Prijelaz sa Joomle na Wordpress

Pozdrav svima,
Pitanje o Joomli i Wordpressu.
Imam više sajtova rađenih u Joomli. Počela me Joomla žifcirati. Svake tri sekunde neki apdejt. Sad već izlazi Joomla 4.0. i tu opet očekujem neke probleme, opet ovo i ono i pola toga neće raditi. Postaje mi Joomla pre dosadna i pre komplicirana. Nemam toliko vremena stalno pratiti nove nadogradnje. Nekako mi to više nema smisla. Kupim templet i za kratko vrijeme već imam problema jer Joomla traži opet nešto novo.

Pitanje u stvari je o Wordpressu. Dali se isplati prijelaz na Wordpress. Dosta ga hvale i kažu da je jednostavniji od Joomle i da nema toliko često nadogradnji.

Nikad nisam ništa radio u Worpressu pa me zanima dali je prelaz sa Joomle na Wordpress možda prekompliciran i neopravdan.

Hvala na povratnom infu.

ja sam sa joomle na wordpress prešao prije 8 godina i nikad nisam zažalio

bukvalno sve što zamisliš - imaš na wordpressu

nekad sam znao imati problema sa outdated pluginima i temama ali samo redovan apdejt i nema problema

Isplati se preci najvise jer eto smetaju ti azuriranja, i neazuriranja dodataka koje koristis. Sto kod WP je dosta bolje jer azuriranje moze automacki da ti se odradi, a dodaci se dosta cesce azuriraju i prate nove verzije WP.

Da predjes ti je jednostavno i podrzavam te u tome. Baci pogled i na https://getgrav.org/ i https://octobercms.com/

Preporučujem također…

Nađi nekog dobrog MySQL-aša da ti prepakuje bazu, bitno je samo da zna koje tabele i kako “prepakovati”.

Mislio sam tada (vjerovatno bas kao i ti) da ću teško naći nekog za taj posao, ali sam lako došao do rješenja!

Evo ima ovde nesto oko te migracije, mada ako nemas neki prevelik broj stranica i clanaka, ja preporucujem da odradis to iznova

Nije tesko prepakovati bazu, vjeruj… jednu smo prekakirali dva dana (jos prije 5-6 godina), ali od toga je svega 3 minute trebalo da prepakujemo bazu, a svo ostalo vrijeme sam objasnjavao koje tabele i kako ih prepakovati :slight_smile:

Danas vec vidim postoje i firme na Balkanu koje se bave bas time…

Napravio bi sve iz nova. I onako moram obnoviti sajtove. Zato me i strah ponovno raditi sve u joomli.

Onda WordPress ili Grav jer su dosta tema odradili kojih ima na WP npr https://demo.getgrav.org/twentyfifteen-skeleton/en i svakodnevno se radi na njemu mnogo brzi i dobar.

FG Joomla to WordPress plugin super odraðuje posao, provjereno.