Problem za memorijom (Gigabyte M61PME-S2P F2)

Nadam se barem savjetima.
Problem je sljedeći, imam računalo sa Gigabytovom pločom M61PME-S2P F2 (http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3262#ov) i gore mi je jedan “keks” sa 1 GB DDR2.
Želio sam dodati još jednu memoriju u drugi slot (ima samo dva slota za memoriju) također od 1 GB, međutim ploča prepozna opet samo 1 GB (umjesto 2).
Onda sam izvadio staru memoriju, i ostavio samo tu drugu (da vidim da li radi) i sve ok - prepozna 1 GB
Onda vratim natrag drugu memoriju, i opet prepozna samo 1 GB.
Dakle obije ispravne.
Onda pokušam ostaviti samo jednu memoriju i prebaciti je u drugi slot (da vidim da nije do slota). Prepozna memoriju, zabilježi 1 GB i funkcionira. Dakle nije niti do slota.

Onda rekoh da nije zato što su možda memorije nekompatibilne (kojim slučajem da ne žele raditi obije u paru).
Odem do drugog računala i izvadim dvije istovjetne, svaka od po 1 GB), stavim ih na ploču i - opet prepozna samo 1 GB. Sad si mislim, možda je to zato jer su te dvije po 533 MHZ ( a ne 800)…

Uglavnom, ima li kakav prijedlog šta da napravim ili pokušam?

Odes na stranicu od gigybate i nadjes tu plocu pa vidis koje memorije podrzava. Koliko ja vidim najmanja brzina memorije koju ova ploca podrzava je 667 MHz, pa je moguce da dvije takve od 533 MHz ne vidi nego vidi samo jednu. Ako mozes naci dva keksa od 800 Mhz za probu, probaj s njima.

1 Like

Već tražim po njuškalu :smile:
Mislim da ću uzet 2GB u komadu, pa ću probati sa njom. Rekoh, možda je netko imao nekakva slična iskustva, pa da ploča (BIOS) prepoznaje iz nekog razloga samo 1 GB…

da nemaš kakav jumper na ploči koji treba regulirati. Jesi gledao u biosu postavke, možda imaš neku opciju za memoriju.
ps.
dobor kaže drmrgood izgleda je da na toj voltaži ne može raditi s tom memorijom. Standardna ddr2 na 800 mhz bi trebala bez problema raditi. Bolje su dvije memorije jer rade u dual chanel modu.(dvije iste memorije)

Nema u BIOSu nikakve postavke vezane uz ram. Jumpera na ploči nema. Kupih 4gb 800mhz “za AMD” ploče i sad funkcionira kako treba. Mislio sam da su memorije sve standardne bez obzira na procesor i chipset ali očigledno - nisu. Uglavnom, riješeno.

Nema tu RAM-ova “za AMD ploce” to ne postoji, nego kao sto rekoh kada je brzina memorije manja od najmanje koju podrzava ploca, ploca ne vidi nego samo jedan keks, tek tolko da radi, tako je napravljena ocito.

Samo kažem što sam uzeo i da sada funkcionira. Bez srdžbe molim. :slight_smile:

Samo kazem da ne postoji poseban RAM za AMD ploce :slight_smile: