Pozvani ste svi na kavu, za početak virtualnu ☕ Anketa

Kupujem espresso aparat. :coffee:
Bili ovo bilo dobro, što vam se čini? :thinking:

blaupunkt


Ili ovo možda? :thinking:

sencor

Ovaj zadnji mi je favorit. :wink:

Hvala na mišljenju i svojoj preporuci, posebno hvala onima koji imaju ovako nešto doma i napišu iskustvo. :wink: Dobrodošli ste ispuniti i anketu niže. :o:

Mala anketa o espresso kavama

  • Imao(la) sam caffe aparat i sad ću reći…
  • Nikad nisam imao(la) caffe aparat ali sad ću ga i ja kupit’.
  • Kavu pijem samo u kafiću, zato se i zove – kafić.
  • Navodno da kava šteti, pijem samo whiskey.
  • Ne pijem kavu uopće.
  • Nikakav espresso, samo turska. Ajme, vidim da mi je taman ‘uzavrila’ voda, gasim sve.

0 voters

Imam neki žlj koji nikad nisam ni otvorio iz kutije (možda sad to uradim).
Do tad, pijem tursku kod kuće i espreso po lokalima gdje mi se svidi.
Tako da sam mog’o glasati za jedno 3-4 opcije. :smiley:

Nisam relevantan. N/A

E upravo pijem kaficu, i sad cu ti reci … :smiley:

Ne znam kakvi su ti ovi aparti gore, ja imam Boschov ovaj:


star je jedno 5 godina i kafa je stvarno fenomenalna. Izbirljiva sam po pitanju kafe i ako aparat nije dobar, kafa bude kisela i 100 put je bolja onda turska. Moj savjet- gledaj da pristisak ne bude suvise slab.(ovaj tvojgore ima 15 bar, to je ok)
I ako ti bude trebala nekada pomoc oko popravke, javi se.
Ovaj mi je aparat crkao prije jedno pola godine, rastavila sam ga na dijelove i popravila sam ga na kraju. Poznajem mu svaki sharaf, profi sam majstor… :grinning::sunglasses:

4 Likeova

@c3po ja popijem par kava na dan. Nekad to bude turska, nekad obicna instant jer mi se pije odmah, a nekad odem u kafic. Ipak, druge godine kupujemo cura i ja stan pa cemo sigurno tak nesto trebati. Zato obavezno javi dojmove koji god aparat da kupis. Meni je bitno da aparat ima svoj mlinac. Ak sam dobro vidio takav ima i @Kosana

Kod kuce pijem Nespresso kapsule i kava je bolja nego u 95% kafica na Balkanu, najvise iz razloga jer je svaki put ista. Inace idem u par kafica i kava svaki put drugacije ispadne. Nekad je gorka ko da je zagorjela, nekad blago kisela, nekad prekratka, predugacka, prerijetka :grin: neki mi kazu da filozofiram oko kave, ali posto pijem espresso bez secera, okus se stvarno mijenja. Da pijem s mlijekom, nebi me bilo briga, posto znam da je to najgora stvar koja se moze u kaficu naruciti, pogotovo s toplim.

1 Like

Zagolicala si mi maštu. :slight_smile:

Bit će malo šovinistički komentar, ali šta je je…žene uglavnom jedva da znaju promjenit žarulju. Ok, to još neke i znaju, ali čim je pitanje šarafljanje …to vam baš ne leži, tj. totalno ste nezainteresirane, a od tuda onda valjda dolazi neznanje da napravite i suviše jednostavne stvari po tom pitanju.
…dok se ti hvataš u koštac sa aparatom za kavu :slight_smile: Svaka čast, baš me obradovalo pročitati. :slight_smile:

Sad bi još volio da mi postane jasnije, u čemu je trik?
Od kuda hrabrost/želja/vjera da ćeš rješiti problem unutar kutije, koju i mnogi muški gledaju kao “magic box” i sumnjam da bi se olako upustili u avanturu da pokušaju popraviti istu. :slight_smile:

1 Like

Glasam za kafic sa lepom sankericom i pogledom ,

3 Likeova

Kosana, ovaj tvoj Bosch je moderniji aparat, sigurno je i skuplji, ali znam da kava :coffee: može biti jednako kvalitetna i ukusna. :blush:

Hvala, ali kako si to zamislila, dopisno? :smile:
Ako si takav mag kao što kažeš;

možda proradi i moj stari aparat? :blush:
Fali mu samo jedna mala gumica. :neutral_face:

A drago mi je i da se Zagiju smiješi blistava i kavoidna budućnost. :+1: :blush:

Ne treba ti mlinac, :no_entry_sign: kad smo Jackovi onda smo Jackovi, :blush: i kupujemo gotovu espresso kavu, ništa mi ne mlijemo. :smile: Mislim da ni ovaj Kosanin nema mlinac. :o:

1 Like

Ne znam zasto ali ova slika me podseca na neka dobra stara vremena…Ovo je Hrvatska?

ne ovo je MONTENGRO e viva montenegro :stuck_out_tongue:

Mislim da ima :slight_smile: Barem po ovoj slici.
SY355 Ne znam za tebe, ali meni su sa mlincem vise cool :smile:

:grinning:
Kakva filozofija. A stvar je prosta:
Crkao nam aparat, izguglam da kupim isti takav posto je ovaj sjajan- neeema. Prije su ga proizvodili Bosch i Siemens a sad samo Siemens, a novi model (isti kao stari, osim par nepotrebnih kerefeka) kosta preko 900 eur. Rekoh, ne pada mi na pamet. Ne dam te pare!

Izguglam sta moze da mu fali ako pise “sistem se ne puni”, nadjem, vele vjerovatno flowmeter. Reko, idem ja to otvoriti pa da vidim.
Najteze mi je bilo rastaviti ga. Tezak fizicki posao :grinning:. Ali bilo je lakse nakon 5. puta, posto sam ga u roku 5 dana sastavila i rastavila x puta.
Elem rastavim ga jedva, narucim flowmeter, zamijenim - kad ono šipak. Nije flowmetar.
Posto sam u medjuvremenu upoznala unutrasnjost aparata, krenem da prckam po elektronici, da vidim jel’ kontakt…nije ni od tog nista.

Cijevi nisu zacepljene. Mora da je pumpa. Te uzmem pumpu od bicikla da “produvam” tj. “propuham” pumpu. To mi bilo nekako logično Imam video, posto sam poslala bratu sta to radim… Evo screenshot:


I on isto kao i ti u čudu, umro od smijeha i pokazivao kolegama kako mu sestra hakuje kafe aparat:grinning: Ne kontam uopste problem u odnosu zena-šarafi. Ne znam ko nabijedi žene da je to nešto posebno. Sastaviti aparat je svakako prostija stvar nego poroditi se :crazy_face:
Elem, moguce da me bratova reakcija, pored zelje da popravim aparat, natjerala da ga bas u inat i popravim, hehe.

E posto sam propuhala pumpu, pa je jos i odkalkala sa limunovom kiselinom ovako:

i sve to nije upalilo, porucim novu pumpu na kojoj je falio jedan dio, pa se sve raspalo kad sam pokusala da iskombinujem jednu da vrijedi…

Ali sastavih na kraju i nju i aparat radi.

Evo par slicica. Mogla bih napraviti youtube kanal i web stranicu o tom, tipa A Female Craftsman- Despite the Stereotype, a? :grinning:



12 Likeova

giphy%20(3)

Kada sam uselio u stan, drustvo mi je kupili Nescafe Dolce Gusto aparat. Iskreno, veoma rijetko pijemo kafu kod kuce i to je uglavnom domaca kafa. Isprobali smo aparat kako radi, popili kafu dvije, nije nam se svidjelo. Kafe aparat smo zamjenili za plinsku bocu koja mi je zaista trebala i jos nesto, ne sjecam se vise sta.

Prosle sedmice sam bio u BG, u Uscu ima Nespresso trgovina. Usli cisto da vidimo sta ima, kako se krecu cijene aparata i tako to. Odavno nisam vidio tako sposobno prodavacicu. Cura nam je pricala 10-ak minuta o aparatima, nacina na koji rade i sve vezano za njih. Na kraju nas ponudi kafom, ja pio neku sa ukusom cokolade, kolegica pila neku sa 150mg kofeina. Kafa nam se bas svidjela. Usput nam je pricala o kafama, kako se koja pravi, kako se koja przi, sa kod su podneblja, itd. Znaci, prodavacica je zmaj. Nenametljiva, zna sta prica, opustena.

2 Likeova

E da, Nespresso radi najbolje kave, Dolce Gusto one slatke pizdarije, kave su im tek toliko.

E tu je George Clooney razocarao, kupio ga Nestlé.
Imali smo mi u firmi, stvarno ok smeka. Ali cinjenica da poslije svake kafe toliko smeca bacis, zakiseli svaku tu kafu.

Ovaj dio je onaj koji fali mnogima…strah da uopće krenu, a dalje je sve pretežno zabava. (Frustracije su dio zabave :smiley: )
(I nesvjesnost da all-might Google/web zna sve…uključujući i forume koji su dio istoga :slight_smile: )

Bit će sam prenaglio kada sam okarakterizirao to samo za žene, kada razmislim ni muški nisu puno bolji po tom pitanju i ne usude se danas u ništa taknut.

Tako da svaka čast :wink:

1 Like

I ja koliko istrazivah i iskustva sakupih o kafe i espreso aparatima, vecina ljudi govore da ti jeftiniji aparati ne mogu napravit pravu espreso kafu. Da prave kafu koja podsjeca na espreso ali se ne moze poredit sa pravim espresom. Nije valjda samo do pritiska i ima valjda i drugih stvari bitnih kod ti jeftinijih i skupljih masina. Licno iskustva nemam jer doma se samo turska pije i u kafanama espreso samo prenosim sta iscitah dok sam radio na proslom sajtu.

Inace meni ovo djeluje interesantno

Nisam probao, no mi djeluje interesantno. Na amazonu se kupuju masovno portable espresso mejkeri i ima milion verzija ovoga, a masu njih su isti ko ovaj, samo dodaju logo, oboje dio i sl. Volim ove portable stvari. Inace treba vrela voda i rucno se pravi tj stvara pritisak no opet oni koji bas vole kavu kazu da unejednacen pritisak jer se pumpa rukom i to utice na kvalitet espresa. Ima i punjive verzije ovoga dje ne treba vrela voda i dje se ne pumpa ali su bas skuplje.

Meni je najbolja kava ladna slatka turska koju je zena napravila i prije no sto je posla na poso i povela djecu u vrtic. Najgora je ona koju sam moram kuvat. I nikako vrucu kafu ne volim.

Nespreso verzija produzenog espresa mi se ne svidja. Americka filtrirana kafa takodje mi ne sjeda.

U sustini nisam pretjerano kompetetan sto se tice mog ukusa za kafu jer sladim junacki i u sustini taj secer maskira dosta.

1 Like

Hvala ti Anja na postu. :blush:

Znam, ima sličnih tvrdnji na netu, a Forum.hr je pun takvih kvazi stručnih ocjena. :blush: Ja ih mogu tako nazvati i stati iza tvrdnji, zato jer imam konkretno iskustvo i znam nešto o tim aparatima iz prve ruke. :blush:
Ovo mi nije prvi aparat, prvi je bio:
telefunken-a
Telefunken TLF EPRS 405 i koštao je oko 400Kn. :slight_smile:
I, što da ti kažem? Jeli dovoljno to da tako dobar esspresso, cappuccino ili Nes nisam mogao naručiti niti popiti nigdje u gradu. :coffee: Kakav sam imao doma. :blush: Tad sam i skužio koliko nas ustvari varaju na kavama. :coffee:
Uzeo bih njega opet, ali nema ih više izgleda. :frowning:

Bilo kako bilo, nije big deal, uzeti ću onaj Sencor od gore jer piše da radi protiv kamenaca automatski, to sam malo prolongirao jer imam druge aktuelne obaveze ovih dana, ali bi’će skoro. :smile:

Dakle, ako vam netko kaže da aparat za kavu ne može biti jeftiniji od 500€, taj nema pojma o kavama, provokator je, ili oboje. :blush:
Osobno mogu kupiti i skuplji, ali nema potrebe. :o:

P.S. Zar nije bolje i da sliči na aparat za kavu, :blush: da ima ručku, a ne k’o vrata od frižidera? :smile:

1 Like