Ako nisi, baci pogled na dokumentaciju. Baš je lijepo prikazano o čemu se radi kroz jednostavne primjere.
Fora je kada složiš logiku između podataka i view-a, onda samo rotiraš podatke…editiraš, dodaješ…što već. A prikaz automatski slijedi vrijednost podataka…
Zanima me kratki, jasni primjer (kojeg inače radim s jQuery/AJAX, a za kojeg čitam posvuda da je “zastario”, pa me zanima kako to sa vue izgleda), dajte tih par linijica (ne treba php file, samo vue.js)
Fora je u tome da razliku izmedju JQuery-a i ovih novih library-a nemozes skuzit na kratkom primjeru. Kod kratkog primjera i JQuery moze posluziti, fora je kaj ovi library-i mogu napraviti enormne web aplikacije bez da se programer izgubi u spageti kodu.
Nije mi bitno koliko je code dug (samo da je napravljen u skladu sa best practices vue.js norme), već da vidim kako se to implementira koristeći vue.js (da ne miješam jQuery, ajax i vue u istoj funkciji)
Pa kad imas vue na stranci, onda nemas JQuery. Ajax je ajax ako bas nemas nekakav punokrvni rest api, ali bi ti trebao vratit json.
Neznam zakaj ali imam filing da imas potpuno krivi dozivljaj tih library-a, da mislis da je to nesto kao jquery, stvar koju povuces s cdn-a i onda koristis pozive poput jquery-a po potrebi. To bas tak ne funkcionira. Mislim, ja samo imam osjecaj da ti tak mislis .
Vue je library koji je namjenjen izradi web aplikacija, a ne da zamjeni jquery. A best practice ces nac na njihovoj stranici.
Mozes se poigrat tako da nadjes nekakav boilerpalte i pokrenes :
Istina, vjerojatno imam pogrešan pogled na vue (ne sramim se to reći, nov sam u njemu), i zato me baš i zanima kako to izvesti - povući podatke iz .php skripte (recimo da je ta skripta zadužena za query i da vraća json čiji sadržaj se treba prikazati u poljima koja “kontrolira” vue).
Ne radim bas sa Vue-om, ali koliko vidim moras napravit nekakav Vue app i onda unutar njega radis deklariras element koji zelis kontrolirat i nekakvu datu. Tako da mozes i povuc vue sa cdn-a i napisat par scriptica za kontrolu elemenata.
Dohvacanje podataka radis sa vanilla JS-om ili nadjes nekakvu fetchalicu tipa ovog:
To ja koristim u reactu ( ima jos jedan package kaj to spaja sa reduxom). Ovaj ti vraca promise sa gotovim podatcima.
A ostalo ces se morati malo poigrati.
Samo si izbij iz glave jquery i njegove principe i nacin rada. Jquery je zastario jer je vanilla javascripta dovoljno sazrjela da ti jquery vise ne treba. Tako da ajax pozive mozes raditi sa fetchom ( ili XHR-om), dohvacat elemente isto, itd…
To si već negdje izjavio (kolko se sjećam) i od tada mi se mota po glavi, i rekoh si - ajd da vidimo i da meni uleti takav osjećaj
Međutim mene i dalje zanima kako bi to sa vue napravio ispravno?
Koristeći vanillu? Axios? Neku native metodu? Daj mi primjer u par linija kako bi to bilo najbolje napraviti. (zanima me)
Eto ti jedan jednostavan primjer, nadam se da ti je to ok, ali s obzirom davidim da pocinjes s laravelom, a i s VueJSom, nema ti boljeg lika od Jeffrey Way koji ce ti sve to objasniti. Pogledaj Laracasts i sve ce ti biti jasno, da vidis kako frajer objasnjava imas i besplatan VueJS 2 tutorial.
Učim i vježbam koliko stignem uz posao (treba održavat stare projekte i dovršavat započete).
Paralelno radim aplikaciju u Laravelu (i Vue) koja se veže na postojeći web (odnosno na postojeću bazu tog weba), pa na njoj ujedno i vježbam.