Prestanak pušenja - 50h kasnije - iskustva

Ju borbe i lomova mozga, igranja živaca.
8h mi je nekadasnji rekord.

6 Likeova

Ili zapali ili batali, moj muz je ostavio za jedan dan posle 30 godina pusenja, ja sam probala ali ne mogu.

Samo naprijed. Da samo znaš koliko ćeš tek sada stvarčica moći kupiti sa Amazona :smile:

3 Likeova

Kroz 72h od prestanka krece iskasljavanje svega sto se nakupilo u plucima, kroz 7 dana nikotin ti vise nije potreba, kroz 21 dan izbacio si naviku pusenja, sve poslije toga je na tebi da li zelis pusiti ili ne.
I slazem se da ne treba biti social smoker, ili pusi ili nemoj, drugacije samo cimas organizam…

Ja imam random budjenja, tipa zaspem oko 3 i random se probudim u 6-7 i opet zaspem, tako vec nekoliko dana, nikotinska kriza

1 Like

Nije problem prestati pušiti, ja sam prestajao više puta… :sweat_smile:

2 Likeova

Op op, odakle to?
Znas moju pricu, ja i dalje ne palim a bogami niti cu. Posle 3-4 godine koliko je proslo i dalje se krize jave, ali sam nesalomiv :slight_smile: Samo napred, drzim ti palčeve!

2 Likeova

Nekako mi sad bilo idealno da pokušam, sam na moru, nemam kome živčanit, nit koga da me nervira, velik dio dana pod vodom. Moralo je bit da se sklonim od rutine svakodnevne i da sam sam, bez ikakvih obaveza. Juče se zajebah pa se najedoh više, pa mi frka malo veća bila, al dobro duram za sad. Reko sam nea prežderavanja sad, manji obroci manje jaka hrana, malo više suncokret sjemenki za frke.

Dosta tecnosti je bitno, da se sto pre izbace otrovi. Tusiranje toplom vodom opusta zivce, mada to imas u moru, i ja imam srecu sto mogu da zaspim kad god hocu, tako da sam kad god me uhvati kriza spavao. A da, voce koje osvezava je isto dobro. I bez kafe neki naredni period. Ja nisam pio kafu sigurno prvih 6 meseci.

1 Like

Ja sam pušio cigarete mnogo godina gotovo kutiju i po dnevno u jednom momentu je tako bilo ! Ostavio sam cigarete za 4 dana! :grinning: uz pomoć jednih tabletica. Tada posle 4 dana prestanka pušenja nisam imao neke krize da ponovo zapalim
Sada evo ne pi pušim gotovo 10 godina i nemam uopšte želju ikada više da ih zapalim.

Pa šta se ti nikad ne naspavaš kao čovjek? :slight_smile:

Ja nisam nikad niti pokušao prestat jer nemam još dovoljno volje, iako pušim već par desetljeća :frowning: Jedina dulja pauza (par dana) je bila još u prošlom stoljeću, silom prilika jer sam završio u bolnici, ali ta pauza je bila prisilna. Pušio sam godinama Plavi Ronhill i kad su ga prestali proizvoditi prije par godina bio sam luuuuuud jer ne volim mijenjat cigarete i nije mi svejedno koja je. Zamjenu sam našao u crnom Sobranieu :slight_smile:

Ako nisi pokleknuo u međuvremenu, svaka čast! Svi kažu da je lakše nakon prvih tjedan dana, a da se onda preporodiš. Ja glupan još ne prestajem, ali ako si se ti opametio želim ti ostatak života bez dima :slight_smile:

1 Like

Kazu lako je prestati, prestajao sam 100 puta

:muscle:
Ne dam se. 75h otprilike bez cigara

U budnom stanju svjesno da ne pušim jer pokušavam prestat rekord je bio 8 h. Bilo je dosta takvih pokušaja i uglavnom patnja sat dva i odem po cigare.

Ja sam sam sebi izgledao tužno sa mojim pokušajima prestanka jer sam se osjećao ko da mi je umro neko kad sam bez cigare, a pritom sam nesrećno zaljubljen i gladan i živčan. Da dočaram koliki sam rob navika da velim da još grizem nokte.

Za ovo dosadasnje 75h mi je iznenadjujuće znajući mene. Mislim da sam dobro isplanirao posljednji dan sa cigarama i ostatak dana bez, kao i promjena lokacije, i tu mi je ključ bio. 8 cigara ostalo 4 uz kavu, jednu prije puta i tri u putu koji traje nekih sedam i po sati, u pauzama cadit. Posljednju cigaru u Stocu iščadih i ostalo mi još dva sata puta otprilike do mora. I reko kad stignem na more neću poć kupit i tako i bi. I fino odspavah, ujutro bez kafe odmah na plažu u more i stvarno pomaže more i ronjenje bar meni, smiri mi živce. I strahovit mi je uspjeh taj drugi dan cijeli bez cigare, da sam sebe iskontrolisao da ne kupim, jer to je glavni preduslov. Baš mi je olakšano što sam sam i bez obaveza ikakvih, jer uz đecu i ženu ne bi mogo, vako sam sa sobom. Sad ja sam očekivao još više lomova mog mozga, racionalizovanja cigara, raka… Mozak mi je poprilično iznenadjujuće jak i ne kljuka me glupostima ko inače što radi. Živci mi na nogama i rukama titraju, al nekako sam se navikao i ne smeta mi mnogo. Najbolje mi je što mi nema ili se vrlo rijetko pojavi ona crna rupa tuge i boli u stomaku, to me ranije sputavalo. Skontah npr da mi je neugodno čim sam za laptopom jer sam naviko sa cigarama, pa ne forsiram i ne provodim previše vremena za laptopom. No da ne pametujem previše, nije ovo gotovo, tek će bit borbe no me entuzijazam dere zbog ovoga do sad.

Ja sam bio na kutiji i po - dvije kutije dnevno. Pokušao sam one žvake, i el cigare, al mi to nije dalo rezultata. Čuo sam od nekog poznanika Rusa za neke tablete al nisam to htio uzimat.

Ja kad dođe kriza a ne mogu u more, sjemenke suncokret i cedevita. I jabuka. Pojedem popijem i u krevevet. Al nisu mi krize užasne ko što sam zamišljao, vrlo izdržljive su i npr mnogo gore mi je bilo u onim kratkim pokušajima prestanka od par sati. Jel možda to stoga što sad ima napokon neki rezultat pa je mozak svjestan da može.

Ja danas u kafani sa dva druga koja čade popih kavu, a nisam pio dva dana. Bome sam pretjero sa iskušavanjem i užasno mi je sjela ta kafa, i nisam se predugo zadržavao. Tako da neću pit kafu narednih dana, no čaj zeleni, poprilično je odvratan i zdrav i bez nekog pretjeranog druzenja sa pušačima bar jedan kraći period.

Zadnje cigare … kao da si se od roditelja opraštao. To ti je već greška i to velika, jer bitan je mindset i novi pogled koji zauzimaš. On ako je ispravan, s vremenom ga možeš samo očvrsnut i još boljeg izgraditi. A ako je neispravan, onda on s vremenom opet ojača, ali u ovom slučaju na nači da moraš pokleknuti pred njim (prije il kasnije)

Znači prvo bitno je pronaći razloge zašto NE cigareta i istinski ih svatiti i vrednovati. Onda slaviš zadnju cigaretu… a ne tuguješ za njom. Onda niti ne zapališ te 4 zadnje cigarete jer si shvatio razloge da je to nešto što ne želiš.Nema onda opeaštanja i rastajanja… sasvim drugi mindset mora napustiti tu točku. Inače nisi napustio cigarete, nego si ih sam sebi zabranio… a razlika je ogromna.

1 Like

Druga stvar, cigareta nije jedna navika … nego hrpa različitih navika:
Uz kavu
Uz pivu
Uz društvo
Prije spavanja
Nako budjenja
Uz laptom
Dok cekam tram
Pauza na poslu / drustvo
Dok vozim
Na plazi
…itd

Svatko od pušača izgradi neke od tih navika… netko sve, netko neke… no poanta je da svaku tu naviku trebaš shvatiti da je zasebno ugnježdena kao vlastititi obrazac.

Iluzija je da postoji samo jedna navika “Ja sam pušač” … i treba promatrati na sebi kako izbacujemo težnju/želju za cigaretom u svakoj od tih navika.

Tvoj bijeg od laptopa zbog navike pusenja uz njega je opet greška … kad tad ćeš morati sjest za laptop, a pobjeda navike “cigareta na plaži” neće niti malo izbrisati naviku cigarete uz laptop. I onda kad nakon cca 2 mjeseca nepušenja na plaži sjedneš uz laptom, želja koju nisi toliko dugo ostvarivao (a niti izliječio) … čekat će te tamo jaka ko prvog dana prestanka pusenja. Tj i jača.Ti ćeš tu pak imati osjećaj “kvragu, nakon čak 2mj mi se jos toliko pusi, ja ocito ne mogu protiv toga”

Problem je što se 2mj nisi suočavao s tom navikom … a za pobjediti neku od navika moraš ići u tu situaciju/okolnosti" i svjesno postupiti drugačije nego inače. Može biti bolno postupiti drugačije nego inače, ali to se ne smije shvaćati kaznom … nego dobitkom. Ponavaljam, jako je bitan taj mindset kojim objašnjavaš sam sebi čemu promjena. Mozak će mrziti promjenu ako misli da je riječ o kazni i uskraćivanju i sve će poduzet da se vrati na staro… a ti ćeš to iskusit kao da te želja pobjedila kad više nećeš moći davat otpor.
No kad mozak zna što čini i zašto… on novi obrasac ponašanja brzo usvaja. Jako dobro je gore kolega napisao 21 dan da je dovoljan za totalnu promjenu… ALI samo uz mindset koji se ne opire promjeni… koji ju želi i prihvaća kao novo dobro.
U tu svrhu inače služe one mantre koje se napišu i ponavljaju … to je čisto da sebe podsjetimo glavnim racionalnim razlozima zašto u nešto idemo… zašto bol i napor za promjenu…

Ti svakako možeš nepušiti i godinu dana uz krivi mindset…no onda je to bolno, mučno i prije ili kasnije pucaš pod tim teretom. Dok uz ispravan mindset sve ide glađe, manji su otpori, s vremenom sve manji i manji…i onda je to i trajna promjena. :wink:

Eto te ko alan kar trubiš. Bitno da sebi svako nađe način da prestane. Sam stav da cigare ne valjaju ima svaki normalan čoek bio pušač il ne. To majndset i sve ostalo su po meni gluposti koje meni ne djeluju. Skroz razumijem logiku i priču oko majndseta, ko što razumijem sve priče iz samopomoć knjiga ali toe sve samo priča koja neđe pali neđe ne, u zavisnosti od čoeka. Pokušaj shvatit da možda ima i drugi ili više drugih načina van tvog, Karovog il bilo kog drugog načina.

Mislim da ima nešto što ipak nije individualno … kao u svemu, da bi znao gdje ideš … moraš moći mjeriti rezultate uspjeha (il neuspjeha) da bi uopće znao jel si činiš ispravno.

Tu recimo onaj tko ne shvaća da je cigareta skup različitih navika…on ne može mjerit svoj napredak jer mu se jedan dan čini da je dobar … drugi dan u drugoj situaciji ga želja pojede. Onda odustaje jer ne vidi da putuje ispravnim smjerom… i ne vjeruje da čini ispravno ili da uopće može prestati.

Kao da se netko zaputi RI - ZG, a ne zna čitati putokaze. Umro bi na tom putu od straha kuda ide i samo bi mogao odustati. Ili se vrtiti u krug.
No kad možeš mjeriti svoj progress i znaš putokaz… onda se 4h ZG RI starom cestom ne čine strašnim putem.

Kad shvatiš koje sve navike moraš napustiti, onda u svakoj od njih posebno promatraš kako želja opada. U nekima će brže…u nekima sporije… no mjeriš progres i znaš da si na ispravnom putu. … i tako znaš što već individualno činiš i što tebi paše da se održavaš na ispravnom putu.

1 Like

Dje ti to vidiš? Ja ne vidim to, vidim samo dobar plan.

Bitno je prestati pušiti. Sad ko kakav majdset ima, kolko će se ko patit, kako će nekom ić lako… to su poprilično nebitne stvari. Objasniću zašto. Jer je bitno prestati pušiti. Mozak nije fiksni majdset. Sama priča oko majndseta mi je onako prilično po mom uvjerenju glupa, ali otiću u filozofilu i psihologiju tesku, s kojom se ti ne slažeš, ko ni ja sa tvojom, pa ću preskočit to.

Eo ovo je meni onako teen savjeti plus jung slikovnica. Svaka samopomoć knjiga ima brdo ovakvih paragrafa i ako ti misliš da za svakoga baš to tako treba i to tako ide i da ne postoji drugi načini ja ne znam, kolko uprostiš čoeka.

Ja razumijem sva pisanija tvoja da su dobronamjerna i fala na podršci.

Slazem se da je teoretski bolje tj. elegantnije napustiti cigare, ali ko ih sebi zabrani i istraje, na kraju je nepusac. Dakle isti klinac prakticno.

Nisam ja moj mozak.

Sto se tice napustanje vs. zabranjivanje…ja sam x godina pokusavala prestati pusiti. Od tehnike “casa vode umjesto cigare”, preko mocenja cigarete u mlijeko i susenja pa pusenja, kao smucice ti se. Meni je vala bila ok i ta. Pa onda meditacije i “svjesnog pusenja cigarete” (napustanje)…

E i onda sam kao smanjila na “samo ponekad”, u prevodu, pocela da zicam od drugarica “samo jedan dim”, pa na poslu “samo jednu cigaru”. Posto sam mrzila zicanje, onda donosila ponedeljkom dvije kutije i ostavljala u kuhinji…

Elem sve se to cinilo kao nemoguca misija, a ponajvise zbog ovog osjecaja:

A onda je samo jedan momenat bio dovoljan da bez ikakve muke prestanem pusiti.

Pijemo vino, i dimimo…i u pauzi uradim test za trudnocu i vidm da sam trudna. Nije mi palo na pamet vise da zapalim i jednu. Odjednom je bilo tako lako jer nije bilo moguce, tj. sama sebi sam je zabranila, i ta zabrana je funkcionisala lakse nego svi pokusaji ostavljanja.
Ali, kad dugo ne pusis, nisi budala da opet pocnes.

Dal mi se cigare gade - ne.
Sad nakon vise godina nepusenja cak i jednom godisnje, kad se sastanemo nas par drugarica, koje smo btw. sve prestale pusiti, uzmemo kutiju onih dugackih zenskih Eve cigareta, i bas nam prija. Al nisam luda da postanem pusac vise ikad. Radije idem plivati.
A ti @anja1 roni dok god imas prilike, a poslije neki drugi sport preko zime.

Zamjenis nezdravu ovisnost zdravom, zvuci kao dobar deal.

Drzim ti palceve!

1 Like

Zanimljiva tema, ja pusim nekih 12 godina…u tih 12 godina jednom bas kao anja to pokusao 8 sati i vise nikad mi nije palo na pamet.

Od svega je najgore sto u zadnje vrijeme previse pusim, prije mi je kutija bila dan. Zadnji period je to kutija ipo… ubistvo mrtvo.

Izdrzi @anja1

1 Like