Printscreen as valid document

Pao mi na pamet jedan alat da bi bio koristan, pa reko da čujem jel kome još trebalo slično…ili možda nešto slično i postoji?

Znači, printscreen je relativno praktičan alat za proslijedu nekakvih podataka…no vjerodostojnost takvih dokumenata baš ne postoji zbog: #PhotoshopRules.

I sada ako bi dobivali nekakve mjesečne izvještaje od nekoga kao printscreen dokument, onda ne možemo imati baš povjerenje dal nas taj netko ne laže.

Pa mi je pao na pamet alat koji bi funkcionirao na sljedeći način:

  • remote šef instalira taj printscreen na svoje računalo
  • remote zaposlenik instalira taj printscreen na svoje računalo
    Oni dvoje se povežu unutar aplikacije na određeni “kanal”. Taj kanal je ništa drugo nego poput foldera koji je u njihovom vlasništvu. Tipa šef kreira taj kanal/folder, i zatim doda svom radniku pristup.

Zatim svaki printscreen koji oni dvoje naprave završi na tom kanalu. (S tim da kod printscreenanja imaju mogućnost birati na koji kanal/e vežu taj printscreen) … a svi koji imaju pristup tom kanalu, mogu vidjeti te printscreenove.

No taj kanal se ne ponaša baš poput klasičnog foldera kao na računalu …pa da se unutra mogu dodavati bilokakvi file-ovi …nego u tom folderu mogu završiti samo oni file-ovi koji su nastali kao rezultat printscreen-anja. Na taj način svi koji prate sadržaj na tom kanalu, imaju povjerenje da podaci koji su unutra su realno stanje nekog printscreena, a ne izmanipulirani od nekakvog photoshop zahvata.

Korisno ili ne? Men se čini da je. :slight_smile:

Evo recimo jedna od primjena može biti i javno sheranje nekih podataka.
Npr. netko prodaje stranicu i napravi prentscreen podataka sa neke console, zarade…čega god.
Te printscreenove napravi preko tog alata, a taj kanal na koji je zakačio te dokumente, stavi da je public. (Svi mogu gledat)

I onda kada podjeli link toga kanala sa nekim forumom ili čim već…svi visitori znaju da slike nisu fejkane. :wink:

Postavi na ovu temu link za 14-day trial il’ github link ako je open source.

Takav alat ne postoji, tj. ja bi volio znati za njega ako postoji.

Alat je čisto kracija moje mašte nastalo iz potrebe. Konkretno mi treba da remote osoba koja radi prodaju, da mi može slati neku potvrdu o refundovima koji su se desili i o popustima u prodaji koji su se desili.

Bez te potvrde prodavač može lagati i o popustima i o refundovima i spremiti razliku novca u džep, a ja da bi provjerio moram ići ili fizički na lokaciju ili se zezat preko teamViewera ili nešto slično.

To je moja konkretna potreba, no vjerujem da bi potrebe za ovako nečim bilo masu.
Kao što rekoh, gdje god se remote razmjenjuje neka dokumentacija koja se čupa iz nekakvih izvještaja…ovo bi bila verifikacija da je printscreen validan.

Što onda tako i ne pitaš. :smiley:

Sve employer/employee platforme imaju software takve namjene. Uzima samo nasumično ~10 prikaza ekrana u sat vremena s tim da se može uslikati i maksuz™. Pogledaj prvo kako je to sredjeno.

Za ovo drugo, (kako prva varijanta nije jednostavna niti jeftina a da u isto vrijeme bude i bezbjedna) - manipulaciju print screen-ovima samo, postoje razne alatke. Evo najjednostavniji google search šta je ponudio. Prelistaj github za početak.

A evo i koje aplikacije predlaže i sam imgur.

Mislio sam da sam tako i pitao …zbog:

Ali ok, uvažavam kritiku. Gornje je moglo značiti da se samo informiram dali postoji slična konkurencija.



Što se tiče imgura, ne vidim baš na prvu da je to tool koji garantira validnost uhvaćenog ekrana. Više djeluje kao alat koji omogućava lakšu manipulaciju slikama, da su odmah online i to…

To je onako na prvu utisak, proučit ću svakako.

Zašto to spominjem, zato jer onaj koji bi varao, njemu opet ostaje opcija da simulira cijeli ekran i da fejka podatak. Recimo on može u photoshopu izmjeniti dokument, staviti ga preko cijelog ekrana i ponovno lupiti printscreen da taj alat koji bi radio direktan upload iz printscreena, da uhvati već fejkani ekran…

Tako da alat koji garantira validnost slike, morao bi sa slikom proslijediti i podatak iz kojeg programa je uhvaćen printscreen. Tako da nije isto ako je printscreen uhvaćen dok je u fokusu windowsa Chrome, ili dok je u fokusu Photoshop ili neki drugi program za prikaz il obradu fotografija…

Jeftinije ti je da nadješ drugog radnika.

Picture/image metadata uvijek može biti izmijenjen bez pouzdanog načina da se utvrdi da je izmijenjeno.
Sa druge strane imgur koriste stackoverflow i reddit pa mislim da nije pogrešno ići u tom smjeru (cloud hosting-a).

Nisam ničime rekao da je ovaj loš …al kada programiraš neki sustav, ne zasnivaš ga na povjerenju, nego na provjeri i kontroli. Danas sutra možda bude 10 radnika, ne želim se baviti time kome vjerujem, a kome ne. Niti pješice provjeravati svakoga.

Može da, ali u mom opisanom postupku nitko nebi imao pristup ka slici…pa je nebi mogao ni mjenjati.
Pristup slici bi imao samo software koji bi se koristio za printscreen, pa bi jedino trebalo vjerovati da nitko nije hakirao software i da sam software nije korumpiran.

Nema ni ovde - neko je klikno neki button i ostalo se izvelo - print screen je na serveru.

To je OK, al ako program ima naglasak na autentičnosti printscreenova, onda bi svakako trebao imati opciju da kaže i koji program je bio u fokusu windowsa dok se izvršio printscreen.

Jer ako je na slici Chrome, i taj alat potvrdi da je Chrome bio aktivan program za vrijeme printscreen-anja, onda sve štima.

Ali ako program kaže da je Photoshop bio aktivan ili irfanView …onda imamo situaciju da je user emulirao računalo da izgleda kao da je Chrome na ekranu i zatim kliknuo printScreen.

Time opet nije imao pristup slici da direktno na nju utječe, ali je zavarao program i ostale još prije nego se okinuo famozni printScreen.

Što bi rek’o Marko iz Tropoje: “Good luck”.