Problem sa brzinom web stranice

Kada mjerim rezultate preko gtmetrix i pingdoom.com rezultati su dobri i brzina je oko 3 sekunde. Medjutim, problem nastaje kada se sajt testira na pagespeed insights, tu pokazuje:
http://prntscr.com/mtgkob
http://prntscr.com/mtgl3v

Desktop i nije los, ali za mobitele je lose. Prije je bilo jos gore, ali sam svaku sliku rucno smanjio koliko je moglo, slider slike zauzimaju po 20kb, a ovdje pokazuje da zauzima 300kb :open_mouth: instalirao sam i wp fastest cache i rezultati su se dosta popravili (prije je bilo za mobitele 2/100).

Evo link za vise detalja
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=https%3A%2F%2Fdrsirbegovic.ba%2F&tab=mobile

Najveci problem svega ovoga je sto na Google Ads opasno pada relative score.

Meni je npr. Contact Form usporavao sajt, pa sam izbacio taj WP plugin. Nisam uspio otkriti jel bio u konfliktu i sa cim ili je bilo samo od sebe.

Iskljuci sve plugine i prebaci se na neku osnovnu wp temu pa probaj opet.

Ovo mi malo lici na “preopterecen” sajt, ono da dobro izgleda naustrb funkcionalnosti, jer 2/100 za mob je ka ta stro fa

Umanji ti ove slicice,


Nema potrebe za tolikim velicinama, facebook js dosta usporava odma da znas dokle ti se on ocita tj http://prntscr.com/mthblr

Na 2.5 sec ti je sto je donekle okej. Imas dosta nepotrebnih js i css http://prntscr.com/mthclj
Koje uglavnom ima ta tema i dodaci, a bukvalno sve to mozes lijepo da platis nekome da ti odradi kako treba. Moj savjet da se odradi custom tema da ne bi dolazio do ovakvih situacija da moras da koristis fastest cache itd.

Kreni s onim što ti GT metrix kaže da treba popraviti. Npr slike su ti 500x500,a na webu se prikazuju 50x50, nema potrebe za tako velikom dimenzijom. Optimiziraj slike, dva puta se loada font awesome skripta itd…


dimenzije ovih slika su ti 6000x4000 možeš komotno smanjiti veličinu slika 4 puta

ođe možeš kompresovat slike sa ili bez gubitka kvaliteta i to ne samo ove dvije no sve slike koje zauzimaju mnogo prostora.

Evo sve slike koje su oni predlozili sam smanjio, sada mi izbacuje da mogu ustediti u bajtima, sto je mizerna usteda :smiley: jedino nisam dirao skripte, fontove i ostale kodove. Sada je za mobilnu verziju ocjena 24, veliki skok, ali tesko da mozemo nagurati preko 50.

Promijeni hosting, i dobit ces sekundu brze ucitavanje, vrijeme za TTFB je preko sekundu i pol.

1 Like

Promijenio sam. Prije je bilo 7-8 sekundi pa sam se prebacio na serverlab, rade momci kvalitetno.

Ako je ovo vrijeme na novom serveru, onda očito nisi napravio dobar posao, inače TTFB treba biti ispod 300ms, pa čak i ispod 100ms. Znači da imaš punu sekundu gubitka samo zbog servera.

1 Like

Samo za usporedbu:

Stranice sa sljedecih fotografija hostam na VPS kod Linode, paket od 10$/mo


Ovo je stranica iz prvog posta

Jos ima mjesta za optimizaciju, npr. koristiti HTTP2, a drugi web prebaciti na PHP7+ i sl.

1 Like

Hajde pogledat cu da odradim ovo, ako ce utjecati na rast sajta. Svakako je jedna od opcija napraviti novi custom sajt koji ce biti fluidan od samog starta.

Evo opet radim na brzini novog web sajta. Mobile mi je 42/100 a desktop verzija 78/100 po Google page insights. Nisam koristio nikakav plugin do sada, a mogu pokusati sa autoptimize mada ne vjerujem da ce pretjerano pomoci.

Zanima me po ovim rezultatima, ako postavim domenu na cloudflare da li smanjiti TTFB? CSS ne bih brisao, slike smanjim max i uvijek mi pokazuje da se iste mogu jos smanjiti :smiley:

Sajt je na knowsrv hostingu.

Ako kaže da se sliku mogu smanjiti još, onda ih smanji. Pogledaj šta kaže GT metrix za slike i css/js.

Cloudflare može samo pomoći.