Prijava za boraviste osobe

Dolazi mi “prijateljica” odradit sezonu i sada bi rekla da zivi kod mene tako da ja dobivam 1000kn mjesecno, medutim, ja nemam blage veze sto trebam raditi? Jeli trebam imati registrirani obrt za iznajmljivanje? Ako ne znate gdje to pitati? U policiji? (glup sam pa sorry na mozda glupim pitanjima :slight_smile: )

Izjava

Ja, Ime Prezime, OIB, adresa, kao vlasnik stana/kuće - podaci o stanu/kući, adresa, kat, čestica, zk uložak, KO (to sve piše na vlasničkom) - dopuštam da Ime Prezime, Adresa, OIB prijavi boravište u mom stanu na adresi Adresa, u kojem trenutno boravi uz moje dopuštenje.

U gradu XY, datum

Ime Prezime
OIB
Potpis

Ovakvu izjjavu (naravno uz podatke vlasnika nekretnine i podatke prijateljice) ovjeriš kod javnog bilježnika (tj vlasnik nekretnine ovo napiše i ovjeri). Samo ovjera potpisa. Onda to prijateljica nosi u nadležnu policijsku postaju (vlasnik ne treba biti prisutan) i ona sama prijavljuje boravište na toj adresi.

Provjereno dovoljno za prijavu boravišta neke osobe na tvojoj adresi u tvojoj nekretnini.

U ovom dijelu nema nikakve potrebe spominjanja novčane naknade. Znači sa ovom izjavom ona prijavljuje boravište i to je to.

Ako joj iznajmljuješ i želiš to prijaviti, onda to ide preko ugovora o najmu. Ne treba nikakav obrt niti firma (može i tako, ali ne treba). Vlasnik nekretnine kao fizička osoba sklopi ugovor o najmu, prijavi u Poreznu i počne financirati AP i njegove uhljebe sa 12% iznosa najamnine umanjenjenog za 30%, te od tog 12-postotnog iznosa plaća prirez po stopi koji važi u tom gradu/mjestu. Ili ti ta ženska nije “prijateljica” nego prijateljica, pa ostane na ovoj gore izjavi i ne zamaraš se sa financiranjem uhljeba kada to nije nužno :wink:

2 Likeova

Prijava boravišta se može odraditi online, bez javnog bilježnika.
Prijava boravišta kod policije nije povezano s iznajmljivanjem.

Ako je najam, onda ide kako je mitok napisao. Isto tako, može se najam (iznajmljivanje) raditi bez prijave boravišta.

2 Likeova

Kako bez prijave boravista?

Zanimljiv članak

3 Likeova

I ovo što je jedan komentar šta i kako napisati i ne trebaš ukoliko neće teta na šalteru da ti objasni iako imaju gotove papire moraš ili rok napisati tj period tj privremeno ili stalno…

E nisam primjerio da si objavio ugl ima sve na stranicama naći i ako se ne pronađe lako se vidi u lokalnol policijskoj postaji sve vezano za info

Dada u pravu si. Nego ako sam ja njega dobro shvatio, njen poslodavac bi njemu placao 1000kn kao neke naknade za stanovanje.

Ako bi on (poslodavac) to njoj dao na ruke mozda mogu proci bez icega, ali ako bude trazio ugovor o najmu ili potvrdu boravišta jbga morat ce to odradit.

Hvala svima :slight_smile: 20znakova