Prebacivanje sa Windows-a na drugi OS?

Čitam, Microsoft od 14. Januara, 2020 više ne podržava Windows 7 pa se pitam na šta bi se mogao prebacit. Obzirom da mi je laptop totalno smeće i godila bi mu promjena na nešto manje zahtijevno a ja sam kao neki web developerčić, guglo sam neke lightweight OS-ove koji su pogodni za programiranje pa mi je kali linux zapao za oko :slight_smile: .

Da budem iskren, nemam sekunde iskustva ni sa jednim OS-om osim Windows-a al ko što kažu od malena sam za tastaturom. Pa me kao i svakog drugo zanima i tuđe mišljenje, za šta je on, za šta nije, šta podržava a šta ne i da li je ustvari dobar izbor.

Veliki pozdrav.

Sve dokle tebi on radi i funkcionise koristi Windows 7 nema potrebe da prelazis na nesto drugo iz razloga sto ni do sad cisto sumnjam da si ga redovno azurirao i da ga imas placenog tako da jos ces ti imat dosta podrske za njega svi ti programi koje koristis sad i dalje ce ti radit normalno. Tezis samo ka novom OS zbog programa koje moze da ti ponudi ili zbog njihovog azuriranja.

Sto se tice Linux idi standardno na Debian ili Ubuntu ako si vec web dev, onda ce ti Ubuntu bit najbolji zbog komandi i zbog lakseg posle snalazenja sa VPS, ako ga vec koristis pa ce ti bit jednostavnije radit sa njim. Baci oko na https://system76.com/pop i https://getsol.us/home/ https://manjaro.org

1 Like

Razmišljaš o prelasku na drugi OS jer ne želiš (ne možeš) investirati u opremu osnovnu za rad?

Svašta…

Kazem laptop mi je smeće. Na kompu vrtim sedmicu (doduše to nisam pomenuo), a temu sam pokrenuo iz razloga da vidim šta ljudi misle o ne podržavanju win 7 :wink:

Ma kad je kanta lijepo radila. Zbog toga sam i razmišljao da nabacim nešto lakše. Btw hvala na savijetima :slight_smile:

Ako nećeš raditi ništa osjetiljvo (rad s kriptografskim uređajima), nastavi sa win 7. Možda SSD ako ga već nisi stavio. Obavezno 32 bit za 2GB i manje memorije.

1 Like

Ja ne bih mijenjao sem sto kaze trnac ssd i rokao i dalje Windows. Ovih par su ti gore dobri, secam se da mi je i https://www.deepin.org/en/ brutalno radio na losijoj konfiguraciji laptopa bas sam se bio zacudio i misljenja sam da ce vremenom pojest konkurenciju u tom dijelu jer i razvijaju svoj software i naravno https://www.neverware.com/freedownload ali ti nece valjat za te tvoje potrebe, ali za internet i osnovne potrebe je dusu dao