Postavljanje autorske fotke u oglas na netu?

Tko je odgovoran ako oglašivač na stranici postavi autorski zaštićenu fotografiju na oglas (bez dozvole autora)?
Može li se vlasnik stranice ograditi (zakonski) od odgovornosti?
(nije mi se desilo na stranicama za oglašavanje ali mi je palo na pamet da bi se moglo desiti)

Po meni je odgovoran korisnik. Vjerovatno se mozes ograditi sa nekim Uslovima koristenja, pregledaj kako su to uradili neki veci forumi i drugi oglasi.

Npr evo Njuskalo

  1. Za sve objave, oglase, poruke, tekstove, prikaze, fotografije, videosnimke, ponude, kataloge, vaučere i drugi materijal (u daljnjem tekstu: sadržaj) objavljen na stranicama, prenesen preko stranica ili povezan elektroničkom poveznicom ( linkom ) sa stranica, isključivo odgovara osoba od koje je takav sadržaj potekao. Njuškalo ne daje nikakva jamstva o pitanju točnosti, potpunosti ili autentičnosti takvog sadržaja. U slučaju bilo kakvih zahtjeva trećih osoba po osnovi naknade štete ili po bilo kojoj drugoj osnovi, a koja bi bila u vezi sa sadržajem dostavljenim od korisnika, korisnik u cijelosti preuzima odgovornost, kao i obvezu poduzeti sve radnje kako bi obranio i zaštitio Njuškalo od svih takvih zahtjeva. Korisnik se obvezuje nadoknaditi Njuškalu svaki trošak kao i svu štetu koja bi nastala na temelju zahtjeva trećih osoba, a po bilo kojoj osnovi vezanoj uz materijal dostavljen od korisnika.
1 Like

Auuu
onda 90% Njuskalovca ima da nadrlja.

Ne vjerujem da iko provodi u praksi to. Kada bih vidio svoju fotografiju u oglasu,ne bih reagovao. Svejedno oglas nije tu za sva vremena, a i znam da oglasnik ne moze kontrolisati prosjecnog korisnika.

Mozda bi bilo korisno staviti neku “domacu varijantu DMCA” i omoguciti prijavu oglasa i krsenja autorskih prava, ali kladim se da bi se mizerno koristila.

Lako za tebe, nisu svi tako obzirni :slight_smile:
Ne znam prolazi li ovo od njuškala, jer on je “izdavač”. Generalno, on daje oglašivaču do znanja da će sudsku naknadu u slučaju spora tražiti od oglašivača, ali autor (njegov odvjetnik) će ipak (zbog zakona) tužiti njuškalo (jer on je objavio fotografiju). Kako izgleda, u zakonu nije navedeno da se izdavač može zaštititi od takvih fotografija (autorskih).
Uglavnom, nije bajna situacija.