Preporuka za black box uređaj/kameru za auto

@d00m - koju bi kameru za ugradnju u auto preporučio?

ne bi preporučio ni jednu od njih, snimak ti i tako ništa ne važi osim tvoje zadovoljštine, onda si bolje nađi bokser. ne znam ni da li bi ti na sudu priznali snimak, vjerojatno policija bi.

Zanima me tvoje mišljenje tehnički, ako imaš kakve ideje.


Što se pravnog aspekta tiče, s njime sam ja zadovoljan.

Rezgovarao sam s odvjetnicima. Bili su zbunjeni pitanjem, jer su (tipično hrvatski, i ti si isti propust napravio spominjući bokser :)) automatski mislili da ja želim tjerati pravdu. Kada sam im pojasnio, zaključili su da bi snimak nvj. bio prihvaćen na sudu za ekskulpaciju od krivnje, što je i logično.

Meni ne treba bokser, ali mi treba dokaz koji mene ekskuplira, a za druge namjene ću rado prepustiti sudu i policiji da se bakću.

Također sam pisao i uredniku HAK-magazina, koji je rekao da mu se tema čini zanimljiva. Možda pišem i HAK-ovom odvjetniku, svom osiguravajućem društvu i sl.

Te kamere samo još nisu popularne kod nas - kada budu, doći će i sudska praksa. Mislim da je sada dobar trenutak da se počne razmišljati o uvrštavanju istih u ponudu i popularizaciju koncepta.

Snimka ne bi morala biti priznata kao dokaz za nečiju tuđu krivnju zbog zaštite prava na osobnost, ali moje je mišljenje da bi i u tom slučaju bio itekako priznat ako se radi o težem djelu (slično kao što je i snimka Sanadera u restoranu prihavaćena zbog težine djela i sudac uopće nije vodio raspravu o pravima okrivljenika koja su prekršena). Dodatno, snimanje na javnoj površini se također može priznati i inače, jer postoji očekivanje stanovitog ponašanja na javnoj površini - dokle god se ne snima skriveno, potajice, već javno. A na cesti osim normalnog očekivanja postoji i zakon o prometu, tako da će porastom popularnosti, IMHO, sudska praksa i to početi prihvaćati, napose pošto se očito prihvaćaju snimke gradskih kamera.

S tim kamerama nemam nikakvih iskustava. U firmi prodajemo kamere za video nadzor, DVR snimače i objektive, ali ovo za automobil još nismo imali u prodaji. Dobra ideja da ukoliko se pokaže potreba za uvođenjem novog artikla pokušam pronaći ino dobavljača. Budući da su ovo gotova rješenja, objektiv + kamera, (inače obično kupiš posebno kameru i prema potrebi kupiš objektiv) vjerujem da nećeš pogriješiti bilo kojim odabirom. Diskrecija kod tih kamera ti nije potrebna prema tome ako je veličina garancija kvalitete ja bi odabrao najrobusniju kameru.

Hvala!

Neće ti to nitko na sudu priznat… meni ne zele priznat rad na crno koji sam osobno snimio s kamerom. Samo ti veli, to moze biti montaza. Niti slike ne zeli pogledati…

U tvom slučaju se čini da sudac ne priznaje tvoju snimku kao dokaz - tvrdi da je montirana. Zašto to tvrdi - trebalo bi vidjeti snimku. Sigurno postoje načini da se ona vještači, ali se ne radi o tužbi zbog koje bi ti investirao u to.

No, ako sud prihvati da nešto jest dokaz (slažem se da sudac može biti skeptičan prema kameri, ali obično ti uređaji snimaju u kriptiranom formatu i nije trivijalno falsificirati), onda se odlučuje hoće li dokaz biti korišten ili ne. Ako je namjena dokaza da oslobodi krivnje, veća je vjerojatnost da će biti korišten, nego ako mu je namjena da nekoga okrivi.

Ma ovo je divlji zapad, ako sudac veli da je žuta boja zelena, onda je zelena. Ruka ruku mije sa 100 strana. Jedva čekam EU da se to malo pročisti.

sećam se da sam pre godinu ili dve u časopisu Svet Kompjutera (sk.rs) čitao o aplikaciji za mobilne telefone koja koristi kameru telefona i snima vožnju… pa ako se desi nešto bitno ili zanimljivo, ti možeš uzeti telefon i sačuvati poslednjih npr. 30 sekundi… a u suprotnom ti ništa neće biti memorisano.

To i nije baš neko rešenje, ali možeš da potražiš po netu, pa da probaš čisto da vidiš kako ide, dok se ne odlučiš da kupiš nešto ozbiljno :slight_smile:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja