prvo otvoriti račun u inozemstvu.

[quote=“tsereg”]Hm… jesu li siguran da se ugovori o dvostrukom oporezivanju ne tiču fizičkih osoba, kada se njima također regulira i plaćanje poreza na dohodak?

Evo, recimo, linkan je gore primjer ugovra sa Švicarskom - obuhvaćene su sve vrste poreza, od poreza na nekretnine, preko dobiti, autorskih honorara, do dohodaka od samostalnog, nesamostalnog rada, itd…?[/quote]

Nisam siguran. Možda sam u krivu što se toga tiče.
Ali to u njegovom slučaju nije niti bitno, jer HR rezident ne može primati
honorar na inozemni račun. To sam 100% siguran a i logično je.

[quote=“jorgovan”]a što u slučaju da radim za stranu firmu, imam otvoren račun u državi gdje je sjedište firme i tamo primam plaću i lova stoji na tom računu?

jer po zakonufizička osoba ima prvo otvoriti račun u inozemstvu.[/quote]

Koliko je meni poznato - ne.
Ako živiš u RH, sva primanja moraju ići na račun u banci koja ima sjedište ili poslovnicu u RH.

Koliko ja znam od 1.1.2012 svaki rezident RH moze otvoriti racun u bilo kojoj banci na svijetu. Neznam odkud to da nemoze, imas source te informacije?

Netreba ti nikakav ugovor o djelu za takvu vrstu posla jer ga ni nemozes dobiti, ako npr radis kao online akviziter(affiliate) i prodajes digitalne proizvode sa Clickbanka za proviziju nemozes dobiti nikakav ugovor sa njima. Sta ako prodajes nesto na ebayu i tako zaradjujes, opet nemas ugovora.

Svi online “poslovi”, zarada od adsensea, affiliate prodaje, bla bla ,sve to spada pod “drugi dohodak”.

1 Like