Povratak u AdSense nakon 7-8 godina – imam nekoliko pitanja za iskusne članove

Pozdrav svima.

Prije nekih 7-8 godina aktivno sam radio s AdSenseom i informativnim portalima. Portal je imao razne kategorije (vijesti, sport, politika, zdravlje, lifestyle itd.), a najveći dio prometa dolazio je preko Facebook grupa i stranica. Tada smo znali imati između 20.000 i 100.000 pregleda dnevno.

Koristili smo AdSense, a u jednom periodu i popup oglase. Zarada je s popupovima bila dosta veća, ali smo na kraju ostali bez AdSense računa.

Sada razmišljam da ponovo krenem od nule, ali vidim da se dosta toga promijenilo, pa bih volio čuti iskustva ljudi koji ovo trenutno rade.

Imam nekoliko pitanja:

1. Da li se i dalje isplati raditi informativni/news portal za AdSense ili je to danas mnogo teže nego prije?

2. Koliki RPM ili CPM otprilike ostvarujete za balkanski promet (BiH, Srbija, Hrvatska…)?

3. Da li neko i dalje koristi popup oglase uz AdSense ili je to danas praktično siguran put do bana? Ako ne koristite popup, da li je zarada i dalje dovoljno dobra samo od AdSensea?

4. Odakle danas dolazi najveći promet?

• Facebook grupe
  • Facebook stranice
  • Google Search
  • Google Discover
  • Instagram
  • TikTok
  • nešto drugo?
  1. Da li Facebook i dalje ograničava domene kao prije? Vidim da neki objavljuju link direktno u objavi, a neki stavljaju “link u prvom komentaru”. Ima li to danas stvarno razlike ili je više mit nego pravilo?

2. Planiram napraviti potpuno novi portal i otvoriti svoj novi AdSense račun. Ne želim kupovati odobren AdSense niti gotov portal. Šta biste preporučili da uradim kako bih imao što veće šanse za odobrenje? Koliko ste članaka imali prije prijave i da li ste čekali da sajt dobije određeni promet?

3. Koristite li AI (ChatGPT ili druge alate) za pisanje članaka? Ako da, kako to radite da sadržaj bude kvalitetan i da ne bude problema s Googleom ili AdSenseom?

4. Ako danas krećete potpuno od nule, šta biste uradili drugačije u odnosu na period od prije 7-8 godina?

Volio bih čuti iskustva ljudi koji trenutno zarađuju od AdSensea, posebno ako rade news ili informativne portale za balkansko tržište.

Hvala unaprijed svima koji odvoje vrijeme da odgovore. Svaki savjet mi mnogo znači.

Ajde da ti ja pokušam na neka pitanja odgovoriti…
1.

Zavisi… kako kome.. nekome se isplati držati nekome ne. Ako imaš jaku fb grupu/stranicu sa par desetina hiljad aktivnih pratilaca onda se isplati. U današnje vreme je mnogo teže nego pre barem je moje lično mišljenje.

RPM uglavnom varira između 0,5$i 1,5$ , zavisno od niše sajta i perioda u godini. Ima tu dosta odakle dolazi saobraćaj, gogole ili fb koji je mesec,

E…ovako za popup oglase defin itvno možeš popiti trajni ban od adsense. Jer danas adsense koristi napredni AI za otkirvanje i pregled stranica pored klasičnih adsens botova.

Pošto je asense prešao još negde s početka 2026 ( možda i novembra 2025) na model plaćanja CPM umesto CPC! cela priča a se bazira na broju pregleda stranica (pageviews) a ne na klikovima CPC ko nekada.
Znači vraćam se na ono pitanje broj 1 ako imaš dosta ljudi sa fb ili običnih posetilaca sa google i prave dobre pagewievs možeš imati lepu zaradu (ako padne i koja poseta iz dijaspore)

Kako kome nekome sa google (kao meni 80%) nekome sa FB a nekome sa tiktoka. Stvar je jednostavno webmastera vlasnika sajta šta preferira da koristi i voli gde ima bolju priliku za stvaranje pratilaca. Mada ja lično bih ganjao sam google organic search jer je to danas i najsigurnie.

Facebok ograničava domet na fb stranicama ali lakše gura i ima doseg u grupi ako se link ostavi u komentaru (nek me isprave kolege sa foruma koje imaju FB stranice/grupe ako grešim)

Meni lično AI pomaže u sastavljanju članaka nekih ne svih ali obavezno proverim činjenice i na netu. što se tiče adsensa ako je za prijem u adsens tu može biti problema ako generišeš tekst članke za novi sajt za google pretragu nij tolko zeznuto sve zavisi o čemu se piše i na koji način.

Ja lično bih samo pokupovao more stranica i grupa :rofl:

Na kraju ako te nešto konkretno interesuje od adsensa i GAM pitaj me slobodno