Pogledaj ove politicare kod nas, nijedan ne umire. Lagodan zivot, dobra prehrana, lijece ih najbolji doktori.
Bukvalno ne pamtis kad je umro neki bitan…Pa Tudjman je zivio tri godine nakon dijagnoze i teskog stadijuma karcinoma, jos tad. Znas kad bi neko od nas docekao duze od tri mjeseca…
Ja mislim da, ko puši, najbolje da pređe na domaći duhan. Prijatelj koji je radio za čini mi se Kent, mi je rekao da je na domaći duhan prešao kad je vidio šta se sve šprica po fabričkom duhanu. Ipak, duhan je biljka, ako se koristi bez ikakvih dodataka i u granicama normale, mislim da ne bi uopšte trabalo da prouzrokuje bilo kakve bolesti. Em što je zdraviji, em jeftiniji. A slično je i sa konopljom, nekad se prepisivala za konzumaciju jer je liječila mnoge bolesti, ali farmaceuti su to ukinuli. Svo liječenje prirodnim biljem je postepeno zabranjivano, i to je najviše počela da brani rimokatolička crkva, povezujući doktore sa Istoka sa vračanjem/čaranjem/magijom. Na ruskom je ljekar - vrač, otuda se “zapad” potrudio da vrač bude pogrdan naziv. Sve su svemu, da se okrenemo malo više prirodi bilo bi najbolje. A što se tiče ovih dugovječnih ljudi i pijenja rakije, pa najbolji i najbrži lijek za širenje arterija je čašica rakije. Čaša vina ili pivo za miran san i opuštanje mišića. Samo umjereno
Nekad odustanem kad je duboko jer ima velikih komada metala pa pište i na po metra dubine. Ako se prejako čuje i na velikom području ne kopam jer je nešta golemo. Vremenom se čoek izvješti pa konta kopat ili ne. 90-95% kopam. Kod mene nema na detektoru ono da samo pišti kad su nerđajući metali, ne znam jel na tom vašem ima.
I nije isto kopat pod vodom i na suvom, pod vodom meni lakše samo praviš talase i pjesak se razmiče. Jes da s vremenom se i od tog čoek baš lijepo izmori.
Vrnuh se na more. Sad sam. Detektovah i juče i danas. Juče tanko nekih 5€ i dosta starih baš propalih kovanica, par drugih sitnica, bez ikakvih interesantnih nalaza. Ni ne slikah
Ovo su slike od danas. Masu sam srebrnih prstenja našao, ali nikad težak i golem ko ovaj veliki srebrni danas. Izgleda mi da je baš baš star. Čistio sam ga dugo u pjesku, da nisam bio bi prilično taman ko i onaj drugi srebrni prsten.
No ipak kad zlato zasija pod vodom čoek počne da shvata onu zlatnu groznicu što je bila u usa. Majku mu more satra i izjede sve živo s godinama, a zlato sija i poslije ko zna koliko godina. Ali i dalje ne kontam čemu tolika vrijednost, ko ni bitkoin. Shvatam rijekost, ali nije sve što je rijetko vrijedno. Shvatam da ne rđa i da je trajno, ali opet nekako mi sve to nedovoljno.
Eo konsultovah chatgpt najraniji dokaz za upotrebu zlata 4000 prije nove ere, mesopotamija, za nakit i sl. A šta kaže što je baš zlato vrijedno:
Rijetkost i Trajnost:
Zlato je relativno rijedak metal koji se ne nalazi lako u prirodi. Ovaj faktor rijetkosti prirodno je učinio zlato vrijednim jer nije bilo lako dostupno. Takođe, zlato je izuzetno trajno i ne korodira, što ga čini odličnim za čuvanje vrednosti i izradu trajnih predmeta.
Fizička Svojstva:
Zlato je meko i može se lako oblikovati, što ga čini savršenim za izradu nakita i umjetničkih predmeta. Njegova svjetla, privlačna žuta boja ga izdvaja od drugih metala i daje mu estetsku privlačnost.
Kulturni i Simbolički Značaj:
U mnogim kulturama zlato je postalo simbol bogatstva, moći, čistoće, i besmrtnosti. Na primer, u starom Egiptu, zlato je bilo povezano sa bogovima i zagrobnim životom, a faraoni su bili sahranjivani s velikim količinama zlata.
Sredstvo Razmene i Standard Valute:
Zlato je postalo univerzalno sredstvo razmene zbog svoje trajne vrijednosti i lakoće prepoznavanja. Kao rezultat, mnoge drevne civilizacije počele su koristiti zlato kao osnovu za valutu. Rimljani, Grci, i mnoge druge civilizacije koristile su zlatne kovanice za trgovinu.
…
Danas bih u vodi nekih 5-6 sati bez izlaženja. Voda vrh, ali baš vrh, i ni napolju nije više prevruće. Ko je mislio na more ima fore do nekog 9-10 septembra jer svuđe najavljuju tad znatan pad temperature na 24-25 plus kiše.
Ja evo u Gradac dosao i bas razmisljam o tebi. Gledam sa balkona jutros ovu plazu nigdje nikog more mirno. Reko sta tu zlata ima ali da li bi se dalo detektovat u ovim sljunak i kamen plazama pitanje je.
Pogledah plaže u Gradcu. Može se i tu detektovat, ali je teže. Na takvim plažama se nagrdiše ruke noge i ima znatno više posla, i detektor se udara više pa se da pokvarit, manji je domet detektora, dublje propadnu stvari, lakše i brže rđa i propada sve no kad upadne u pijesak ili mulj. No detektovo bi ja đe gođ pod vodom.
Ne kužim gdje je dilema, odgovori si sam na sljedeća pitanja:
trebaju li ljudi nešto praktičnije od trampe?
u čemu bi mogli čuvati vrijednost, a da nisu baš školjke koje svatko može iskopati, i da to isto ne strune s vremenom?
koliko bi ta stvar trebala vrijediti da može imati kapacitet da uskladišti svu vrijednost koju želimo sa njom prenositi / čuvati?
I sada kada si odgovoriš na ta pitanja, vidjet ćeš da se bitkoin praktički identično uklapa u to kao i zlato, zapravo još i bolje jer nudi neke stvari (tipa remote transfer) koje zlato ne nudi, dok minusa nekog u odnosu na zlato niti nema.
Simple as that, baš ne kužim zašto oko toga toliko polemike…
P.S. dođe mi da i ja detektujem kada te vidim što sve vadiš.
Ma nea dilema sve je jasno, no što ne npr leopardovi zubi ili pero nekog rijetkog šarenog papagaja ili nešto trinesto. Ajd razumijem i zašto ne to no zlato ali mi je to izašlo iz mozga u leru, ne mogu smislit ič bolje, trenutno.
Još bolji primjer od zašto zlato su dijamanti i njihova vrijednost. A mogu se vještački napraviti i iste karakteristike imaju ko dijamanti iz prirode, a opet dijamantima ne pada cijena. A po logici stvari trebalo bi.
Ma nea polemike, no ja sam sa sobom malo
Ti ako sam dobro zapamtio voliš vodu/more. Nekad si stavljao snimak onaj trostroki bekflip u more, i čini mi i pisao o skokovima na rošulama u more, pa kontam da voliš more.
Ne vidim razlog da iko ko voli more i ronjenje i može si priuštit ne detektuje. Baš je gotivna aktivnost. Ne mora čak i da se nađe ič vrijedno. Eo danas detektovah cijeli dan
Kupi bitkoin, ozbiljno. Ostavi djeci. Bitkoin nece nestati, tu je da ostane dugo. Prvo kupi (vele svako ga kupi po cijeni koju zasluzuje) pa ces onda poslije i nauciti o njemu.
Zlato ima maltene religioznu vrijednost, u svim kulturama je bilo vezano za sunce. Arhajski. Vidis kako i tebe uhvati “groznica” kad mu vidis sjaj.
Danas sam eto i ja detektovala u vodi, ama ni jednom nije zapistao. Na pijesku na suhom nadjosmo 10 centi, neki noz hrdjavi, cahuru od metka i cepove od flasa.
Trenutno u Zatonu, beskonacni plicak, pijesak. Kontam da je more ovdje puno zlata, ili bar dojcmarki, jer je plaza vec desetljecima puna ljudi (koji imaju para btw). Ali nismo tu nista trazili, nego po divljoj plazi u blizini jer ovdje je prevelika guzva. A lijeni svi da se probudimo ranije
PS. Pitao si ima li za nehrdjajuci metal…nemam pojma, nisam citala uputstvo, ali ima modusa vise, koristimo taj za plazu, a ima i neki za nakit, ali taj je previse osjetljiv, pisti svako malo
PS. Ova plaza u Zatonu je pod koncesijom. Pokusavam da pronadjem info smijem li uopste detektovati u moru ako je plaza pod koncesijom, ali ne nadjoh nista. Mislim da cu se napraviti luda i sutra ili prekosutra (odlazem) poraniti pa da vidim oce li ovdje zapistati u moru. Ako mi neko nesto kaze, dacu im onaj corak sa slike gore.
Samo da nadjem jedan jedini mali malecki prsten, uh bas bi mi se svidjelo. Eto cisto onako
Dosta im je što zlato ne prodajem, plus kuća na moru će im ostat, sve nogom u guzicu da se udaraju (ko i ja sam, što moji napraviše). ■■■■ bitkoin i ono što imadoh prodah, i nič mi žao nije.
Standardni pronalasci za plažu, mada gube ljudi nakit i pare i po plažama, pogotovo sitnopješčanim.
Mora đe gužva jer je to čista statistika, svaka xx osoba izgubi neki nakit, što više ljudi po kvadratnom metru više šanse za pronaći štagođ, pogotovo, ako je prirodna plaža i nije nasipana i nema nagib.
A možete i predveče, raščiste se plaže poprilično bar ođe već od šest nije gužva. Mene svaki dan neko nagazi ili se sudarimo, đedovi i babe ne gledaju đe plivaju , a ja đe izranjam. Samo da nekoga srce ne otrefi jer se uglavnom saseru da ih je neka opaka živuljka dovatila i izranja.
Ma što ne bi smjela. Pa većina plaža je i u CG pod koncesijom nekoga, skoro sve đe sam ronio i detektovao. I ako neko kaže ne može kažeš ok i rješen problem.
Moraću sad sjes u auto i časkom do Zatona da i tebi, ko i svojoj đeci što sam, podmetnem “zlatni” (kineski) prsten vrijedilo bi.
Kad sam tek krenuo detektovat, rekoh al seru po netu, sve namješteno, niko ništa ne nalazi no samo podmeću, ljige. Ali ima svega u moru.
A bilo bi lijepo bar srebro neko da uleti kod vas pa da se navadite moj prvi prsten što pronađoh bjaše onaj kineski od po dolara na aliekspresu, ko u gospodaru prstenova.
Vi ćete vjerovatno slično ko ovaj po plićacima detektovat, i ovaj lik ide vjerovatno samo dokle čizme idu, ali more i nanosi, bar vele tako. Kaže da svašta nalazi. Ako ima ljudi masu onda ima i po plažama i plićacima.
Malo je drugačije ovo moje u odnosu na vaše detektovanje, ja sam u horizontali i rijetko i idem na dubinu manju od po metra, a vi ćete rjetko ići preko po metra ako nećete ronit (a užasno je bez tegova ronit i detektovat). Najviše zlata nađoh na dubini oko metar, ali vjerujem da ima i na obali i na suvom i na malim dubinama (samo na obali ima i metalnog smeća više).
Ne vjerujem da će pjesak prolazit kroz te rupe, ili bar neće ići potrebnom brzinom, ako si mislila ko ovo šupljikavo to da koristiš