Pritužba na ponašanje jednog člana foruma

Potaknut sustavnim spamanjem i piskaranjem raznih off topic komentara jednog člana ovog foruma (Zyex) prisiljen sam postaviti jedno pitanje:

Da li se na ovom forumu namjerava poduzeti nešto oko pretjeranog spamanja i off topic komentara (koji su u njegovom slučaju nerijetko i provokativnog karaktera)??

Da, znam da postoji ignore lista članova, no radi se o tome da gotovo ne postoji tema u kojoj on nije ubacio neki svoj (obično glup i nepotreban) komentar, samo zato jer eto, njemu je došlo da nešto napiše…

Općenito, kvalitetnih tema na ovom forumu ima sve manje, a postoji dosta tema koje bi se razvile u kvalitetnu raspravu da nema članova poput Zyexa, kojima se tolerira spamanje i offtopic, pa onda čitavu temu povedu u krivom smjeru.

Nemoras brinuti, on se vec teatralno pozdravio sa ovim forumom
(vjerojatno ostali furumasi nisu na njegovoj razini :frowning:

http://www.webmajstori.net/forum/showpost.php?p=189741&postcount=1

Ma znam, ali radi se o tome da je tema u kojoj on odluči sudjelovati unaprijed osuđena na propast…
Evo zadnjeg primjera… I nakon što je tuđi oglas svojim ekstrapametnim komentarima, još se na kraju i uvrijedio…

[quote=“Zyex”]sta ste se svi pobunili na mene i ti juniar ako imate problema … zalite se javno u drugim temama

hvala [/quote]

Sve dok se takvo ponašanje tolerira, mala je vjerojatnost da će se razvijati kvalitetne rasprave…

Uzalud i krene neka dobra rasprava, kad je dovoljno da se pojave 2-3 njegova posta i umjesto tematske rasprave imaš prepucavanje…

Taj lik me toliko raspizdio (moram ovaj izraz upotrijebiti) na onoj temi di “poklanja” domenu, a onda ju ipak prodaje da bih ga razbio da je na metar od mene.

@Gosaric, nemoj bas tako :slight_smile: Situacija nije nepopraviva…

Problem je u tome što nitko ovakve kritike ne shvaća kao dobronamjerne već svi dignu nos i prijete se odlaskom i sl…

ne znam, ja se ne zamaram time, ono što mi se ne sviđa ignoriram i gotovo… Da ima kojekakvih nas, ima :slight_smile:

Ovo jednostavno moram komentirati.
Istina je da Zyex u određenoj mjeri spama forum, ali netreba ga se sad javno prozivati. Nema toga na forumu kojemu su svi dragi, svatko od nas ima nekoga tko mu je antipatičan, ali ga netreba zbog tog sad javno prozivati.
Mogao si jednostavno prijaviti neku njegovu poruku i napisati da previše spama, pa bi ga moderatori sigurno upozorili na to.

[quote=“joso162”]Ovo jednostavno moram komentirati.
Istina je da Zyex u određenoj mjeri spama forum, ali netreba ga se sad javno prozivati. Nema toga na forumu kojemu su svi dragi, svatko od nas ima nekoga tko mu je antipatičan, ali ga netreba zbog tog sad javno prozivati.
Mogao si jednostavno prijaviti neku njegovu poruku i napisati da previše spama, pa bi ga moderatori sigurno upozorili na to.[/quote]

Slažem se sa oba komentara. :slight_smile:

Ako vam netko ide na k… svojim postovima, a ti postovi u biti ne krše pravila nego vam samo natežu živce, javite to svojim moderatorima koji će pravilno reagirati.

quote=“Zmaj” off topic komentara (…)[/quote]Offtopic komentari člana u posljednjih 14 dana:

   • 1
   • 1
   • 1
   • 1

Iako je ovo više offtopica od mnogih članova, teško da je “pretjerani offtopic”. Offtopic u temama u kojima je netko drugi započeo offtopic nije računan ovdje i ne može biti računat samo tom članu.

Međutim, primio sam na znanje.quote=“Zmaj” pretjeranog spamanja (…)[/quote]Nisam siguran na što se to odnosi. Forum je postao pun nekakvih reklama za prodaju domena, linkova i Zyex u njima sudjeluje. Sve njegove ponude su ponude - domena, oglasnog prostora i sl. Ovdje bi u svakom slučaju trebalo smanjiti količinu bumpanja, ali to onda treba podjednako primjenjivati za sve članove.[quote=“Zmaj”]i off topic komentara (koji su u njegovom slučaju nerijetko i provokativnog karaktera)[/quote]Molim primjer provocirajućeg offtopica, na kojeg se nije reagiralo, a u kojem je provociranje započeo Zyex.[quote=“Zmaj”]gotovo ne postoji tema u kojoj on nije ubacio neki svoj komentar, samo zato jer eto, njemu je došlo da nešto napiše…[/quote]Član Zyex jest iz početka uistinu previše “chatao” na forumu. Mislim da se to objektivno smanjilo. No, obratit ću veću pažnju na ovaj prigovor o chatanju ili trollanju, zajedno s onim za offtopic ranije. Ne samo u odnosu na Zyexa, naravno.

[quote=“Zmaj”]Općenito, kvalitetnih tema na ovom forumu ima sve manje, (…)[/quote]O kvaliteti tema ne bih donosio sud. Mislim da se o “sve manjem broju kvalitetnih tema na forumu” otvori po jedna diskusija svakih cirka 6 mjeseci do godinu, i tako unatrag svih skoro 10 godina ovog foruma. Svakako, možemo o tome u posebnoj temi.quote=“Zmaj” a postoji dosta tema koje bi se razvile u kvalitetnu raspravu da nema članova poput Zyexa, kojima se tolerira spamanje i offtopic, pa onda čitavu temu povedu u krivom smjeru.[/quote]Ako je ovo bila primjedba na moderiranje kao takvo, nije mi jasno zašto je Zyex osobno javno izdvojen?

Uglavnom, bilo bi mi drago da se primjedba jasno sroči. Je li problem u moderiranju foruma? Je li moderiranje dopušta previše offtopic rasprave? Mogu li dobiti, recimo, 10 tema u posljednjih dva tjedna koje bi se razvile u kvalitetnu raspravu, ali su uništene zbog moderiranja koje je bilo previše tolerantno prema nekim članovima koji su u tim temama sudjelovali, a koji su ih zaspamali i/ili razvodnili offtopic raspravama? Bez toga samo mogu primiti na znanje da si načelno nezadovoljan moderiranjem foruma.


Problem na forumu koji jest prisutan je velika količina poziva na razmjenu linkova, prodaju linkova i druge takve razmjene, gdje se uvriježilo svakodnevno bumpanje tema.

Mislim da je broj takvih situacija sada nešto smanjen, tj. da su članovi vidjeli da od toga i nema koristi.

Ipak, pozivam sve članove da ne bumpaju svoje teme prečesto, niti predugo. Ako netko ima prijedlog što bi bilo “prečesto”, a što “predugo”, neka ga iznese. Ja držim da je jednom unutar tri dana dovoljno često, a dva tjedna dovoljno dugo. Ali, možda se varam.

[quote=“Zmaj”]Evo zadnjeg primjera…[/quote]Pažljivijom i objektivnijom analizom se vidi slijedeće:

 1. Član nike započinje drugu nit rasprave u postu #4.

 2. Autor teme prihvaća tu nit, odgovarajući nikeu u postu #5, navodeći da želi graditi kuću - informacija posve irelevantnu za temu.

 3. Član nike nastavlja nit u postu #6 komentirajući odluku autora teme.

 4. Član Zyex na isti način u postu #7 komentira odluku autora teme.

 5. Autor teme produljuje offtopic u postu #8 odgovarajući i Zyexu.

 6. Član junior se uključuje u offtopic postom #9 istom vrstom komentara kao i nike i Zyex.

 7. Član Zyex dodaje još jedan offtopic post #16, ali nastavno na offtopic nit započetu već u postu #4, prihvaćenu od autora teme u postu #5 i utvrđenu kao paralelnu nit diskusije u postovima #6, #7, #8 i #9.

 8. Član junior komentira post #16 člana Zyeaxa, jedan od ukupno 7 offtopic postova u toj temi.

 9. Član Zyex odgovara na to u postu #17.


-A-

Autor teme je prihvatio offtopic diskusiju o njegovim razlozima prodaje, koja je puštena kao paralelna nit konverzacije upravo zato što je odgovarala autoru teme.

-B-

Član Zyex 4 dana nakon završetka offtopica ponovo otvara taj autorov offtopic, odgovarajući autoru, na post prije.

-C-

Član junior započinje offtopic offtopica, pri čemu otvara treću temu, ovog puta prema članu koji nije autor teme.

Član Zyex prihvaća tu raspravu.


Ovdje je moderatorska pogreška što zadnja dva posta u temi nisu uklonjena, kao očigledni offtopic - točka C. No, objektivan moderator će uočiti da upozorenje ide obadvojci, a ne samo jednome.

Točka B je dvojbena - tema nije “podignuta iz mrtvih”, jer je autor večer prije stavio post u nju, a Zyex se jest obratio autoru na pod-temu koju je autor prihvatio. Međutim, to se može ocijeniti i kao “trollanje”, tj. nepotrebno diskutiranje, jer je taj offtopic završio dane ranije. Moja je diskrecija bila da na to možda nije potrebno reagirati tada.

Točka A nije dvojbena niti po kojoj osnovi.


[quote=“Zmaj”]Ma znam, ali radi se o tome da je tema u kojoj on odluči sudjelovati unaprijed osuđena na propast…
(…)
I nakon što je tuđi oglas svojim ekstrapametnim komentarima, još se na kraju i uvrijedio…[/quote]

Molim iz gornje analize pojašnjenje: kako je Zyex svojim “ekstrapametnim komentarima” “uništio” temu? Postoji li nekakva uloga ostala tri člana u tome navodnom “uništavanju”? Kako se iz tog zadnjeg primjera ekstrapolira prva tvrdnja, tj. zašto je ova tema reprezentativni primjer prve tvrdnje?


Stoga, ako imaš primjedbu na moderiranje, argumentiraj to i predloži promjene. Nemoj izdvajati konkretnog člana ili ako to činiš, navedi reprezntativnu, objektivnu temu.

Gornje također navodim i kao dokument mog promišljanja kod moderiranja, s obzirom da mi se čini da je Zmaj uputio zapravo primjedbu na moderiranje.

[quote=“tsereg”]Pažljivijom i objektivnijom analizom se vidi slijedeće:
6. Član junior se uključuje u offtopic postom #9 istom vrstom komentara kao i nike i Zyex.
[/quote]

Slažem se sa većinom što si napisao, ali ne mogu se složiti da je post #9 u toj temi offtopic. Dapače, post se izravno odnosi na topic. Kolegi sam sugerirao da još jedanput razmisli o isplativosti prodaje, nadam se da je on to tako i shvatio.

Što se tiće posta #17, on je offtopic, ali se nikako ne odnosi samo na post #16 već sam taj post napisao iziritiran ukupnim ponašanjem dotičnog člana.

Iz svega napisanoga, očito je da ja i ti ne shvaćamo jednako pojam offtopic.

Mislim da će se opet samo puno pisati, a ništa poduzeti…

Ok, možda je reakcija pretjerana, tim više što je pisana u afektu (što se inače maksimalno trudim izbjegavati).

Ne znam kako jasnije sročiti primjedbu… Jednostavno me nervira takvo ponašanje, a Zyex u tome definitivno prednjači, njegov post (koji sam i naveo prije) mi je jednostavno dignuo živac, reakcija je možda bila i pretjerana, ali eto…

Neću sad raditi “istragu” oko toga tko koliko “chata”, naslov teme sam govori u čemu je problem, ubuduće ću to regulirati ignore listom i gotovo.

Još jednom ponavljam, osobno nemam ništa protiv navedenog člana, ukoliko moderatori smatraju da je ova tema bila nepotrebna, pretjerana ili što već, može istog trena pod ključ i u kantu za smeće i svi sretni i zadovoljni.

Mislim da se ne bi trebao praviti problem oko offtopic komentara ako autoru topica to ne smeta. Recimo ja sam imao topic o problemu sa indexiranjem stranica, razgovor između člana nike i mene je otišao malo u offtopic, ali meni to nije smetalo, čak što više…

Druga stvar je ako autor teme ne želi offtopic komentare, onda se to treba regulirati…

[quote=“junior”]Slažem se sa većinom što si napisao, ali ne mogu se složiti da je post #9 u toj temi offtopic.[/quote]Ok, ispravljam se.

Poanta je da (a) moderator nije robot i (b) da ta tema nije reprezentativna, a ja nisam dobio niti jedan primjer teme za koju je Zmaj rekao da ih ima dosta, a da bi se razvile u kvalitetnu raspravu da nisu uništene spammanjem i offtopicom.

[quote=“junior”]Mislim da će se opet samo puno pisati, a ništa poduzeti…[/quote]Što? Što da moderatori poduzmu? Da zabranjuju članovima postanje po forumu jer neke iritiraju? Pa mislim da ti sam možeš nabrojati hrpu takvih, dovoljno staža imaš.

Politika oštrog, odriješitog moderiranja nije donijela ništa dobro, napuštena je s famoznim “Moderatorom”.

Već ova diskusija predstavlja svojevrsno moderiranje foruma.

A ja mogu rezati kada imam pravilo, koje je općenito, koje mogu dokazati da je prekršeno.

Ono što vi tražite, a čini mi se da niste svjesni toga, jest da se uvede strogo moderiranje - zabrana offtopica, svakog chata, svega. Da se to uvede, bile bi opet ovakve teme, samo s drugim predznakom.

Pa vidjeli smo sve to.

Uglavnom, što sam rekao gore - ti se sam možeš sjetiti hrpu članova čiji se stil iz ovog ili onog razloga nekome nije svidio. Svatko od njih je s vremenom našao pravu mjeru. I svaki od njih je bio pojedinac, kojeg treba kao takvog i tretirati.


Uglavnom, iz nekog razloga svi misle da je “ignore lista” zadnje sredstvo, ban prvo. Nije - suprotno je. Ovo nije forum.hr.

[quote=“Zmaj”]Ok, možda je reakcija pretjerana, tim više što je pisana u afektu (što se inače maksimalno trudim izbjegavati).

Ne znam kako jasnije sročiti primjedbu… Jednostavno me nervira takvo ponašanje, a Zyex u tome definitivno prednjači, njegov post (koji sam i naveo prije) mi je jednostavno dignuo živac, reakcija je možda bila i pretjerana, ali eto…

Neću sad raditi “istragu” oko toga tko koliko “chata”, naslov teme sam govori u čemu je problem, ubuduće ću to regulirati ignore listom i gotovo.

Još jednom ponavljam, osobno nemam ništa protiv navedenog člana, ukoliko moderatori smatraju da je ova tema bila nepotrebna, pretjerana ili što već, može istog trena pod ključ i u kantu za smeće i svi sretni i zadovoljni.[/quote]

Pozdrav:

pratim ovu temu i smijem se nekim clanovima cast izuzetcima nebi navodio

sada i sam vidis da si malo pretjerao pa bi temu pod kljuc zasto neka ljudi iznesu misljenje svoje ali je glupo i zalosno sto se sve na mene svaljuje udri drvlje i kamenje po zyxu naravno a drugi clanovi nista … hmm cudno zar ne a ima jos clanova dosta koji offtopiče zar ne

na neporicem da napravim off topic ali ovo sto si ti ovdje i pojedini clanovi napisao/li je previse …

zasto se i na druge clanove koji off tocipe nespominje nego samo mene

u ostalom necu se zivcirati oko ovaga i oko pojedinih ljudi ovdje nego cu nastaviti kako sam i bio na forumu te pokusati manje off topičit i to je to

a tebi želim sve najbolje i ostalima koji su protiv mene, a ako treba biti “cistka” neka bude ja se nebunim ali neka se onda nebanira samo mene jer ima tu jos kandidata

Ja mislim da bi bilo korisnije da predložite neko pravilo oko ove “Zamjene linkova i banera”, gdje jedan otvori temu zamjene, a onda iza toga sto njih doda post “imaš PM”, “pošalji i meni” i štogod. Mene, recimo, to iritira.

[quote=“Zyex”]u ostalom necu se zivcirati oko ovaga i oko pojedinih ljudi ovdje nego cu nastaviti kako sam i bio na forumu te pokusati manje off topičit i to je to [/quote]Eto, to bi bilo najsretnije rješenje. Da sam uvažiš primjedbe dijela članstva, a tko se još drugi od nas prepozna u njima, da ih i mi uvažimo. I ja znam oftopičariti, pa mogu pripaziti više.

Problem je da kad netko postavi reklamu, onda ljudi kritiziraju, i onda od toga kritiziranja se skrece sa teme i prelazi se na offtopic, ako nisi zainteresiran za kupnju nemoj ni nista pisati, a ako te nesto zanima pitas ga na PM…

moje misljenje…

Evo, da i ja ponešto napišem o Zyexu…

Meni osobno ne smeta toliko što Zyex dnevno napiše XX postova, i što piše svugdje (i gdje treba i gdje ne treba) po forumu. Da mi to smeta, jednostavno postoji opcija ignore, i to je to.

Meni više smeta način na koji on piše. Jednostavno, kada čitam njegove duže postove, ja se pogubim. Ni točke, ni zareza, ni veliko, ni malo slovo - ništa, i onda dok uhvatim “šta je pisac htio reć”, izgubim previše vremena.

No to nije ovdje predmet rasprave. Ne bih htio da sada iz mog posta ode u raspravu o pravopisu članova, ko kako piše, jer znam da ni ja ne pišem najispravnije, ali se barem trudim. Samo sam to htio napisat, pa možda će to “navuć” Zyexa da počne pisat malo “urednije”, i preglednije.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja