Preporuka i savjeti za web host

Cao ekipa, potreban mi je web host, sa sto više CPU cores, ostalo manje-više i nije toliko bitno. Neki minimum sto bi uzimao je 8 cores,

Virtual? Dedicated? Shared?

https://solarcom.ch

fastserver.hr, clan su ovog foruma, serveri su im vrhunski. Prije sam placao dosta skuplje na siteground, a dobio sam identicnu kvalitetu.

Pozdrav,

imam hoster i paket:

https://www.netcup.eu/bestellen/prod...p?produkt=2224

I nisam baš skroz zadovoljan. Imam Wordpress i na njemu još taj Woocommerce i 20 pluginova i oko 500+ proizvoda, ali nije da mi stranica “leti”.
Iako sam neke pluginove za ubrzanje stavio da bude nešto bolje, ali nažalost nikada nije da kada klikneš odmah se prikaže željeno. Na ovim speed testovima (pagespeed, gtmetrix.com i pingdom) nikada bajne rezultate. TTFB recimo dok se server uopće javi je nekih 2-3 sec…

Kada pitam njih, kažu da nije do njih, da moram optimirati webstranicu. Jednom su mi rekli da stavim onu info.php i testiram to preko tih speed testove i vidjet će se odmah bolji TTFB, ali eto, nekako ipak mislim da je možda do hostinga…

Sada je pitanje, kako mogu biti siguran da je hosting loš? I ako bih htio promijeniti hoster, imaju li oni neki test period? Da ne bi promijenio pa vidim sve isto…

Kod ovih sam platio oko 4 EUR mjesečno za hosting, pa sada pitanje koliko su neki bolji/brži?

Možda hosting nije loš nego ti jednostavno nije optimizirana stranica. WooCommerce je sam po sebi resource-heavy a još ako imaš i nešto tipa Elementor, onda pogotovo. Također puno ovisi i o temi. Ako te zanima optimizacija brzine javi mi se u poruke.

Rekao bih previše… Trebalo bi to smanjiti na minimum.

Za slike je dovoljno koristiti Imsanity. Podesiti da smanjuje slike na neku odgovarajuću rezoluciju.

Koristiti neku laganu temu. Keširanje obavezno, npr Litespeed cache i dobar hosting čine čuda.

E sad, na tom sajtu ne piše koliko resursa dobiješ za taj 4 eur paket. Coolicehost-a za 3 i 5 eur, nudi 1 vCPU i 2 GB rama što je dobro za manje sajtove. Možda bi trebao uzeti jači paket.

Zašto? Znao sam raditi na WooCommerce sajtovima sa preko 30 pluginova i opet su bili brzi. Najviše, ali najviše kad je u pitanju Woo ovisi o temi. Litespeed cache je beskoristan ako nemas litespeed server.

Zato što gomila dodataka u većini slučajeva pravi problem. Kao i u svemu ima izuzetaka. Tema isto, ali danas kad postoji toliko lightweight tema, to ne bi smio biti problem. Naravno, pod uslovom da već koristi jednu takvu.

Litespeed cache je majka a naravno da se podrazumijeva da server ima Litespeed.

Meni se nikad u životu nije desilo da mi je puno pluginova radilo problem. Istina je da se ovo može svuda pročitati i da je dobro imati čim manje pluginova ali nekad su neki neophodni. Rekoh, radio sam na WooCommerce stranici koja je u to vrijeme imala oko 40 pluginova i svejedno je bila brza. Treba znati optimizirati brzinu :slight_smile: .

ja sam rjesio svoj problem tako sto sam uzeo dedicated server na hetzneru, 35e je i vise nego korektna cifra za Ryzen 7 1700x PRO, 64GB rama i 1TB prostora… Melje sve zivo, preko 45k ljudi je bilo istovremeno na sajtu i sve je radilo odlicno.

Evo ponudili su mi ovaj paket za mene:
PRO SSD+ hosting paket

Što mislite?

A kod Plus što mislite koji bi mi trebao?:

Što se tiče tehničkog aspekta kod wordpressa, uvijek ganjaj softversku infrastrukturu pod openlitespeed serverom, možeš ti i na nginxu i apache-u hostat, ali nije ni blizu performansima openlitespeeda:

Za stranicu od 30 plugina ti je potrebno najmanje 2 CPU jezgre, i 4-6gb rama, pogotovo ako su neki heavy plugini koji vrše puno requesta na dnevnoj bazi kroz veliki broj posjetioca, najbolje bi ti bilo kupiti sopstveni VPS server na kojem instaliraš Cyberpanel (openlitespeed server):
e5dfc64459ea643fe3ca4dd8a3bcb857
Jeftine VPS mašine možeš uzet kod VPS with the Best Price-to-Performance Ratio | Contabo

Wordpress sa preko 30 plugina na bilo kojem shared web hostu jednostavno neće nikada funkcionisati jer si limitiran sa hardverskim i softverskim resursima od strane provajdera.

Za uspiješnu optimizaciju sajta uvijek započinješ od serverske infrastrukture:

  • dobar serverski hardver (ovo se odnosi na brze cpu procesore i ram, diskove poput nvme, uplink servera)
  • openlitespeed + tuning
  • php 8+
  • mariadb (može se odvojit ako imaš velik DB i previše requesta, pa možeš caching napravit)
  • cdn (nije potrebo za male web stranice) konfiguracija

Možeš besplatno si instalirati Cyberpanel na svoju mašinu, tu dobiješ openlitespeed kroz 15 minuta posla, i onda preko panela konfiguriraš sve ostalo što ti je potrebno:

https://cyberpanel.net/

Ljep pozdrav

2 Likeova