Preporuka za CMS za shop

Pozdrav svima,

Treba mi savjet nekoga sa iskustvom naime situacija je sljedeća. Imam offline radnju bijele tehnike, računarske opreme, klima, kamera elektronskih aparata i sl. proizvoda. Tržište je BiH, dosadašnja online prodaja se odvijala isključivo putem olxa, međutim olx u zadnje vrijeme ogromno pojačava cijene usluga tako da sam odlučio uporedo razviti i web trgovinu.

U radnji je trenutno negdje oko 1000 artikala, moguće je povezati softver u radnji na bilo koji CMS jer sam o tome već ranije i razmišljao kad se kupovao softver tako da imam opciju REST API uzeti i implementirati u bilo koji CMS zbog sinhronizacije lagera i stanja, međutim pošto već surađujem sa velikim brojem distribucija i svaka od njih ima ili svoj API ili bar csv file razmišljam i te artikle onda povezati u jedan webshop.

Moje pitanje za vas jeste što se tiče finansijske strane, da li je moguće uradit takav jedan shop na nekom od besplatnih CMS-ova ili pak angazovati tim ljudi da urade neko custom rješenje. Meni lično kao meni što se frontenda tiče se sviđaju Marker.hr shopovi međutim nemam baš toliki budžet jer su stvarno preskupi.

Hvala unaprijed :grin:

Definitivno ti je najjeftinija opcija da ides na Woocommerce. Taj dio bi mozda mogao i sam doraditi, jer woocommerce ima defaultni izgled, mislim da sad imaju verziju i na bosanskom jeziku, tako da ti ostaje da ti samo neko sredi homepage. Mislim da uz dizajnera i custom rjesenje, tu mozes proci sa cca 1000,00 KM.

Alternativa ti je da kupis neku temu na envatno market, importujes demo i samo zamijenis slike i tekst. Eh sad, ako prodajes novu i malo skuplju robu, moras imati i malo bolji sajt.

Sada je pitanje da li je WP pametno koristiti za Shop s bazom od 3-4k artikala. :slight_smile:

Moze, nije nikakav problem. Evo upravo lansiramo woocommerce sa 30.000 artikala, radi bez problema.

Prije godinu dana sam prijatelju pomagao oko setupa WP teme koja je napravljena u bakery-u i on povlaci proizvode preko API-ja, radi bez problema sa 1000-1500 artikala. Prijatelj prodaje IT opremu pa su im vjerovatno isti dobavljaci sa istim API podatcima.

Budem probao sa wordpressom, i potpuno se slažem da mora biti dobar sajt baš, niti jedna tema mi ne odgovara tako da custom ću probat dogovoriti.

Prije production postavit ću link ovdje pa me možete strijeljat komentarima :smiley:

Sve u svemu, ja sam zamislio da se urade neka “custom polja” koja će se prikazivati ispod artikla kao npr. energetska klasa,dimenzije itd itd. Sad koliko će mi to oduzet vremena vidjet ćemo. Cilj mi i jeste da se makar unikatnim dizajnom izdvojim od konkurencije…

Pravim sajtove za firme i iz iskustva vidim da se najbolje pobedjuje konkurencija sa cenama.

Sa cijenama smo više nego konkurentni :wink:

Onda je dovoljan normalan sajt,ne preterano komplikovan za posetioce.
Pravio sam spejs satl sajtove u flesu na zahtev vlasnika firmi i video sam da su posetioci bezali jer se nisu mogli snaci.Pre toga je bio klasican sajt ono html,php,css.

Ovo što sam ja gore ranije naveo uopšte nije ništa da zakomplikuje već samo da pomogne kupcu da se lakšte snalazi i da dođe prije do njemu bitnih informacija o proizvodu.

Ok mislio sam da kad si napisao unikatan dizajn da zelis nesto novo a to bi zbunilo kupce ako je komplikovano.
Promenim na svom sajtu search traku i stavim levo posetioci mi salju u kontakt pitanje sto si uklonio search traku…

Misliš da je to samo tako? Ja osobno ne bih nikome radio ispod 1500 € i to do 150-200 artikala. Da bi podesio da shop radi onako kako zelis treba jako puno vremena i truda, neovisno o tome sto je to wordpress i woocommerce.
Napravio sam nekoliko wp woo shopova i mogu slobodno reci da treba hrpa znanja i puno vremena da se to podesi da radi po zelji.

Mislio sam samo na homepage. Uzet cu mu neki dizajner 100 eura i neki junior sa IT akademije 400 eura da pretvori sliku u funkcionalnost, bez unosenja artikala i sl. Napisao sam ranije da ce taj proces morati sam uraditi.

Artikli su najmanji problem ako WC radi sa rest api, povlačiti će sliku naslov ,title i category ako se ne varam ?

jedna od opcija je opencart.